Miért mondott le a körmendi alpolgármester?

Rába—infó | 2017. február 21.

Hetek óta ment a szóbeszéd Körmenden arról, hogy az 56 éves alpolgármester, Szabó Ferenc egy volt általános iskolai tanítványával jött össze néhány éve. Végül fel is jelentették, de a jelek szerint Szabó képviselőként tovább dolgozhat, és a Klik sem rúgta ki a tanári állásából. Az ellenzék tajtékzik, eltussolási kísérletet emleget, és Szabó teljes visszavonulását követeli.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

Néhány hete állítólag egy közintézményben volt jelenése Körmenden egy helyi képviselőnek. Igencsak meglepődött, amikor odalépett hozzá egy alkalmazott, és arra kérte, hogy „csináljanak valamit” azzal, hogy a városi gimnázium egyik diákja az 56 éves, családos Szabó Ferenc alpolgármesterrel jár. A történetet az Indexnek elmesélő forrás azt mondja, ismer olyan ellenzéki és kormánypárti helyi politikust is, akit az utcán állítottak meg ismeretlenek az elmúlt időszakban, és ugyanerre hívták fel a figyelmét.
Az nem világos, hogy a pártvezetésben ki mit tudott az egészről, és persze az sem, mi igaz mindebből, mindenesetre Szabó január 27-én titokban lemondott az alpolgármesteri és körmendi KDNP-elnöki tisztségéről, viszont megtartotta a képviselői helyét. Ezután a testületben információink szerint nyílt titokká vált, hogy az alpolgármester miért távozott, majd jött a családi okokat említő hivatalos bejelentés, végül a Nyugat.hu írt az állítólagos szerelmi szálról. Hogy a kettő között miért nem hozta senki nyilvánosságra a történetet, vagy tett hivatalos lépéseket, arról egy ellenzéki politikus azt mondta, hogy szóbeszédbe nem akartak beleállni, és az ártatlanság vélelme is mindenkit megillet.
Az eddigi hírek és forrásainkkal folytatott beszélgetések alapján az körvonalazódik, hogy az általános iskolai tanárként dolgozó Szabó a tanítványával jöhetett össze, aki aztán az említett gimnáziumban tanult tovább. Úgy tudni, karácsony napjaiban – volt, aki konkrétan szentestét említette – buktak le, amikor a lány szülei véletlenül megláttak egy üzenetet. Szabót fel is jelentette valaki, egyelőre ellentmondó hírek vannak arról, hogy a szülők vagy egy ismerősük.
Az ellenzék most azt kezdte el pedzegetni, hogy a Fidesz–KDNP-vezetés mióta tudott a dologról, és vajon el akarta-e tussolni az egészet. Kizárt, hogy amikor a rendőrséghez megérkezett a feljelentés, a rendőri vezetők ne szóltak volna a polgármesternek vagy a politikai vezetésnek, hogy van egy ilyen ügy – mondta az Indexnek egy politikus.
A városi és megyei ellenzék a Jobbiktól az MSZP-ig teljes letámadást indított: azt követelik, hogy amíg az ügy le nem zárul, Szabó függessze fel minden közszereplését, ne csak az alpolgármesteri posztjáról és a városi KDNP-elnökségéről, hanem az önkormányzati képviselői mandátumáról és a megyei KDNP-alelnöki posztjáról is mondjon le, továbbá ne dolgozzon gyerekek közelében. „Egy városi vezető testületben nem lenne szerencsés ilyen váddal együtt képviselői munkát végezni” – mondta Nagy László, a körmendi MSZP elnöke. Hozzátette: ha bebizonyosodik, hogy valóban úgy történt, ahogy a sajtó állítja, a párttagságát is el kellene venni Szabótól. „Az MSZP-ben biztosan így történne.”
