Miért mondott le a körmendi alpolgármester?

Rába—infó | 2017. február 21.

Hetek óta ment a szóbeszéd Körmenden arról, hogy az 56 éves alpolgármester, Szabó Ferenc egy volt általános iskolai tanítványával jött össze néhány éve. Végül fel is jelentették, de a jelek szerint Szabó képviselőként tovább dolgozhat, és a Klik sem rúgta ki a tanári állásából. Az ellenzék tajtékzik, eltussolási kísérletet emleget, és Szabó teljes visszavonulását követeli.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

Néhány hete állítólag egy közintézményben volt jelenése Körmenden egy helyi képviselőnek. Igencsak meglepődött, amikor odalépett hozzá egy alkalmazott, és arra kérte, hogy „csináljanak valamit” azzal, hogy a városi gimnázium egyik diákja az 56 éves, családos Szabó Ferenc alpolgármesterrel jár. A történetet az Indexnek elmesélő forrás azt mondja, ismer olyan ellenzéki és kormánypárti helyi politikust is, akit az utcán állítottak meg ismeretlenek az elmúlt időszakban, és ugyanerre hívták fel a figyelmét.
Az nem világos, hogy a pártvezetésben ki mit tudott az egészről, és persze az sem, mi igaz mindebből, mindenesetre Szabó január 27-én titokban lemondott az alpolgármesteri és körmendi KDNP-elnöki tisztségéről, viszont megtartotta a képviselői helyét. Ezután a testületben információink szerint nyílt titokká vált, hogy az alpolgármester miért távozott, majd jött a családi okokat említő hivatalos bejelentés, végül a Nyugat.hu írt az állítólagos szerelmi szálról. Hogy a kettő között miért nem hozta senki nyilvánosságra a történetet, vagy tett hivatalos lépéseket, arról egy ellenzéki politikus azt mondta, hogy szóbeszédbe nem akartak beleállni, és az ártatlanság vélelme is mindenkit megillet.
Az eddigi hírek és forrásainkkal folytatott beszélgetések alapján az körvonalazódik, hogy az általános iskolai tanárként dolgozó Szabó a tanítványával jöhetett össze, aki aztán az említett gimnáziumban tanult tovább. Úgy tudni, karácsony napjaiban – volt, aki konkrétan szentestét említette – buktak le, amikor a lány szülei véletlenül megláttak egy üzenetet. Szabót fel is jelentette valaki, egyelőre ellentmondó hírek vannak arról, hogy a szülők vagy egy ismerősük.
Az ellenzék most azt kezdte el pedzegetni, hogy a Fidesz–KDNP-vezetés mióta tudott a dologról, és vajon el akarta-e tussolni az egészet. Kizárt, hogy amikor a rendőrséghez megérkezett a feljelentés, a rendőri vezetők ne szóltak volna a polgármesternek vagy a politikai vezetésnek, hogy van egy ilyen ügy – mondta az Indexnek egy politikus.
A városi és megyei ellenzék a Jobbiktól az MSZP-ig teljes letámadást indított: azt követelik, hogy amíg az ügy le nem zárul, Szabó függessze fel minden közszereplését, ne csak az alpolgármesteri posztjáról és a városi KDNP-elnökségéről, hanem az önkormányzati képviselői mandátumáról és a megyei KDNP-alelnöki posztjáról is mondjon le, továbbá ne dolgozzon gyerekek közelében. „Egy városi vezető testületben nem lenne szerencsés ilyen váddal együtt képviselői munkát végezni” – mondta Nagy László, a körmendi MSZP elnöke. Hozzátette: ha bebizonyosodik, hogy valóban úgy történt, ahogy a sajtó állítja, a párttagságát is el kellene venni Szabótól. „Az MSZP-ben biztosan így történne.”
Megkerestük a körmendi városházát, hogy jogilag mi a helyzet ilyenkor. Molnár Dániel sajtóreferens azt mondta, képviselőt visszahívni nem lehet, így az egyéni képviselőként mandátumhoz jutó Szabó dönt arról, mit lép. A városházán nincsenek frakciók, vagyis a frakcióból való kilépés/kirúgás nem jöhet szóba. Szabó a városházán a közbiztonsági bizottságnak volt elnöke, erről a posztjáról is lemondott, viszont nem maradhat bizottsági tagság nélkül, a szabályok szerint ugyanis minden képviselőnek bizottságban kell ülnie. A testület a következő ülésén szavaz majd erről.
Felhívtuk az általános iskolát, az alpolgármester civil munkahelyét is, ők szintén nem nyilatkoznak, nem tudjuk, hogy Szabó bejár-e dolgozni, meg nem erősített információk szerint főnöke fizetetlen szabadságra küldte. A Klik viszont válaszolt kérdésünkre. Azt írták, a Szabó elleni feljelentésről az érintett szülő szóban tájékoztatta a tankerületet, és azt is mondta, hogy tudomása szerint a rendőrség eljárást indított „a nevezett pedagógussal szemben”. A Klebelsberg Központnak viszont „nincs tényszerű tudomása arról, hogy az érintett pedagógussal a közvádra üldözendő bűntett megalapozott gyanúját közölték”, folytatódik a Klik válasza. „A tankerület a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalos tájékoztatását kéri, amelynek ismeretében a munkáltató döntést hozhat a pedagógus jogviszonyáról. ” Hogy az ügynek esetleg vannak-e más jogi (büntetőjogi) vonatkozásai, a rendőrség hatásköre kideríteni, ezért várjuk a tájékoztatásukat. Szabó munkáltatói jogának gyakorlója egyébként a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója, vagyis ilyen értelemben nem Körmenden dőlnek el a dolgok. Arra nem tért ki a Klik válasza, hogy ha Szabó nem követett el jogsértést, „csak” diákjával folytatott esetleg viszonyt, akkor távoznia kell-e tanári állásából.
Szabó Ferencet hiába kerestük a mobilján, és más médiumnak sem nyilatkozott.  Kósa Lajos parlamenti frakcióvezetőtől egy más témájú tájékoztatóján kérdeztek rá az ügyre; azt mondta, ha a hírek igazak, és valaki ilyet tesz, annak nincs helye a közéletben. A KDNP egy rövid közleményt adott ki. „A vizsgálat lezárásáig nem kívánjuk kommentálni az esetet. Fontosnak tartjuk, hogy az érintett ártatlanságát ne vonjuk kétségbe mindaddig, amíg a vizsgálat mást nem igazol” – írták, viszont azt is hozzátették, hogy „semmilyen formában nem elfogadható, ha egy felnőtt ember kiskorúval tart fenn intim kapcsolatot”. Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője az Atv.hu-nak azt mondta: csak utólag, Szabó Ferenc lemondása után szereztek tudomást az ügyről, várják a vizsgálat eredményét. „Ha nem bizonyosodik be az eset, akkor sajnálják a történteket. Ha viszont a vizsgálat azzal zárul, hogy bűncselekmény történt, annak súlyos szankciója lesz, kizárás a pártból.”

