Hatékony párosításnak tűnik a mezőgazdaság és a turizmus összekapcsolása

Gazdászok jártak tanulmányúton a régiónkban

Pogács Mónika | 2018. május 10.

Tatai gazdák érkeztek tapasztalatcserére. A helyi termékek előállítására, az értékesítési hálózatra voltak kíváncsiak. Azt szerette volna megmutatni tagtársainak, a szervező Bálint Csaba, hogy Tatától kettőszáz kilométerre milyen helyi termékek, milyen különböző, figyelemre méltó gazdálkodási módok vannak a térségünkben, amelyek akár át is vehetőek. Bálint Csaba, a tatai Gazdakör egyesület tagja, de egy éve Harasztifaluban lakik.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

A gazdász szakember azzal folytatta: míg Vas és Zala megyékben a helyi termék előállítási, értékesítési hálózata fejlett, addig  Komárom-Esztergom megyében mindez még gyerekcipőben jár. A tanulmánynapon családi vágóhidat, tökmagolaj-, és savanyúság előállító családi vállalkozást, egy-egy borászatot, pálinkafőzdét szeretett volna megismertetni gazdatársaival. A cél annak  bemutatása volt, hogy miként lehet a fiatal gazdáknak vagy új utakat kereső agrárszakembereknek átvenni azt, ami Vas megyében már jól működik. Bálint Csaba szerint a helyi termékek előállítása jó és gazdaságos alternatíva lehet a mezőgazdaság számára. A föld minősége az, ami mindent meghatároz. Aki ötven vagy száz hektáron kukoricát vagy gabonát termeszt, könnyen átállhat akár olajtök termelésére. - Tudom, hogy van ilyen szándék gazdatársaim körében, úgyhogy Komárom-Esztergom megyében is elindulhat akár a közeljövőben az olajtök termelés. Aki a földmegmunkálás mellett állatot is tart, még inkább profilba illő ez a váltás – mondta a szakember.
Rábapatyon egy családi vágóhidat tekintettek meg a gazdák, a helyi termék előállítója reggelire is vendégül látta a tataiakat. Ezen a helyszínen volt szó az olajtök termelésről, amelyről egy helyi családi vállalkozás képviselője, Krajczár Józsefné beszélt. Az olajtökből egy őrségi olajütőben sajtolják ki a folyékony zöld aranynak nevezett tökmagolajat, amelyből a tatai gazdák is kaptak kóstolót. A család emellett zöldségtermesztéssel foglalkozik, ebből kézműves savanyúságot készítenek szállodák, közétkeztetők számára, de piacon is árusítanak.  Miközben a másik fogadóhelyszínre, Körmendre utaztunk, a tatai egyesületről kérdeztem a szervezőt. Elmondta: 1906-ban alakult a tatai Gazdakör azzal a céllal, hogy egy helyre gyűjtse gazdái köréből a tejet. Az 1925-ös években a tatai gazdák látták el tejjel nemcsak Komárom, hanem Pest megye nagy részét is. Vasút vitte a tejet a távolabbi településekre. 1945 után államosították a tejcsarnokot, amit időközben önerőből építettek a gazdák. Az MDF kormány idején a gazdák leszármazottai kapták vissza az épületet, ez most is a Gazdakör centruma. Az alapítók dolgozni akartak és a leszármazottak, is dolgozni szeretnének. Ezért őrizik a hagyományokat a gazdálkodás terén, de keresik az új utakat, lehetőségeket is. Bizonyíték erre a mai tanulmányút is.
A szakmai napba kulturális programok is kerültek. Közöttük például Körmenden a Dr. Battyhány-Strattmann László Múzeum kiállításainak megtekintése, Kutrovácz Éva és Pásztor György szakmai vezetésével. Harasztifaluban a Völgyes Ferenc Helytörténeti Gyűjteményt nézték meg. A felújított épület tanácskozó termében egy helyi juhtartó gazda mesélt az állattartás vasi rendszeréről és sajtkóstolót tartott termékeiből a tataiaknak. Czvitkovics Tamás gyümölcspálinka gyártó szakember a pálinka alapanyagok előkészítéséről, az ideális érettségről, a tisztaságról, az aprításról valamint a pálinkafőzés törvényi előírásairól tartott előadást.  A szakember pálinkakóstolót is tartott. A vendégek favoritja a vasi cseresznye volt. Ezt a programrészt már Őri Alizzal, a Vas Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara  vasi igazgatójával és Zotter Ferenc főfalugazdásszal közösen hallgatták meg a tataiak. A agrárszervezeti vezetők ezután röviden ismertették Vas megye mezőgazdasági sajátosságait, majd szakmai konzultáció kezdődött. A vasi és a Komárom megyei felek kölcsönösen megállapították, hogy leterhelő az agráriumban a gazdák számára az adminisztráció. A termésátlag, a csapadékmennyiség, a műtrágya bevitel, a hazai hústermelés helyzete is fókuszba került a beszélgetésen. Ami biztos, hogy a vasi és Komárom-Esztergom megyei gazdák folytatják a szakmai tapasztalatok cseréjét. A hústermelés és kereskedelem, a mangalica tenyésztés is lehet közös téma amit, érdemes tovább gondolni.
Egymás tapasztalatait megismerve ez későbbi együttműködések alapja lehet. Így foglalta össze a harasztifalui helyszín tanulságait Bálint Csaba. A kistermelői hálózatok, a családi gazdaságok, a helyi termék előállítók megismerését tartotta a tanulmányút egyik rendkívül hasznos eredményének Körmendi Miklós, a Tatai Gazdakör Egyesület elnöke a nap végén. A vezető azt is megjegyezte: hatékony párosításnak tűnik a mezőgazdaság és a turizmus összekapcsolása. Ezt állapították meg a vasiakkal közös konzultáción. Cél lehet egy olyan összefogás kialakítása, amelyhez minél több szereplő tud csatlakozni a háztáji termelőtől a nagyobb feldolgozókon át az értékesítőkig. A tanulmányút Felsőcsatáron, a Major-Árva Borházban zárult,  ahol a tatai gazdák ismerősként üdvözölték dr. Árva Pál borászt. A kiváló szakember ugyanis tatai származású.