Megkerestük a körmendi városházát, hogy jogilag mi a helyzet ilyenkor. Molnár Dániel sajtóreferens azt mondta, képviselőt visszahívni nem lehet, így az egyéni képviselőként mandátumhoz jutó Szabó dönt arról, mit lép. A városházán nincsenek frakciók, vagyis a frakcióból való kilépés/kirúgás nem jöhet szóba. Szabó a városházán a közbiztonsági bizottságnak volt elnöke, erről a posztjáról is lemondott, viszont nem maradhat bizottsági tagság nélkül, a szabályok szerint ugyanis minden képviselőnek bizottságban kell ülnie. A testület a következő ülésén szavaz majd erről.
Felhívtuk az általános iskolát, az alpolgármester civil munkahelyét is, ők szintén nem nyilatkoznak, nem tudjuk, hogy Szabó bejár-e dolgozni, meg nem erősített információk szerint főnöke fizetetlen szabadságra küldte. A Klik viszont válaszolt kérdésünkre. Azt írták, a Szabó elleni feljelentésről az érintett szülő szóban tájékoztatta a tankerületet, és azt is mondta, hogy tudomása szerint a rendőrség eljárást indított „a nevezett pedagógussal szemben”. A Klebelsberg Központnak viszont „nincs tényszerű tudomása arról, hogy az érintett pedagógussal a közvádra üldözendő bűntett megalapozott gyanúját közölték”, folytatódik a Klik válasza. „A tankerület a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalos tájékoztatását kéri, amelynek ismeretében a munkáltató döntést hozhat a pedagógus jogviszonyáról. ” Hogy az ügynek esetleg vannak-e más jogi (büntetőjogi) vonatkozásai, a rendőrség hatásköre kideríteni, ezért várjuk a tájékoztatásukat. Szabó munkáltatói jogának gyakorlója egyébként a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója, vagyis ilyen értelemben nem Körmenden dőlnek el a dolgok. Arra nem tért ki a Klik válasza, hogy ha Szabó nem követett el jogsértést, „csak” diákjával folytatott esetleg viszonyt, akkor távoznia kell-e tanári állásából.
Szabó Ferencet hiába kerestük a mobilján, és más médiumnak sem nyilatkozott.  Kósa Lajos parlamenti frakcióvezetőtől egy más témájú tájékoztatóján kérdeztek rá az ügyre; azt mondta, ha a hírek igazak, és valaki ilyet tesz, annak nincs helye a közéletben. A KDNP egy rövid közleményt adott ki. „A vizsgálat lezárásáig nem kívánjuk kommentálni az esetet. Fontosnak tartjuk, hogy az érintett ártatlanságát ne vonjuk kétségbe mindaddig, amíg a vizsgálat mást nem igazol” – írták, viszont azt is hozzátették, hogy „semmilyen formában nem elfogadható, ha egy felnőtt ember kiskorúval tart fenn intim kapcsolatot”. Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője az Atv.hu-nak azt mondta: csak utólag, Szabó Ferenc lemondása után szereztek tudomást az ügyről, várják a vizsgálat eredményét. „Ha nem bizonyosodik be az eset, akkor sajnálják a történteket. Ha viszont a vizsgálat azzal zárul, hogy bűncselekmény történt, annak súlyos szankciója lesz, kizárás a pártból.”