Nyilatkozó történelmi egyházak
Az elmúlt napok vezető hírei között szerepelt Szabó Ferenc körmendi alpolgármesternek, a KDNP körmendi szervezete elnökének méltatlan ügye. Ezzel kapcsolatosan pártok, szervezetek elítélő nyilatkozataiban gyakran előfordult a kereszténység negatív hírben való feltüntetése.
Kötelességünknek érezzük tájékoztatni a széles nyilvánosságot, hogy Szabó Ferenc egyik körmendi történelmi egyház (református, római katolikus, evangélikus) nyilvántartásában sem szerepel, tehát egyik felekezetnek sem tagja, ezért határozottan elutasítunk minden olyan megnyilatkozást, amely kereszténységünket az ő bűnös cselekedete alapján kívánja megítélni.
Körmendi történelmi egyházak

Fidesz és Fidelitas reakció
Szervezeteink meglepődve értesültek Szabó Ferenc volt körmendi alpolgármester magánéletét érintő híresztelésekről, mely szerint egy fiatalkorú lánnyal folytatott szerelmi viszonyt.  A politikus a politikai és erkölcsi felelősséget vállalva hozott egy döntést, mely szerint lemond az alpolgármesteri, valamint a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság elnöki posztjáról, és független képviselőként folytatja a politizálást, amivel bebizonyította, hogy nem futamodik meg a felelősség elől.
Biztosak vagyunk abban, hogy amennyiben a rendőrségi nyomozás során bebizonyosodik, hogy a KDNP-s politikus törvénysértést követett el megteszi azokat a további lépéseket is, amelyeket szervezeteink elvárnak tőle. Amíg azonban a rendőrségi nyomozás tart mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Fidesz, Fidelitas körmendi szervezetei

