Hatékony párosításnak tűnik a mezőgazdaság és a turizmus összekapcsolása

Gazdászok jártak tanulmányúton a régiónkban

Pogács Mónika | 2018. május 10.

Tatai gazdák érkeztek tapasztalatcserére. A helyi termékek előállítására, az értékesítési hálózatra voltak kíváncsiak. Azt szerette volna megmutatni tagtársainak, a szervező Bálint Csaba, hogy Tatától kettőszáz kilométerre milyen helyi termékek, milyen különböző, figyelemre méltó gazdálkodási módok vannak a térségünkben, amelyek akár át is vehetőek. Bálint Csaba, a tatai Gazdakör egyesület tagja, de egy éve Harasztifaluban lakik.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

A gazdász szakember azzal folytatta: míg Vas és Zala megyékben a helyi termék előállítási, értékesítési hálózata fejlett, addig  Komárom-Esztergom megyében mindez még gyerekcipőben jár. A tanulmánynapon családi vágóhidat, tökmagolaj-, és savanyúság előállító családi vállalkozást, egy-egy borászatot, pálinkafőzdét szeretett volna megismertetni gazdatársaival. A cél annak  bemutatása volt, hogy miként lehet a fiatal gazdáknak vagy új utakat kereső agrárszakembereknek átvenni azt, ami Vas megyében már jól működik. Bálint Csaba szerint a helyi termékek előállítása jó és gazdaságos alternatíva lehet a mezőgazdaság számára. A föld minősége az, ami mindent meghatároz. Aki ötven vagy száz hektáron kukoricát vagy gabonát termeszt, könnyen átállhat akár olajtök termelésére. - Tudom, hogy van ilyen szándék gazdatársaim körében, úgyhogy Komárom-Esztergom megyében is elindulhat akár a közeljövőben az olajtök termelés. Aki a földmegmunkálás mellett állatot is tart, még inkább profilba illő ez a váltás – mondta a szakember.
Rábapatyon egy családi vágóhidat tekintettek meg a gazdák, a helyi termék előállítója reggelire is vendégül látta a tataiakat. Ezen a helyszínen volt szó az olajtök termelésről, amelyről egy helyi családi vállalkozás képviselője, Krajczár Józsefné beszélt. Az olajtökből egy őrségi olajütőben sajtolják ki a folyékony zöld aranynak nevezett tökmagolajat, amelyből a tatai gazdák is kaptak kóstolót. A család emellett zöldségtermesztéssel foglalkozik, ebből kézműves savanyúságot készítenek szállodák, közétkeztetők számára, de piacon is árusítanak.  Miközben a másik fogadóhelyszínre, Körmendre utaztunk, a tatai egyesületről kérdeztem a szervezőt. Elmondta: 1906-ban alakult a tatai Gazdakör azzal a céllal, hogy egy helyre gyűjtse gazdái köréből a tejet. Az 1925-ös években a tatai gazdák látták el tejjel nemcsak Komárom, hanem Pest megye nagy részét is. Vasút vitte a tejet a távolabbi településekre. 1945 után államosították a tejcsarnokot, amit időközben önerőből építettek a gazdák. Az MDF kormány idején a gazdák leszármazottai kapták vissza az épületet, ez most is a Gazdakör centruma. Az alapítók dolgozni akartak és a leszármazottak, is dolgozni szeretnének. Ezért őrizik a hagyományokat a gazdálkodás terén, de keresik az új utakat, lehetőségeket is. Bizonyíték erre a mai tanulmányút is.
A szakmai napba kulturális programok is kerültek. Közöttük például Körmenden a Dr. Battyhány-Strattmann László Múzeum kiállításainak megtekintése, Kutrovácz Éva és Pásztor György szakmai vezetésével. Harasztifaluban a Völgyes Ferenc Helytörténeti Gyűjteményt nézték meg. A felújított épület tanácskozó termében egy helyi juhtartó gazda mesélt az állattartás vasi rendszeréről és sajtkóstolót tartott termékeiből a tataiaknak. Czvitkovics Tamás gyümölcspálinka gyártó szakember a pálinka alapanyagok előkészítéséről, az ideális érettségről, a tisztaságról, az aprításról valamint a pálinkafőzés törvényi előírásairól tartott előadást.  A szakember pálinkakóstolót is tartott. A vendégek favoritja a vasi cseresznye volt. Ezt a programrészt már Őri Alizzal, a Vas Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara  vasi igazgatójával és Zotter Ferenc főfalugazdásszal közösen hallgatták meg a tataiak. A agrárszervezeti vezetők ezután röviden ismertették Vas megye mezőgazdasági sajátosságait, majd szakmai konzultáció kezdődött. A vasi és a Komárom megyei felek kölcsönösen megállapították, hogy leterhelő az agráriumban a gazdák számára az adminisztráció. A termésátlag, a csapadékmennyiség, a műtrágya bevitel, a hazai hústermelés helyzete is fókuszba került a beszélgetésen. Ami biztos, hogy a vasi és Komárom-Esztergom megyei gazdák folytatják a szakmai tapasztalatok cseréjét. A hústermelés és kereskedelem, a mangalica tenyésztés is lehet közös téma amit, érdemes tovább gondolni.
Egymás tapasztalatait megismerve ez későbbi együttműködések alapja lehet. Így foglalta össze a harasztifalui helyszín tanulságait Bálint Csaba. A kistermelői hálózatok, a családi gazdaságok, a helyi termék előállítók megismerését tartotta a tanulmányút egyik rendkívül hasznos eredményének Körmendi Miklós, a Tatai Gazdakör Egyesület elnöke a nap végén. A vezető azt is megjegyezte: hatékony párosításnak tűnik a mezőgazdaság és a turizmus összekapcsolása. Ezt állapították meg a vasiakkal közös konzultáción. Cél lehet egy olyan összefogás kialakítása, amelyhez minél több szereplő tud csatlakozni a háztáji termelőtől a nagyobb feldolgozókon át az értékesítőkig. A tanulmányút Felsőcsatáron, a Major-Árva Borházban zárult,  ahol a tatai gazdák ismerősként üdvözölték dr. Árva Pál borászt. A kiváló szakember ugyanis tatai származású.