Nyilatkozó történelmi egyházak
Az elmúlt napok vezető hírei között szerepelt Szabó Ferenc körmendi alpolgármesternek, a KDNP körmendi szervezete elnökének méltatlan ügye. Ezzel kapcsolatosan pártok, szervezetek elítélő nyilatkozataiban gyakran előfordult a kereszténység negatív hírben való feltüntetése.
Kötelességünknek érezzük tájékoztatni a széles nyilvánosságot, hogy Szabó Ferenc egyik körmendi történelmi egyház (református, római katolikus, evangélikus) nyilvántartásában sem szerepel, tehát egyik felekezetnek sem tagja, ezért határozottan elutasítunk minden olyan megnyilatkozást, amely kereszténységünket az ő bűnös cselekedete alapján kívánja megítélni.
Körmendi történelmi egyházak

Fidesz és Fidelitas reakció
Szervezeteink meglepődve értesültek Szabó Ferenc volt körmendi alpolgármester magánéletét érintő híresztelésekről, mely szerint egy fiatalkorú lánnyal folytatott szerelmi viszonyt.  A politikus a politikai és erkölcsi felelősséget vállalva hozott egy döntést, mely szerint lemond az alpolgármesteri, valamint a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság elnöki posztjáról, és független képviselőként folytatja a politizálást, amivel bebizonyította, hogy nem futamodik meg a felelősség elől.
Biztosak vagyunk abban, hogy amennyiben a rendőrségi nyomozás során bebizonyosodik, hogy a KDNP-s politikus törvénysértést követett el megteszi azokat a további lépéseket is, amelyeket szervezeteink elvárnak tőle. Amíg azonban a rendőrségi nyomozás tart mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Fidesz, Fidelitas körmendi szervezetei

Miért hallgat a városvezetés?
Pro Körmend Városszépítő Egyesület felszólítja Szabó Ferencet, városunk volt  Keresztény Demokrata alpolgármesterét a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági bizottság volt elnökét, hogy  azonnali hatállyal mondjon le önkormányzati-képviselői tisztségéről!
Amennyiben igazak a médiák által leközölt cikkek, Szabónak nincs helye Magyarország közéletében. Hírek szerint Szabó Ferenc - városunk KDNP-s ex alpolgármestere - több éve molesztál egy kiskorú lányt és  ellene a kislány szülei feljelentést tettek a szombathelyi rendőrkapitányságon. Szabó exalpolgármester most legyen férfi és távozzon a közéletből!
Az ügy ugyanakkor több kérdést is felvet: A szülők 2017 január elején végső elkeseredésükben felkeresték Bebes Istvánt, városunk polgármesterét. A szülőket a polgármester Molnár Dániel, városi sajtófőnökkel közösen fogadta. Az elmúlt több mint egy hónap alatt  a szülőket fogadó Bebes István városi Fidesz és Molnár Dániel városi Fidelitasz elnök miért nem tett semmit? Miért nem tettek hivatalból feljelentést? Megint mit akartak elhallgatni? Szabó zsarolja őket?  A Körmendi Somogyi Béla Általános Iskolában évek óta ismert az igazgatóhelyettes - Szabó Ferenc alpolgármester - hajlama. Az intézmény igazgatója miért nem indított eljárást helyettese ellen?  A szülők szóbeli bejelentésére a KLIK miért kért gondolkodási időt, mondván, hogy politikai jellegű ügyről van szó? Miért nem tett azonnal feljelentést?
Még a fenti kérdések megválaszolása előtt követeljük Szabó Ferenc önkormányzati-képviselő lemondását, hisz viselkedésével minden etikai és morális gátat felrúgva, nem csak városunkra, hanem a magyar önkormányzatiságra is szégyent hozott! Pro Körmend

A képviselő nem hívható vissza
Sem Körmend Város Önkormányzatának sem pedig a KDNP-nek nincs törvényi lehetősége arra vonatkozóan, hogy megfossza képviselői mandátumától Szabó Ferenc volt körmendi alpolgármestert.
Az önkormányzati törvény ugyanis nem rendelkezik a képviselők visszahívhatóságáról. A képviselő-testület egyetlen esetben tehetne konkrét lépéseket az ügyben, amennyiben a bíróság jogerősen szabadságvesztésre ítélné a képviselőt szándékos bűncselekmény elkövetése miatt. Ebben az esetben ugyanis a képviselő méltatlanná válna a tisztségére, ami a képviselői mandátum automatikus megszűnését is eredményezné. Amíg azonban ilyen helyzet nem áll fenn, addig az önkormányzatnak nincs jogi lehetősége arra, hogy visszahívja a választópolgárok felhatalmazása által mandátumot szerző képviselőt. Szabó egyébként meghozta az erkölcsi és politikai döntést, amelynek értelmében lemondott az alpolgármesteri és Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság elnöki posztjáról, és függetlenként folytatja a politizálást. Minden politikai szereplőtől és párttól elvárható lenne ugyanakkor, hogy legalább a legalapvetőbb törvényi rendelkezésekkel legyenek tisztában, ha már nagy nyilvánosság előtt véleményt nyilvánítanak bármely ügyekben.
Körmend Város Önkormányzata