Miért hallgat a városvezetés?
Pro Körmend Városszépítő Egyesület felszólítja Szabó Ferencet, városunk volt  Keresztény Demokrata alpolgármesterét a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági bizottság volt elnökét, hogy  azonnali hatállyal mondjon le önkormányzati-képviselői tisztségéről!
Amennyiben igazak a médiák által leközölt cikkek, Szabónak nincs helye Magyarország közéletében. Hírek szerint Szabó Ferenc - városunk KDNP-s ex alpolgármestere - több éve molesztál egy kiskorú lányt és  ellene a kislány szülei feljelentést tettek a szombathelyi rendőrkapitányságon. Szabó exalpolgármester most legyen férfi és távozzon a közéletből!
Az ügy ugyanakkor több kérdést is felvet: A szülők 2017 január elején végső elkeseredésükben felkeresték Bebes Istvánt, városunk polgármesterét. A szülőket a polgármester Molnár Dániel, városi sajtófőnökkel közösen fogadta. Az elmúlt több mint egy hónap alatt  a szülőket fogadó Bebes István városi Fidesz és Molnár Dániel városi Fidelitasz elnök miért nem tett semmit? Miért nem tettek hivatalból feljelentést? Megint mit akartak elhallgatni? Szabó zsarolja őket?  A Körmendi Somogyi Béla Általános Iskolában évek óta ismert az igazgatóhelyettes - Szabó Ferenc alpolgármester - hajlama. Az intézmény igazgatója miért nem indított eljárást helyettese ellen?  A szülők szóbeli bejelentésére a KLIK miért kért gondolkodási időt, mondván, hogy politikai jellegű ügyről van szó? Miért nem tett azonnal feljelentést?
Még a fenti kérdések megválaszolása előtt követeljük Szabó Ferenc önkormányzati-képviselő lemondását, hisz viselkedésével minden etikai és morális gátat felrúgva, nem csak városunkra, hanem a magyar önkormányzatiságra is szégyent hozott! Pro Körmend

A képviselő nem hívható vissza
Sem Körmend Város Önkormányzatának sem pedig a KDNP-nek nincs törvényi lehetősége arra vonatkozóan, hogy megfossza képviselői mandátumától Szabó Ferenc volt körmendi alpolgármestert.
Az önkormányzati törvény ugyanis nem rendelkezik a képviselők visszahívhatóságáról. A képviselő-testület egyetlen esetben tehetne konkrét lépéseket az ügyben, amennyiben a bíróság jogerősen szabadságvesztésre ítélné a képviselőt szándékos bűncselekmény elkövetése miatt. Ebben az esetben ugyanis a képviselő méltatlanná válna a tisztségére, ami a képviselői mandátum automatikus megszűnését is eredményezné. Amíg azonban ilyen helyzet nem áll fenn, addig az önkormányzatnak nincs jogi lehetősége arra, hogy visszahívja a választópolgárok felhatalmazása által mandátumot szerző képviselőt. Szabó egyébként meghozta az erkölcsi és politikai döntést, amelynek értelmében lemondott az alpolgármesteri és Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság elnöki posztjáról, és függetlenként folytatja a politizálást. Minden politikai szereplőtől és párttól elvárható lenne ugyanakkor, hogy legalább a legalapvetőbb törvényi rendelkezésekkel legyenek tisztában, ha már nagy nyilvánosság előtt véleményt nyilvánítanak bármely ügyekben.
Körmend Város Önkormányzata