Rovataink legfrissebb hírei:

Közélet

Aki minden ecsetvonásával Isten dicsőségét hirdette

A közelmúltban a szentgyörgyvölgyi református templomban ünnepi istentiszteletet tartottak, melynek keretén belül sor került Szentgyörgyvölgy első református tanítójának és a református templom kazettás mennyezetét megfestő nemes Patkó András emléktáblájának avatójára (képünkön). Az ünnepségen részt vett a térség országgyűlési képviselője V. Németh Zsolt és Szentgyörgyvölgy korábbi lelkipásztora dr. Márkus Mihály püspök, továbbá bemutatták Patkó András fiának, nemes Patkó Istvánnak kézzel írott Prédikációs könyvét is. [tovább]

Elismerték a polgárőrök és a tűzoltók munkáját

Katasztrófa helyzetben tanúsított helytállásukért kaptak elismerést polgárőrök és önkéntes tűzoltók. A június 8-ról 9-re virradó éjszaka heves vihar érte el az Őrséget. A vihar következtében a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék komoly gondot okozott a Vadása tónál. [tovább]

Még három évet kell várni az átadásra

Idén márciusban, az országgyűlési választások előtt került sor az ünnepélyes alapkőletételre, azóta azonban nem igazán hallani semmit, a Körmendet Rábafüzessel összekötő 2×1 sávos autóút építéséről. [tovább]

Oktatás

Tanévkezdés Szentpéteren

Őriszentpéteren az Őrség Iskolájában rendben elkezdődött a tanév. A tanévnyitó ünnepségen Horváth László intézményvezető köszöntötte a diákokat, a tanárokat és az ünnepségen szép számmal megjelenő szülőket. [tovább]

Határtalan őriszentpéteriek

A Határtalanul program keretében osztályunk 4 napos tanulmányi kirándulásra utazott Szlovákiába. Március 26-án korán reggel indultunk Őriszentpéterről. [tovább]

Gyógynövénykert az iskolában

A vasvári általános iskola egyik büszkesége a fűszer-, és gyógynövény kert. A fűszerekkel az iskolai rendezvények ételeit ízesítik. A gyógynövényekből teát kóstolnak a diákok. [tovább]

Egészségünk

Nagybetűs segítők

A Nagy Gáspár Kulturális Központban tartottak szakmai napot a vasi egészségügyi szakdolgozók. Az időzítés nem volt véletlen. Kossuth Zsuzsanna, a világ első országos főápolónője születésének kettőszázadik évfordulóját ünnepli emlékévvel a szakma. A rendezvényt a vasvári önkormányzat, a kistérségi önkormányzati társulás és a Magyar Ápolási Egyesület Vas Megyei Szervezete támogatta. A nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara területi szervezete állította össze. [tovább]