Hívja vissza a városvezetés a méltatlanná vált képviselőt!
A Jobbik Magyarországért Mozgalom Körmendi Alapszervezete a tegnapi napon meglepetéssel értesült róla, hogy lemondott Szabó Ferenc alpolgármester, aki 19 éve töltötte be ezt a pozíciót és 1994 óta tagja a körmendi képviselő-testületnek.  A különböző internetes médiumokban megjelenő információk alapján az is világossá vált, hogy lemondásának mélyebb okai lehetnek, hiszen alpolgármesteri tisztsége mellett a helyi KDNP-ben betöltött tisztségeiről is lemondott és azt is megerősítette, hogy függetlenként továbbra is képviselő kíván maradni. Ekkor még titkon reméltük, hogy lemondásának nincs köze a városban hetek óta terjedő szóbeszédhez. A mai napon azonban a nyugat.hu-n megjelenő cikk után egyértelművé vált, hogy a szóbeszédnek lehet valóságalapja, miszerint a képviselő viszonyt folytatott korábbi diákjával, mely ügyben feljelentették, az eljárás tényét a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette. Ezek után úgy gondoljuk, Szabó Ferenc méltatlanná vált képviselői feladatának ellátására!
Felszólítjuk Bebes Istvánt és a helyi Fidesz-KDNP frakciót: öntsenek tiszta vizet a pohárba! Miért nem tárták azonnal az ügyet a nyilvánosság elé, amikor tudomásukra jutott? Miért nem közölték már tegnap Körmend város lakosságával a lemondás valódi okát? Kívánnak-e tenni valamit, és ha igen, mit, hogy egy ilyen ember ne lehessen a körmendi képviselő-testület tagja?
Egyben felszólítjuk Szabó Ferencet is, mivel méltatlanná vált a képviselői mandátumára, hogy mondjon le!
Jobbik Magyarországért Mozgalom Körmendi Alapszervezete

Már nyomoz rendőrség!
Nyomozás indult ismeretlen személy ellen, kiskorú veszélyeztetése miatt – ennyit tudni biztosan. A lemondott körmendi alpolgármesterről kérdeztük a rendőrséget.
„A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen személlyel szemben indított büntetőeljárást" – ennyit közölt megkeresésünkre dr. Kazmar Enikő őrnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Azt szerettük volna megtudni, hogy valóban indult-e a nyomozás Szabó Ferenc ügyében. A lemondott körmendi alpolgármestert hírbe hozták egykori tanítványával, egy tinédzser lánnyal és lehet, hogy ezért mondott le 19 éve viselt alpolgármesteri tisztségéről. Önkormányzati képviselőként tovább dolgozik Szabó Ferenc, de már nem a Fidesz-KDNP színeiben, hanem függetlenként.
A rendőrségi válasz annyit tett biztossá, hogy vége a „megelőző" eljárásnak, nyomozás indult. A feljelentést azonnal nem követte a nyomozás megindítása, hanem úgynevezett feljelentés-kiegészítést rendelt el a rendőrség, vagyis megalapozták a feljelentésben hallott információkat. Erre egyébként 15 napja van a rendőrségnek, ez 15 nappal meghosszabbítható. Kiderült: már nem volt szükség további információkra, megindította az eljárást a vasi rendőrség bűnügyi osztálya. MTI

Szabó Ferenc is megszólalt 
„Önkormányzati képviselői mandátumomat megtartom. Tetteimért mindig felelősséget vállaltam, a jövőben is ezt kívánom tenni" – írta az MTI-nek.
hirdetés
Szabó Ferenc igaztalan pletykáknak, tudatos rágalmaknak tartja a magánélete miatt őt érő támadásokat, amelyeket a közeledő választásoknak és “mások szemében szálkát jelentő” kutatásainak tulajdonít. Szabó Ferenc, a városi önkormányzat sajtóreferensén keresztül hétfőn juttatott el nyilatkozatot az MTI-hez, amelyben azt írta: “Az ügyemben a vizsgálat folyamatban van, aminek ideje alatt nem kívánok arról nyilatkozni. Az alpolgármesteri lemondásommal is segíteni szeretném, hogy a kérdés mielőbb tisztázódjon. Önkormányzati képviselői mandátumomat megtartom. Tetteimért mindig felelősséget vállaltam, a jövőben is ezt kívánom tenni.”