Hívja vissza a városvezetés a méltatlanná vált képviselőt!
A Jobbik Magyarországért Mozgalom Körmendi Alapszervezete a tegnapi napon meglepetéssel értesült róla, hogy lemondott Szabó Ferenc alpolgármester, aki 19 éve töltötte be ezt a pozíciót és 1994 óta tagja a körmendi képviselő-testületnek.  A különböző internetes médiumokban megjelenő információk alapján az is világossá vált, hogy lemondásának mélyebb okai lehetnek, hiszen alpolgármesteri tisztsége mellett a helyi KDNP-ben betöltött tisztségeiről is lemondott és azt is megerősítette, hogy függetlenként továbbra is képviselő kíván maradni. Ekkor még titkon reméltük, hogy lemondásának nincs köze a városban hetek óta terjedő szóbeszédhez. A mai napon azonban a nyugat.hu-n megjelenő cikk után egyértelművé vált, hogy a szóbeszédnek lehet valóságalapja, miszerint a képviselő viszonyt folytatott korábbi diákjával, mely ügyben feljelentették, az eljárás tényét a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette. Ezek után úgy gondoljuk, Szabó Ferenc méltatlanná vált képviselői feladatának ellátására!
Felszólítjuk Bebes Istvánt és a helyi Fidesz-KDNP frakciót: öntsenek tiszta vizet a pohárba! Miért nem tárták azonnal az ügyet a nyilvánosság elé, amikor tudomásukra jutott? Miért nem közölték már tegnap Körmend város lakosságával a lemondás valódi okát? Kívánnak-e tenni valamit, és ha igen, mit, hogy egy ilyen ember ne lehessen a körmendi képviselő-testület tagja?
Egyben felszólítjuk Szabó Ferencet is, mivel méltatlanná vált a képviselői mandátumára, hogy mondjon le!
Jobbik Magyarországért Mozgalom Körmendi Alapszervezete

Már nyomoz rendőrség!
Nyomozás indult ismeretlen személy ellen, kiskorú veszélyeztetése miatt – ennyit tudni biztosan. A lemondott körmendi alpolgármesterről kérdeztük a rendőrséget.
„A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen személlyel szemben indított büntetőeljárást" – ennyit közölt megkeresésünkre dr. Kazmar Enikő őrnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Azt szerettük volna megtudni, hogy valóban indult-e a nyomozás Szabó Ferenc ügyében. A lemondott körmendi alpolgármestert hírbe hozták egykori tanítványával, egy tinédzser lánnyal és lehet, hogy ezért mondott le 19 éve viselt alpolgármesteri tisztségéről. Önkormányzati képviselőként tovább dolgozik Szabó Ferenc, de már nem a Fidesz-KDNP színeiben, hanem függetlenként.
A rendőrségi válasz annyit tett biztossá, hogy vége a „megelőző" eljárásnak, nyomozás indult. A feljelentést azonnal nem követte a nyomozás megindítása, hanem úgynevezett feljelentés-kiegészítést rendelt el a rendőrség, vagyis megalapozták a feljelentésben hallott információkat. Erre egyébként 15 napja van a rendőrségnek, ez 15 nappal meghosszabbítható. Kiderült: már nem volt szükség további információkra, megindította az eljárást a vasi rendőrség bűnügyi osztálya. MTI

Szabó Ferenc is megszólalt 
„Önkormányzati képviselői mandátumomat megtartom. Tetteimért mindig felelősséget vállaltam, a jövőben is ezt kívánom tenni" – írta az MTI-nek.
hirdetés
Szabó Ferenc igaztalan pletykáknak, tudatos rágalmaknak tartja a magánélete miatt őt érő támadásokat, amelyeket a közeledő választásoknak és “mások szemében szálkát jelentő” kutatásainak tulajdonít. Szabó Ferenc, a városi önkormányzat sajtóreferensén keresztül hétfőn juttatott el nyilatkozatot az MTI-hez, amelyben azt írta: “Az ügyemben a vizsgálat folyamatban van, aminek ideje alatt nem kívánok arról nyilatkozni. Az alpolgármesteri lemondásommal is segíteni szeretném, hogy a kérdés mielőbb tisztázódjon. Önkormányzati képviselői mandátumomat megtartom. Tetteimért mindig felelősséget vállaltam, a jövőben is ezt kívánom tenni.”