Rovataink legfrissebb hírei:

Közélet

Megújul a 8-as körmendi szakasza

Már elkészült az első aszfaltréteg kétharmada: jól halad a 8-as főút körmendi szakaszának megújítása. A város önkormányzata is hozzátesz a munkához, várhatóan augusztus elejére végeznek.  [tovább]

Elismerték a cég két dolgozójának munkáját

A Szakmai Elit díjátadó gála kiemelt rendezvénye a menedzsereknek, a topvállalkozásoknak, a civil és szakmai szervezeteknek. Szakmai Elit szelleméhez itt társul a művészet, a közélet, a pedagógia, a sport, a felnövekvő új generációk, az üzletemberek, a szakmák kiválóságainak maradandó életműve. A díj célja, hogy emberek elismertsége, megbecsülése a társadalom minden rétegében erősödjön. [tovább]

Évről-évre többen látogatnak el az objektumba

Meglepően sokan, több mint fél ezren látogattak ki az idei laktanya napokra Molnaszecsődön. A néhai magasabb egység radarbázisának tiszti állománya szinte kivétel nélkül körmendi volt. De nagyon sok sorkatona is a városból vonult be 2 év szolgálatra. A mára gyakorlatilag romhalmazzá vált objektum puszta létével is sok tanulsággal szolgál.  [tovább]

Oktatás

Határtalan őriszentpéteriek

A Határtalanul program keretében osztályunk 4 napos tanulmányi kirándulásra utazott Szlovákiába. Március 26-án korán reggel indultunk Őriszentpéterről. [tovább]

Gyógynövénykert az iskolában

A vasvári általános iskola egyik büszkesége a fűszer-, és gyógynövény kert. A fűszerekkel az iskolai rendezvények ételeit ízesítik. A gyógynövényekből teát kóstolnak a diákok. [tovább]

Megszépül a csehimindszenti általános iskola

Csehimindszenten még tart az iskola energetikai felújítása. Az épület kívül, belül megújul. A munkálatok október végéig tartanak. A tanévnyitók sohasem voltak eseménytelenek, mindig volt valami rendkívüli. Hol projektet zártak, hol projektet nyitottak az év kezdetével. Ha pedig nem volt ilyen, akkor meg jubiláltak. Tavaly például az iskola építésének hatvanadik évfordulóját ünnepelték.  [tovább]

Egészségünk

Nagybetűs segítők

A Nagy Gáspár Kulturális Központban tartottak szakmai napot a vasi egészségügyi szakdolgozók. Az időzítés nem volt véletlen. Kossuth Zsuzsanna, a világ első országos főápolónője születésének kettőszázadik évfordulóját ünnepli emlékévvel a szakma. A rendezvényt a vasvári önkormányzat, a kistérségi önkormányzati társulás és a Magyar Ápolási Egyesület Vas Megyei Szervezete támogatta. A nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara területi szervezete állította össze. [tovább]