 

Rovataink legfrissebb hírei:


Közélet

Tavaszi mozgolódás az Őrségben

Ahogy beköszöntött a jó idő, egyre több idegen, túrázó, kiránduló tűnik fel az Őrségben. Április első hétvégéjének remek napsütéses ideje sok embert csábított a szabadba, megjelentek az első turisták.  [tovább]

Többször került veszélybe a mentőállomás épülete

A csapadékos időjárásnak köszönhetően az elmúlt években gyakran előfordult, hogy a Zala patak Őriszentpéternél kilépett medréből és alacsonyabban fekvő területeket öntött el. A sportpálya többször is víz alá került, és a mentőállomást is védeni kellett homokzsákokkal.  [tovább]

Két projekthez is csatlakoztak

Őriszentpéter önkormányzat képviselői legutóbbi ülésükön döntöttek arról, hogy csatlakoznak „A Dél-Vas Megyei Gazdaság- és Foglalkozás- fejlesztési együttműködés a helyi gazdaságfejlesztés szolgálatában” elnevezésű projekthez. [tovább]

Oktatás

Összevonják az Olcsait és a Somogyit?

Körmenden hetek óta beszédtéma, hogy szeptember elsejétől összevonják a város két általános iskoláját, a Somogyit és az Olcsait. Természetesen a szólás most is igaz: „nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja”.  [tovább]

Ovisok jártak az emlékműnél

Az idén is az óvodások megemlékezésével kezdődtek az ünnepi rendezvények Őriszentpéteren.  [tovább]

Feltűzték a szalagot a rázsós diákoknak

„… ez a titka minden olyan életnek, amelyet érdemes megélni.” /Casson/ - Ez volt a mottója a Szombathelyi Szakképzési Centrum Rázsó Imre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szalagavató ünnepségének. Január 27-én hetven végzős diák ruhájára került a középiskolai tanulmányok befejezését jelző szalag. A városi sportcsarnokban megrendezett ünnepi műsor fellépői palotás, keringő, társas-, népi, modern, kertész és cigánytánc produkcióikkal és szavalatokkal szórakoztatták a közönséget a hajnalig tartó bál előtt. [tovább]

Egészségünk

Nagybetűs segítők

A Nagy Gáspár Kulturális Központban tartottak szakmai napot a vasi egészségügyi szakdolgozók. Az időzítés nem volt véletlen. Kossuth Zsuzsanna, a világ első országos főápolónője születésének kettőszázadik évfordulóját ünnepli emlékévvel a szakma. A rendezvényt a vasvári önkormányzat, a kistérségi önkormányzati társulás és a Magyar Ápolási Egyesület Vas Megyei Szervezete támogatta. A nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara területi szervezete állította össze. [tovább]

Támad a vírus

A térségünkbe élők sem úszták meg az egyre jobban elhatalmasodó járványt, egyre többen jelentkeznek influenzaszerű tünetekkel a rendelőkben. [tovább]

Költöztetik a szakrendelőket

Február elejétől már szinte valamennyi szakrendelő a felújított blokkban működik a Markusovszky Egyetemi Kórház körmendi telephelyén - mondta el lapunknak dr. Nádasi Géza, osztályvezető főorvos.  [tovább]