 

Rovataink legfrissebb hírei:


Közélet

A rossz idő ellenére is megtelt a körmendi főtér

Az Európa Napok programsorozata most is sok izgalmas eseményt tartogatott: a változatos színpadi produkciók mellett volt környezetvédelmi akció, kiállítás megnyitó, kisebb játszópark a gyerekeknek több napon keresztül, ételek és italok széles választékban a Szabadság téri bódékban. [tovább]

Családtagként segítenek

Átlagosan negyven fővel látják el a város és a térség alapfeladatait a Szociális és Gyermekjóléti Központ munkatársai Vasváron. Az intézményt a Vasi Hegyhát Önkormányzati Társulás tartja fenn állami normatívából és a 23 tagtelepülés közös finanszírozásából. A szociális intézmény az egyik legjelentősebb munkáltatója a Hegyhátnak. [tovább]

Megújult a bajánsenyeiek közkedvelt szőlőhegye

Akik régen jártak Bajánsenyén a Kishegyen, azok szinte rá sem ismernek. Nagy változásokon ment keresztül a helybéliek kedvenc szőlő hegye. A zártkertek revitalizációjára jelentetett meg pályázatot a földművelésügyi minisztérium még a tavalyi évben. A bajánsenyeiek pályáztak és nyertek, így lehetőségük nyílt kedvelt közösségi terüknek is számító hely megújítására. Györke Gyula Bajánsenye polgármestere elmondta, hogy tavaly ősszel, amikor értesültek a támogatás elnyeréséről, azonnal nekiláttak az előkészítő munkáknak. [tovább]

Oktatás

Befejeződött a diákok falukutatási programja Oszkóban

Tematikus napon mutatták be a Hegyháton december óta falukutatást végző diákok munkájuk eredményét Oszkóban. A Hegypásztor Kör programja tette lehetővé a gyűjtést. Nyolcvan térségi általános-, és középiskolás vett részt a munkában. A gyermekek népszokásokat jegyeztek le, viseleteket, használati eszközöket, tárgyakat gyűjtöttek a régi népi élet mindennapjaiból.  [tovább]

A csákányi hungarikum

A csákánydoroszlói Csaba József Általános Iskola négyfős csapata a Megyei Értéktár vetélkedő megnyerése után április 21-én a Lakitelki Népfőiskolán rendezett országos Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedőn vehetett részt. [tovább]

Kirándultak a szentpéteriek

Az Őriszentpéteri Általános Iskola hetedik osztályos tanulói már hat éve részt vesznek a Határtalanul Felvidéken kiránduláson. Ez az idén is így volt. A négynapos utazás a tavaszi szünet első napjára is átnyúlt.  [tovább]

Egészségünk

Nagybetűs segítők

A Nagy Gáspár Kulturális Központban tartottak szakmai napot a vasi egészségügyi szakdolgozók. Az időzítés nem volt véletlen. Kossuth Zsuzsanna, a világ első országos főápolónője születésének kettőszázadik évfordulóját ünnepli emlékévvel a szakma. A rendezvényt a vasvári önkormányzat, a kistérségi önkormányzati társulás és a Magyar Ápolási Egyesület Vas Megyei Szervezete támogatta. A nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara területi szervezete állította össze. [tovább]

Támad a vírus

A térségünkbe élők sem úszták meg az egyre jobban elhatalmasodó járványt, egyre többen jelentkeznek influenzaszerű tünetekkel a rendelőkben. [tovább]

Költöztetik a szakrendelőket

Február elejétől már szinte valamennyi szakrendelő a felújított blokkban működik a Markusovszky Egyetemi Kórház körmendi telephelyén - mondta el lapunknak dr. Nádasi Géza, osztályvezető főorvos.  [tovább]

Hitélet

KÉSZ: Négy evangélium, egyetlen Jézus

A közelmúltban dr. Takács Gyula atya volt a körmendi KÉSZ vendége. Előadásának a következő címet adta: „Négy evangélium, egyetlen Jézus.” Jézus totalitása, mibenléte és személye a négy evangélium szimfóniája. [tovább]

Szolgáló szeretet Körmenden

A körmendi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) legutóbbi összejövetelén ismét sokan vettek részt. Az előadó ezúttal a tornyiszentmiklósi plébános, Tüske József volt. Az atya néhány idősebb csoporttag számára ismerős volt, hiszen 1971 és 75 között Körmenden volt káplán, most pedig szívesen tért vissza korábbi állomáshelyére. A lelkipásztor a szolgáló szeretetről osztotta meg gondolatait a közönséggel. [tovább]

