Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Felderítési mutatókban országos első a vasvári rendőrkapitányság

A bűnügyi helyzet tavaly sem romlott a térségben

Pogács | 2017. május 5.

Kiemelkedő eredményt ért el a felderítési mutatókban a vasvári rendőrkapitányság. A 83,1 százalékos tavalyi statisztikai számmal az országos és megyei ranglistán is az elsők. A 82,8 százalékos nyomozási eredménnyel is élen végeztek, a megyében az elsők, országosan a negyedikek a vasváriak. A tavalyi munka eredményeiről, statisztikájáról dr. Házi Béla ezredes, kapitányságvezető tájékoztatta a képviselő- testületet.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

Kiváló hír a jó eredmények közt, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, úgy tavaly sem volt a kapitányság illetékességi területén emberölés, rablás, kifosztás, gépkocsifeltörés. Ami a városra és térségére jellemző bűncselekményfajta, az a lopás, a lakásbetörés, a garázdaság és a testi sértés. Utóbbi felderítésében szintén száz százalékosak voltak a nyomozók. A lakásbetörések felderítése is négy százalékkal nőtt, negyven százalék körüli eredményességgel. Lakásbetörést 29 bejelentésből 11 esetet derítettek fel. A vasvári rendőrkapitány azt mondta: ez szintén jónak számít országos összevetésben. 2016- ban a bűnesetek esetek száma 290-ről 415-re nőtt egy pénzintézet elleni, 164 sértettet érintő csalássorozat miatt. Fiktív adat. Hitelt vettek fel a nevükben. A vasvári rendőrök az esetet egyébként eredményesen, teljes körűen felderítették. A térségben viszont romló tendenciát mutat a közlekedésbiztonsági helyzet: 2 halálos, 9 súlyos, 17 könnyebb sérülésel végződött balesetet regisztráltak. 27 esetben találtak ittas vezetőt, ebből 3 kerékpárost. Az illegális migráció felszámolásából Vasvár is kiveszi részét: Másfél heti rendszerességgel vezényeltek négy-négy embert Bács-Kiskun megyébe, de voltak vasvári járőrök Macedóniában is. A közterületi jelenlét éppen ezért a 32.400 óráról több mint hat százalékkal csökkent.

A képviselők azonban megjegyezték: épp az ellenkezőjét érzékelték és intenzívebb járőrős, gépkocsis jelenlétet tapasztaltak az elmúlt évben Vasváron. Tavaly 3600 személyt ellenőriztek a közutakon és kicsivel több, mint 3 millió forint bírságot szabtak ki a szabálytalankodókkal szemben. Vasváron és térségében jellemző továbbra is a családon belüli erőszak. Tavaly hét esetben kellett intézkedniük a rendőröknek. A kapitányságvezető azonban hangsúlyozta: ez nem családok, hanem esetek száma. A vasvári rendőrkapitányság a kitűzött feladatokat telesítette. A bűnügyi helyzet nem romlott a térségben. 2017-ben cél a büntető-, és szabálysértési eljárások meggyorsítása, a lakásbetörések intenzívebb felderítése. Ezzel szorosan összefügg, hogy az átutazó bűnözőkkel szemben hatékonyan kell fellépni a jövőben. A kapitány a testület segítségét is megköszönte. A város a határvadász toborzásban nyújtott segítséget: a Rétes-, és Bárányfesztiválon is ingyenes standot biztosított a toborzóknak.

Az ülésen dr. Tiborcz János Vas megye főkapitánya is jelen volt, aki a megye bűnügyi helyzetéről beszélt röviden. Az átutazó bűnözés megakadályozása kapcsán szóba került a köztéri kamerarendszer bővítése. A megyei vezető azt javasolta a vasvári testületnek, inkább kevesebb de kiváló technikai paraméterű kamerákban érdemes gondolkodni, eredményesebben lehet használni a munkához. Erre példákat is mondott. Azt javasolta a grémiumnak, beszerzés, felszerelés előtt konzultáljanak a rendőrség szakembereivel is.

Vasváron polgárőrség alakult. A rendőrség és közbiztonság kérését tárgyaló tanácskozásra Németh Imre tűzoltó, a polgárőrség vezetője is meghívást kapott. Elmondta: tíz fővel indul az önkéntességen alapuló polgárőrség. A tagoknak képzésen kell résztvenniük, vizsgázniuk is kell, utána kaphatnak csak igazolványt. A rendőrséggel közösen együttműködve meg tudják többszörözni a közterületi jelenlétet.

Forrás: Rábavidék.hu