Támad a vírus

A térségünkbe élők sem úszták meg az egyre jobban elhatalmasodó járványt, egyre többen jelentkeznek influenzaszerű tünetekkel a rendelőkben. [tovább]

Költöztetik a szakrendelőket

Február elejétől már szinte valamennyi szakrendelő a felújított blokkban működik a Markusovszky Egyetemi Kórház körmendi telephelyén - mondta el lapunknak dr. Nádasi Géza, osztályvezető főorvos.  [tovább]

Hitélet

A domonkos mindig úton van időben és térben egyaránt

A Domonkos rend hazai tartományfőnöke járt Vasváron. Kostecki András könyvbemutatóra érkezett a városba. Alapításának nyolcszáz éves jubileumát ünnepelte tavaly Európában a domonkos rend. Az évforduló alkalmából készülhetett el számos kötet, köztük a vikárius által szerkesztett "Domonkosok a szó emberei" könyv is.  [tovább]

Kenyai lelkész a szabadságról

Clinton Henry Otsieno személyében kenyai baptista lelkipásztor látogatott Bécsből Körmendre, hogy szülőföldjéről és hitéről beszéljen szeptember 23-án a Faludi Ferenc Városi Könyvtár olvasótermét zsúfolásig megtöltő közönségnek.  [tovább]

Táboroztak az Őrállók: Amikor Isten velünk van

Idén nyáron különleges táborokban vehettünk részt táborlakóinkkal és segítőinkkel együtt. Már az előkészületek és a jelentkezések csodálatosan és gördülékenyen zajlottak, szépen gyarapodott a létszám, és pont annyian lettünk gyerekek és felnőttek, ahányunkra szükségünk volt idén. [tovább]

Interjúk

Egy fiatal lány élete nem lehet politikai csatározás tárgya

Országos visszhangot váltott ki Szabó Ferenc körmendi alpolgármester lemondása, illetve ennek körülményei. Az eset kapcsán politikai csatározás vette kezdetét. A kialakult helyzet kapcsán interjút adott lapunknak Bebes István Körmend város polgármestere.  [tovább]

A hit irányt mutat a helyét kereső embernek is

Harangozó Bertalan aktív politikai pályafutása a rendszerváltáskor indult, az első ciklusban Szombathely kereszténydemokrata alpolgármestere volt. Az ezt következő években a megyei önkormányzatnál töltött be vezető tisztségeket, majd több éves szünet következett a politizálásban. Gazdasági vezetőként évekig dolgozott a Markusovszky kórházban, majd visszatért a közéletbe. Városi képviselő lett Szombathelyen, nem sokkal később pedig megyei kormánymegbízottnak nevezték ki. E tisztében vezette le Vas megye közigazgatásának gyökeres átalakítását, kivívta a szakma elismerését.  [tovább]

Aranyfokozatú körmendi közművelődési szakember

Körmend Város Ünnepnapján, a város érdekében kifejtett közművelődési tevékenységért díj aranyfokozatát vehette át Pálóczi Zsuzsanna, a helyi kulturális központ igazgató-helyettese. Közművelődési szakember ritkán kap ilyen elismerést, ennek apropóján beszélgettünk vele. [tovább]

Kék hírek

A körmendi rendőrök eredményesen dolgoznak

Négy előadás hangzott el a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság szeptember 20-i fórumán, melyet a Polgármesteri Hivatal nagytermében tartottak.  [tovább]

A bűnügyi helyzet tavaly sem romlott a térségben

Kiemelkedő eredményt ért el a felderítési mutatókban a vasvári rendőrkapitányság. A 83,1 százalékos tavalyi statisztikai számmal az országos és megyei ranglistán is az elsők. A 82,8 százalékos nyomozási eredménnyel is élen végeztek, a megyében az elsők, országosan a negyedikek a vasváriak. A tavalyi munka eredményeiről, statisztikájáról dr. Házi Béla ezredes, kapitányságvezető tájékoztatta a képviselő- testületet. [tovább]

Finn módszer

Havonta többször is számíthatnak a térségben autózók a finn módszerre. Nőtt a személyi sérüléses balesetek száma az elmúlt időszakban a Körmendi Rendőrkapitányság illetékességi területén. [tovább]