Egyre több magyar egyházi vezető segítene a menekülteknek

Bezár a körmendi menekülttábor azután, hogy a parlament elfogadta, a köztársasági elnök pedig aláírta a jogi határzárat szigorító törvénymódosítást. Ennek értelmében a menedékkérők kérelmüket kizárólag a határon lévő tranzitzónában nyújthatják be, s ott kell megvárniuk annak jogerős elbírálását. [tovább]

Interjúk

Egy fiatal lány élete nem lehet politikai csatározás tárgya

Országos visszhangot váltott ki Szabó Ferenc körmendi alpolgármester lemondása, illetve ennek körülményei. Az eset kapcsán politikai csatározás vette kezdetét. A kialakult helyzet kapcsán interjút adott lapunknak Bebes István Körmend város polgármestere.  [tovább]

A hit irányt mutat a helyét kereső embernek is

Harangozó Bertalan aktív politikai pályafutása a rendszerváltáskor indult, az első ciklusban Szombathely kereszténydemokrata alpolgármestere volt. Az ezt következő években a megyei önkormányzatnál töltött be vezető tisztségeket, majd több éves szünet következett a politizálásban. Gazdasági vezetőként évekig dolgozott a Markusovszky kórházban, majd visszatért a közéletbe. Városi képviselő lett Szombathelyen, nem sokkal később pedig megyei kormánymegbízottnak nevezték ki. E tisztében vezette le Vas megye közigazgatásának gyökeres átalakítását, kivívta a szakma elismerését.  [tovább]

Aranyfokozatú körmendi közművelődési szakember

Körmend Város Ünnepnapján, a város érdekében kifejtett közművelődési tevékenységért díj aranyfokozatát vehette át Pálóczi Zsuzsanna, a helyi kulturális központ igazgató-helyettese. Közművelődési szakember ritkán kap ilyen elismerést, ennek apropóján beszélgettünk vele. [tovább]

Kék hírek

A bűnügyi helyzet tavaly sem romlott a térségben

Kiemelkedő eredményt ért el a felderítési mutatókban a vasvári rendőrkapitányság. A 83,1 százalékos tavalyi statisztikai számmal az országos és megyei ranglistán is az elsők. A 82,8 százalékos nyomozási eredménnyel is élen végeztek, a megyében az elsők, országosan a negyedikek a vasváriak. A tavalyi munka eredményeiről, statisztikájáról dr. Házi Béla ezredes, kapitányságvezető tájékoztatta a képviselő- testületet. [tovább]

Finn módszer

Havonta többször is számíthatnak a térségben autózók a finn módszerre. Nőtt a személyi sérüléses balesetek száma az elmúlt időszakban a Körmendi Rendőrkapitányság illetékességi területén. [tovább]

Jól dolgozott tavaly a körmendi rendőrkapitányság

Évet értékelt a körmendi rendőrkapitányság vezetője, dr. Koncz Gabriella alezredes. Mint mondta, tavaly jó színvonalon dolgozott a kapitányság, pedig akadt dolga bőven. Két területet, a migrációt és a közbiztonság fenntartását, külön is kiemelt.  [tovább]

Sport

Somogyi Kupa úszóverseny

A körmendi városi tanuszoda évről évre otthont ad az alsó tagozatos általános iskolák számára megrendezett Somogyi Kupa úszóversenynek. Az idei megmérettetésen szombathelyi, szentgotthárdi és körmendi versenyzők is részt vettek. [tovább]

Lépéselőnyben az Őrimagyarósd a megyei háromban

A megyei harmadosztályú labdarúgó bajnokság körmendi csoportjában az elmaradt első tavaszi fordulót június 11-i hétvégén pótolják, így ebben az osztályban nem volt három játéknap az elmúlt két hétben. Eseményekben azonban így sem voltunk híján. Lépéselőnybe került az Őrimagyarósd gárdája azzal, hogy mindkét riválisa hibázott az elmúlt két hétvége egyikén.  [tovább]

A körmendiek és a gotthárdiak jó teljesítményt nyújtottak

A megyei első osztályú labdarúgó bajnokságban is most pótolták be az elmaradt első tavaszi fordulót. Így a csapatok itt is három mérkőzést játszottak az elmúlt két hétben. A három játéknapból kettőben a körzetünkhöz tartozó csapatok egymás ellen mérkőztek. [tovább]