Támad a vírus

A térségünkbe élők sem úszták meg az egyre jobban elhatalmasodó járványt, egyre többen jelentkeznek influenzaszerű tünetekkel a rendelőkben. [tovább]

Költöztetik a szakrendelőket

Február elejétől már szinte valamennyi szakrendelő a felújított blokkban működik a Markusovszky Egyetemi Kórház körmendi telephelyén - mondta el lapunknak dr. Nádasi Géza, osztályvezető főorvos.  [tovább]

Hitélet

A domonkos mindig úton van időben és térben egyaránt

A Domonkos rend hazai tartományfőnöke járt Vasváron. Kostecki András könyvbemutatóra érkezett a városba. Alapításának nyolcszáz éves jubileumát ünnepelte tavaly Európában a domonkos rend. Az évforduló alkalmából készülhetett el számos kötet, köztük a vikárius által szerkesztett "Domonkosok a szó emberei" könyv is.  [tovább]

Kenyai lelkész a szabadságról

Clinton Henry Otsieno személyében kenyai baptista lelkipásztor látogatott Bécsből Körmendre, hogy szülőföldjéről és hitéről beszéljen szeptember 23-án a Faludi Ferenc Városi Könyvtár olvasótermét zsúfolásig megtöltő közönségnek.  [tovább]

Táboroztak az Őrállók: Amikor Isten velünk van

Idén nyáron különleges táborokban vehettünk részt táborlakóinkkal és segítőinkkel együtt. Már az előkészületek és a jelentkezések csodálatosan és gördülékenyen zajlottak, szépen gyarapodott a létszám, és pont annyian lettünk gyerekek és felnőttek, ahányunkra szükségünk volt idén. [tovább]

Interjúk

Egy fiatal lány élete nem lehet politikai csatározás tárgya

Országos visszhangot váltott ki Szabó Ferenc körmendi alpolgármester lemondása, illetve ennek körülményei. Az eset kapcsán politikai csatározás vette kezdetét. A kialakult helyzet kapcsán interjút adott lapunknak Bebes István Körmend város polgármestere.  [tovább]

A hit irányt mutat a helyét kereső embernek is

Harangozó Bertalan aktív politikai pályafutása a rendszerváltáskor indult, az első ciklusban Szombathely kereszténydemokrata alpolgármestere volt. Az ezt következő években a megyei önkormányzatnál töltött be vezető tisztségeket, majd több éves szünet következett a politizálásban. Gazdasági vezetőként évekig dolgozott a Markusovszky kórházban, majd visszatért a közéletbe. Városi képviselő lett Szombathelyen, nem sokkal később pedig megyei kormánymegbízottnak nevezték ki. E tisztében vezette le Vas megye közigazgatásának gyökeres átalakítását, kivívta a szakma elismerését.  [tovább]

Aranyfokozatú körmendi közművelődési szakember

Körmend Város Ünnepnapján, a város érdekében kifejtett közművelődési tevékenységért díj aranyfokozatát vehette át Pálóczi Zsuzsanna, a helyi kulturális központ igazgató-helyettese. Közművelődési szakember ritkán kap ilyen elismerést, ennek apropóján beszélgettünk vele. [tovább]

Kék hírek

A körmendi rendőrök eredményesen dolgoznak

Négy előadás hangzott el a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság szeptember 20-i fórumán, melyet a Polgármesteri Hivatal nagytermében tartottak.  [tovább]

A bűnügyi helyzet tavaly sem romlott a térségben

Kiemelkedő eredményt ért el a felderítési mutatókban a vasvári rendőrkapitányság. A 83,1 százalékos tavalyi statisztikai számmal az országos és megyei ranglistán is az elsők. A 82,8 százalékos nyomozási eredménnyel is élen végeztek, a megyében az elsők, országosan a negyedikek a vasváriak. A tavalyi munka eredményeiről, statisztikájáról dr. Házi Béla ezredes, kapitányságvezető tájékoztatta a képviselő- testületet. [tovább]

Finn módszer

Havonta többször is számíthatnak a térségben autózók a finn módszerre. Nőtt a személyi sérüléses balesetek száma az elmúlt időszakban a Körmendi Rendőrkapitányság illetékességi területén. [tovább]

Őrségi félmaraton másodszor

Második alkalommal rendezik meg Őriszentpéteren az Őrség félmaraton közösségi futóversenyt. A rendezvényre október 20-án, szombaton, az október 23-i ünnepi hosszú hétvége első napján kerül sor. [tovább]