Negyven éve űzik a harcművészetet Körmenden

Az idén lesz negyven éve annak, hogy városunkban harcművészettel lehet foglalkozni. Hogy a kezdeti karatét és az azt követő kungfut miképp váltotta fel a máig sikeres kick-box, azt lapunknak nyilatkozva Andorka Imre 3 danos kick-box mester mondta el. [tovább]

Patonay marad

Patonay Imre a körmendiek legendás szakembere márciusban érkezett Debrecenbe, leigazolása pedig telitalálatnak bizonyult. [tovább]

Még tart a versenyfutás a dobogós helyezésekért

Ismét három fordulót rendeztek az elmúlt két hétben a megyei labdarúgó bajnokság körmendi csoportjában. A pünkösdi ünnepeket megelőző pénteken, a március elején elmaradt 18. fordulót pótolták, pünkösdvasárnap a 30. az elmúlt hétvégén pedig a 31 fordulóra került sor. [tovább]

Programok

A Szentpéteri Esték után pedagógus piknik lesz

A Virágzás Napjai és az Őrségi Vásár közötti időszakban sem lesznek (és nem voltak) programok és szórakoztató rendezvények híján az őriszentpéteriek. [tovább]

A Szerelmesek Fesztiválja

Június 28. és július 1. között színes programokkal várják az érdeklődőket több szentgotthárdi helyszínen. Ahogy azt már a vendégek az elmúlt három évben megszokhatták, színházi, képzőművészeti, könnyűzenei és filmművészeti programok közül válogathatnak, de ismét lesz vásár, lesznek ínycsiklandó ételek és hűsítő italok, és természetesen a gyermekek nagy örömére játszóházak, kézműves foglalkozások is - mindez a szerelem jegyében. [tovább]

Európa Napok a város nappalijában

Az Európa Napok volt az esztendő első nagy szabadtéri rendezvénye Körmenden. Az idei már a hatodik volt a sorban, az ötnapos program most is rendkívül változatos szórakozást kínált. Egy maratoni rendezvény zajlott a város közös nappalijában, a Szabadság téren április 27-től május elsejéig. [tovább]

Közlemények

Csaknem tízezren látogatják évente a vasvári fürdőt

Május közepén nyitotta kapuit a vasvári fürdő. Egyelőre még csak a melegvizes és a gyermekmedence üzemel. A gyermek juniálistól a sportolni vágyók a húsz méteres, két méter mély úszómedencét is birtokba vehetik majd.  [tovább]

Jó ütemben folynak a baleset megelőzési munkák

Idén is folytatódnak a Szentkúton a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által a baleset megelőzési, biztonsági okokból elrendelt munkálatok, amelyekkel várhatóan nyár közepére végeznek a szakemberek. A nagyközönség előtt addig továbbra is zárva van a terület. [tovább]

Őrségi hírek

Alfa Rómeók az Őrségben. Az autómárka hazai rajongói 19. alkalommal szervezték meg a Selénia Rally-t, amelyen 76 autó vett részt. Az idén Hegyhátszentjakabról a Vadása tó mellől rajtoltak és az Őrség több nevezetes pontját látogatták végig. A 130 kilométeres szakaszon, tizenkét helyszínen hajtottak végre különböző feladatokat a versenyzők. Az évente változó helyszínnel megrendezésre kerülő találkozó az országjárásra buzdít. Az idei versenyen minden eddiginél többen álltak rajthoz. [tovább]

Kultúra

Gárdonyi időtálló üzenetei

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége körmendi csoportja által szervezett tavaszi előadássorozat összejövetelének Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája volt a vendége.  [tovább]

Levirágzott a pünkösdi fesztivál az Őrségben?

Sajnos a hír igaz, az idei Virágzás Napjai fesztivál volt az utolsó. Sülyi Péter a rendezvény alapítója, a fesztivál igazgatója elmondta, hogy 1993-ban egy templomban tartott koncertet követően fogalmazódott meg a baráti társaságukban a Virágzás Napjai gondolata, amelyet aztán 1994-ben pünkösdkor útjára is indítottak. [tovább]

A pünkösdölés élő hagyomány

A pünkösd a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyhez sok népszokás kapcsolódik. A pünkösd a Szentlélek kiáradásának ünnepe. Hagyományok egész sora kapcsolódik ehhez az ünnephez, így például a pünkösdi királyválasztás, a királynéjárás, a tavaszköszöntés, a pünkösdölés vagy a törökbasázás. [tovább]