Programok

Szezonnyitó a Vadása-tónál

Május 1-én tartották Hegyhátszentjakabon a hagyományos Vadása-tavi szezonnyitó rendezvényt. [tovább]

AlteRába Fesztivál Körmenden

Az idei AlteRába Fesztivál július 11. és 16. között már nyolcadszor fogadja a Rába-parton ennek a sajátos hangulatú rendezvénynek a látogatóit. A főszervező Hegedüs László szerint a program-sorozat nemcsak a koncertkedvelő fiatalok igényeit elégíti ki, hanem több szempontból is jelentős hatással van a város életére. Az alábbi interjúban először az idei AlteRába erősségeit firtató kérdésemre válaszolt: [tovább]

Tavaszi zsongás az Európa Napokon

Az Európa Napok az év első szabadtéri nagyrendezvénye, amely mindig többnapos és nagyon színes programkínálatot jelent. Lesz zene, tánc, kiállítás megnyitó, környezetvédelmi akció és főtéri sokadalom. Az Európa Napok a város kiemelt rendezvénye. A program minden évben rendkívül változatos: ez egyben utal arra is, hogy bár a kultúrák különbözőek, mégis minden esetben sok száz, sőt ezer éves értékeket hordoznak. Bebes István polgármester ezekkel a szavakkal ajánlotta a közönség figyelmébe a négynapos programot: Fontos a nyitottság, hogy megértéssel és barátsággal közelítsünk egymáshoz, így nem csak a különbözőt és idegent fedezzük fel egymásban, hanem a közöset és hasonlót is. [tovább]

Közlemények

Hol vannak a tisztességes megélhetést biztosító munkahelyek?

Bana Tibor úgy látja: elsősorban Ausztriában A közelmúltban ismét hallatta hangját a Parlamentben Bana Tibor a Jobbik országgyűlési képviselője, a körmendi választási körzet vezetője. Hol vannak a tisztességes megélhetést biztosító munkahelyek? – kérdezte az illetékes államtitkártól. [tovább]

Fórum lesz Őriszentpéteren

Filmvetítéssel egybekötött fórumot tartanak Őriszentpéteren 2017. május 13-án 17 órai kezdettel a helyi művelődési házban. A rendezvényen résztvevők választ kapnak arra, hogy mit kell tudni a szabadkereskedelmi egyezményekről.  [tovább]

Palackpostát is kihalásztak a Rába-takarítók

Április utolsó hétvégéjén, az Európa Napokhoz kapcsolódva tartották a Rába takarítást, immár tizennegyedik alkalommal. Vízi csapatok és magánszemélyek három napon át szedték a szemetet a Rábából: több hűtőszekrényt és autógumit is kifogtak az önkéntesek, és egy palackpostát is kihalásztak, amit hat évvel ezelőtt dobtak vízbe.  [tovább]

Kultúra

Májusfák az Őrségben

Április 30-án este sok helyen állítottak májusfát az Őrségben. A hagyomány némiképp megváltozott, napjainkban nemcsak a lányos házakhoz állítanak a legények fát, hanem jobbára a közösségi faállítások jöttek divatba. [tovább]

Versmondó verseny Őriben

Szép versekkel ünnepelték a költészet napját Őriszentpéteren, de megemlékeztek a 200 éve született Arany Jánosról is. Az Őriszentpéteri Általános Iskolában a hagyományokhoz híven idén is megünnepelték a költészet napját, versmondó verseny megrendezésével köszöntötték híres költőinket. Ez a délután alkalmat adott arra is, hogy megemlékezzenek Arany Jánosról, aki kétszáz évvel ezelőtt, 1817. március 2-án született Nagyszalontán.  [tovább]

Ismét megrendezik a Virágzás Napjait Őriszentpéteren

Pünkösdkor már a 24. alkalommal rendezik meg Őriszentpéteren a Virágzás Napjai fesztivált. A rendezvény küldetését az alcímként használt jelmondat határozza meg a legtömörebben: „Emberi találkozó a művészetek fényénél”. Sülyi Pétertől a rendező Őri Alapítvány vezetőjétől megtudhattuk, hogy az 1993-as elindulás óta a rendezvényt létrehozó koncepció az elmúlt évtizedek során alapvetően nem változott, az a struktúra, amit az elején elkezdtek, változatlanul működik. [tovább]