Hitélet

Szolgáló szeretet Körmenden

A körmendi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) legutóbbi összejövetelén ismét sokan vettek részt. Az előadó ezúttal a tornyiszentmiklósi plébános, Tüske József volt. Az atya néhány idősebb csoporttag számára ismerős volt, hiszen 1971 és 75 között Körmenden volt káplán, most pedig szívesen tért vissza korábbi állomáshelyére. A lelkipásztor a szolgáló szeretetről osztotta meg gondolatait a közönséggel. [tovább]

Egyre több magyar egyházi vezető segítene a menekülteknek

Bezár a körmendi menekülttábor azután, hogy a parlament elfogadta, a köztársasági elnök pedig aláírta a jogi határzárat szigorító törvénymódosítást. Ennek értelmében a menedékkérők kérelmüket kizárólag a határon lévő tranzitzónában nyújthatják be, s ott kell megvárniuk annak jogerős elbírálását. [tovább]

Előadások a reformációról

A lutheri reformáció főbb történéseit felelevenítő eladás-sorozat kezdődött a közelmúltban Körmenden a Faludi Ferenc Városi Könyvtárban. Mint köztudott, az idei esztendő a Reformáció emlékéve, hiszen 500 évvel ezelőtt, 1517. október 31-én függesztette ki Luther Márton 95 cikkelyét Wittenbergben.  [tovább]

Interjúk

Egy fiatal lány élete nem lehet politikai csatározás tárgya

Országos visszhangot váltott ki Szabó Ferenc körmendi alpolgármester lemondása, illetve ennek körülményei. Az eset kapcsán politikai csatározás vette kezdetét. A kialakult helyzet kapcsán interjút adott lapunknak Bebes István Körmend város polgármestere.  [tovább]

A hit irányt mutat a helyét kereső embernek is

Harangozó Bertalan aktív politikai pályafutása a rendszerváltáskor indult, az első ciklusban Szombathely kereszténydemokrata alpolgármestere volt. Az ezt következő években a megyei önkormányzatnál töltött be vezető tisztségeket, majd több éves szünet következett a politizálásban. Gazdasági vezetőként évekig dolgozott a Markusovszky kórházban, majd visszatért a közéletbe. Városi képviselő lett Szombathelyen, nem sokkal később pedig megyei kormánymegbízottnak nevezték ki. E tisztében vezette le Vas megye közigazgatásának gyökeres átalakítását, kivívta a szakma elismerését.  [tovább]

Aranyfokozatú körmendi közművelődési szakember

Körmend Város Ünnepnapján, a város érdekében kifejtett közművelődési tevékenységért díj aranyfokozatát vehette át Pálóczi Zsuzsanna, a helyi kulturális központ igazgató-helyettese. Közművelődési szakember ritkán kap ilyen elismerést, ennek apropóján beszélgettünk vele. [tovább]

Kék hírek

Finn módszer

Havonta többször is számíthatnak a térségben autózók a finn módszerre. Nőtt a személyi sérüléses balesetek száma az elmúlt időszakban a Körmendi Rendőrkapitányság illetékességi területén. [tovább]

Jól dolgozott tavaly a körmendi rendőrkapitányság

Évet értékelt a körmendi rendőrkapitányság vezetője, dr. Koncz Gabriella alezredes. Mint mondta, tavaly jó színvonalon dolgozott a kapitányság, pedig akadt dolga bőven. Két területet, a migrációt és a közbiztonság fenntartását, külön is kiemelt.  [tovább]

Körmendi csaló

Volt, hogy csupán 770 forintot tett el, de összesen több mint 12 millió forinttal károsította meg a munkaadóját. Börtönbüntetést javasol az ügyészség. [tovább]

Sport

Előny a telekesieknél a megyei harmadosztályban

Előnyre tett szert a Telekes gárdája a megyei harmadosztályú labdarúgó bajnokság körmendi csoportjában. A két eddigi április hétvégén a 21 és a 22. fordulót játszották le a csoportban. Sajnos a 21. játéknapon elmaradt az Őrimagyarósd – Csörötnek összecsapás, mert a vendégek nem érkeztek meg megfelelő számban. Tavasszal ez az első ilyen eset az osztályban, remélhetőleg nem lesz sok belőle.  [tovább]