Csak a Rábagyarmat hibátlan a megyei háromban

Akárcsak az első és a másodosztályban, a megyei labdarúgás harmadik vonalában is már hat fordulón vannak túl a csapatok. A körmendi csoportban az elmúlt két hétvégén az 5. és a 6. fordulóra került sor. Egyetlen hibátlan csapat van már csak a mezőnyben, a Rábagyarmat.  [tovább]

Sok gól esett az ötödik és a hatodik fordulóban

Újabb két fordulón vagyunk túl a megyei másodosztályú labdarúgó bajnokság Déli csoportjában. Az ötödik és a hatodik játéknapon is nyertek, így továbbra is százszázalékos a teljesítményük a Körmend VSE, a Szarvaskend gárdáinak. Az 5. játéknap volt eddig a leggólerősebb. A nyolc mérkőzésen 54 találat született, amely 6.8-as meccsenkénti átlagnak felel meg. Nem volt olyan pálya, ahol négynél kevesebb találat lett volna. Két helyszínen pedig kiütötték ellenfeleiket a győztesek. A Körmend VSE most egy „régi” jó ismerőst látott vendégül. A Rábatótfalu elleni találkozójuk az első félidőben eldőlt.  [tovább]

Programok

Veterán járművek találkozója Őriszentpéteren

A Bajánsenyén bejegyzett Öreg Járművek Klubja Egyesület első alkalommal rendezte meg Őriszentpéteren a Nemzetközi Veterán Járművek Találkozóját. Az esemény szervezői, Varga József és Ozsváth Imre elmondták, hogy Kercaszomoron a korábbi években megrendezett és nagy népszerűségre szert tett Simsonos találkozókból nőtte ki magát a mostani esemény. [tovább]

A Szentpéteri Esték után pedagógus piknik lesz

A Virágzás Napjai és az Őrségi Vásár közötti időszakban sem lesznek (és nem voltak) programok és szórakoztató rendezvények híján az őriszentpéteriek. [tovább]

A Szerelmesek Fesztiválja

Június 28. és július 1. között színes programokkal várják az érdeklődőket több szentgotthárdi helyszínen. Ahogy azt már a vendégek az elmúlt három évben megszokhatták, színházi, képzőművészeti, könnyűzenei és filmművészeti programok közül válogathatnak, de ismét lesz vásár, lesznek ínycsiklandó ételek és hűsítő italok, és természetesen a gyermekek nagy örömére játszóházak, kézműves foglalkozások is - mindez a szerelem jegyében. [tovább]

Közlemények

Befejeződött a zártkertek életre keltése a Kis hegyen

Cseperednek már a gyümölcsfák a szőlőhegy kercaszomori részén lévő Tündérkertben. Különféle almafákat, tüskés-, vad-és sózókörtét ültettek az elkerített területen. A frissen telepített gyümölcsös is része a hegy revitalizációját képező pályázatnak, amely már 2017-ben elkezdődött és két részletben valósult meg. [tovább]

Csaknem tízezren látogatják évente a vasvári fürdőt

Május közepén nyitotta kapuit a vasvári fürdő. Egyelőre még csak a melegvizes és a gyermekmedence üzemel. A gyermek juniálistól a sportolni vágyók a húsz méteres, két méter mély úszómedencét is birtokba vehetik majd.  [tovább]

Jó ütemben folynak a baleset megelőzési munkák

Idén is folytatódnak a Szentkúton a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által a baleset megelőzési, biztonsági okokból elrendelt munkálatok, amelyekkel várhatóan nyár közepére végeznek a szakemberek. A nagyközönség előtt addig továbbra is zárva van a terület. [tovább]

Kultúra

Gárdonyi időtálló üzenetei

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége körmendi csoportja által szervezett tavaszi előadássorozat összejövetelének Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája volt a vendége.  [tovább]

Levirágzott a pünkösdi fesztivál az Őrségben?

Sajnos a hír igaz, az idei Virágzás Napjai fesztivál volt az utolsó. Sülyi Péter a rendezvény alapítója, a fesztivál igazgatója elmondta, hogy 1993-ban egy templomban tartott koncertet követően fogalmazódott meg a baráti társaságukban a Virágzás Napjai gondolata, amelyet aztán 1994-ben pünkösdkor útjára is indítottak. [tovább]

A pünkösdölés élő hagyomány

A pünkösd a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyhez sok népszokás kapcsolódik. A pünkösd a Szentlélek kiáradásának ünnepe. Hagyományok egész sora kapcsolódik ehhez az ünnephez, így például a pünkösdi királyválasztás, a királynéjárás, a tavaszköszöntés, a pünkösdölés vagy a törökbasázás. [tovább]