Érik a bajnoki cím, menetelnek a nádaljaiak

Érik a bajnoki címe a Körmend VSE csapatának a megyei másodosztályú labdarúgó bajnokság körmendi csoportjában. Sokat tettek ezért a horvátnádaljaiak, a legutóbbi két hétvégén is győztesen hagyták el a játékteret. Pedig nem akármilyen ellenfelekkel találkoztak. [tovább]

A pontok fele a zsákban

A körzetünkhöz tartozó megyei első osztályú csapatok az elmúlt két hétben a megszerezhető pontok felét begyűjtötték. Tíz mérkőzésből, öt győzelem és öt vereség a mérleg. [tovább]

Programok

Őrállók tábor

Megkezdték a nyári táborok szervezését az Őrállók Alapítványnál. Az elmúlt évek igényeit figyelembe véve az idén is lesz napközis és bentlakásos táboruk is.  [tovább]

Gyümölcsoltó nap Pityerszeren

Pityerszeren a népi műemlékegyüttesnél tartották meg nemrégiben a gyümölcsöltónapot.  [tovább]

A fiatalság belülről fakad

Több mint ötven szépkorú fogadta el a kámi önkormányzat és a Mozduljunkám Egyesület meghívását. Hagyomány, hogy február végén tartják az idősek napját a településen.  [tovább]

Közlemények

Körbe kerekezték a tavakat

A csalhatatlan tavaszi időjárás a szabadba szólította a túrázni vágyókat az első áprilisi hétvégén. Nemcsak a gyalogosok, a kerékpárosok is kedvet kaptak a túrázásra. Az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület az őrségi tavak köré szervezett túrát. [tovább]

Miért nem hallják meg az Őrségben élők hangját?

A közelmúltban Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Jobbik körmendi választókerületi elnöke továbbította az őrségiek panaszát, V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárnak, a választókörzet országgyűlési képviselőjének. Véleménye szerint fideszes ellenfele nem adott érdemi választ felvetéseire, inkább cinikusan mellébeszélt. Hangsúlyozta: őrségiek teremtették meg annak lehetőségét, hogy e csodás tájon nemzeti park jöhessen létre, ezért nem őket kellene büntetni.  [tovább]

Tavaszi nagytakarítás Őriben

Nem áprilisi tréfa, hanem komoly munka volt a tavaszi nagytakarítás április 1-én Őriszentpéteren. A szemétgyűjtési akciót, mint már évek óta, most is az Őriszentpéterért Egyesület szervezte. Több mint húszan vettek részt a szemétkommandó munkájában és 50 zsákra való hulladékot gyűjtöttek össze a város területén. [tovább]

Kultúra

Felhőtánc – A Pro Körmend vendége volt Kerecsényi Éva

Ennek a napnak a délutánján felhőkkel tarkított napsütéses idő volt Körmenden. Az időjárás belopódzott a Bakelit kávéház falai közé is, hiszen a Pro Körmend Városszépítő Egyesület vendége – Kerecsényi Éva – ott mutatta be Felhőtánc című verseskötetét. [tovább]

Tájegységi Értéktár a Hegyháton

Közösen gyűjtené, őrizné, mutatná be a Hegyhát az értékeit. A célok megvalósítása érdekében csatlakoztak az értéktár mozgalomhoz. Az alakuló ülést Petőmihályfán tartották. A szervezőknek ugyanis olyan helyet kellett találniuk, ahol még nem hoztak létre települési szinten értéktárat. A falu vállalta a program gesztorságát. [tovább]

Nem almáriumban őrzik a múltat - Falukutató mozgalom újratöltve

Hajlamosak vagyunk siratni a múlt dolgait. Gyakori szlogen, hogy a 24. órában járunk, és ha nem rögzítjük a tapasztalt idősek tudását, emlékeit, végleg elveszik minden, amit őseink örökül hagytak a 21 század digitális világára. Dr. Horváth Zsolt éppen az ellenkezőjét állítja.  [tovább]