Miért mondott le a körmendi alpolgármester?

Rába—infó | 2017. február 21.

Hetek óta ment a szóbeszéd Körmenden arról, hogy az 56 éves alpolgármester, Szabó Ferenc egy volt általános iskolai tanítványával jött össze néhány éve. Végül fel is jelentették, de a jelek szerint Szabó képviselőként tovább dolgozhat, és a Klik sem rúgta ki a tanári állásából. Az ellenzék tajtékzik, eltussolási kísérletet emleget, és Szabó teljes visszavonulását követeli.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

Néhány hete állítólag egy közintézményben volt jelenése Körmenden egy helyi képviselőnek. Igencsak meglepődött, amikor odalépett hozzá egy alkalmazott, és arra kérte, hogy „csináljanak valamit” azzal, hogy a városi gimnázium egyik diákja az 56 éves, családos Szabó Ferenc alpolgármesterrel jár. A történetet az Indexnek elmesélő forrás azt mondja, ismer olyan ellenzéki és kormánypárti helyi politikust is, akit az utcán állítottak meg ismeretlenek az elmúlt időszakban, és ugyanerre hívták fel a figyelmét.
Az nem világos, hogy a pártvezetésben ki mit tudott az egészről, és persze az sem, mi igaz mindebből, mindenesetre Szabó január 27-én titokban lemondott az alpolgármesteri és körmendi KDNP-elnöki tisztségéről, viszont megtartotta a képviselői helyét. Ezután a testületben információink szerint nyílt titokká vált, hogy az alpolgármester miért távozott, majd jött a családi okokat említő hivatalos bejelentés, végül a Nyugat.hu írt az állítólagos szerelmi szálról. Hogy a kettő között miért nem hozta senki nyilvánosságra a történetet, vagy tett hivatalos lépéseket, arról egy ellenzéki politikus azt mondta, hogy szóbeszédbe nem akartak beleállni, és az ártatlanság vélelme is mindenkit megillet.
Az eddigi hírek és forrásainkkal folytatott beszélgetések alapján az körvonalazódik, hogy az általános iskolai tanárként dolgozó Szabó a tanítványával jöhetett össze, aki aztán az említett gimnáziumban tanult tovább. Úgy tudni, karácsony napjaiban – volt, aki konkrétan szentestét említette – buktak le, amikor a lány szülei véletlenül megláttak egy üzenetet. Szabót fel is jelentette valaki, egyelőre ellentmondó hírek vannak arról, hogy a szülők vagy egy ismerősük.
Az ellenzék most azt kezdte el pedzegetni, hogy a Fidesz–KDNP-vezetés mióta tudott a dologról, és vajon el akarta-e tussolni az egészet. Kizárt, hogy amikor a rendőrséghez megérkezett a feljelentés, a rendőri vezetők ne szóltak volna a polgármesternek vagy a politikai vezetésnek, hogy van egy ilyen ügy – mondta az Indexnek egy politikus.
A városi és megyei ellenzék a Jobbiktól az MSZP-ig teljes letámadást indított: azt követelik, hogy amíg az ügy le nem zárul, Szabó függessze fel minden közszereplését, ne csak az alpolgármesteri posztjáról és a városi KDNP-elnökségéről, hanem az önkormányzati képviselői mandátumáról és a megyei KDNP-alelnöki posztjáról is mondjon le, továbbá ne dolgozzon gyerekek közelében. „Egy városi vezető testületben nem lenne szerencsés ilyen váddal együtt képviselői munkát végezni” – mondta Nagy László, a körmendi MSZP elnöke. Hozzátette: ha bebizonyosodik, hogy valóban úgy történt, ahogy a sajtó állítja, a párttagságát is el kellene venni Szabótól. „Az MSZP-ben biztosan így történne.”
Megkerestük a körmendi városházát, hogy jogilag mi a helyzet ilyenkor. Molnár Dániel sajtóreferens azt mondta, képviselőt visszahívni nem lehet, így az egyéni képviselőként mandátumhoz jutó Szabó dönt arról, mit lép. A városházán nincsenek frakciók, vagyis a frakcióból való kilépés/kirúgás nem jöhet szóba. Szabó a városházán a közbiztonsági bizottságnak volt elnöke, erről a posztjáról is lemondott, viszont nem maradhat bizottsági tagság nélkül, a szabályok szerint ugyanis minden képviselőnek bizottságban kell ülnie. A testület a következő ülésén szavaz majd erről.
Felhívtuk az általános iskolát, az alpolgármester civil munkahelyét is, ők szintén nem nyilatkoznak, nem tudjuk, hogy Szabó bejár-e dolgozni, meg nem erősített információk szerint főnöke fizetetlen szabadságra küldte. A Klik viszont válaszolt kérdésünkre. Azt írták, a Szabó elleni feljelentésről az érintett szülő szóban tájékoztatta a tankerületet, és azt is mondta, hogy tudomása szerint a rendőrség eljárást indított „a nevezett pedagógussal szemben”. A Klebelsberg Központnak viszont „nincs tényszerű tudomása arról, hogy az érintett pedagógussal a közvádra üldözendő bűntett megalapozott gyanúját közölték”, folytatódik a Klik válasza. „A tankerület a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalos tájékoztatását kéri, amelynek ismeretében a munkáltató döntést hozhat a pedagógus jogviszonyáról. ” Hogy az ügynek esetleg vannak-e más jogi (büntetőjogi) vonatkozásai, a rendőrség hatásköre kideríteni, ezért várjuk a tájékoztatásukat. Szabó munkáltatói jogának gyakorlója egyébként a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója, vagyis ilyen értelemben nem Körmenden dőlnek el a dolgok. Arra nem tért ki a Klik válasza, hogy ha Szabó nem követett el jogsértést, „csak” diákjával folytatott esetleg viszonyt, akkor távoznia kell-e tanári állásából.
Szabó Ferencet hiába kerestük a mobilján, és más médiumnak sem nyilatkozott.  Kósa Lajos parlamenti frakcióvezetőtől egy más témájú tájékoztatóján kérdeztek rá az ügyre; azt mondta, ha a hírek igazak, és valaki ilyet tesz, annak nincs helye a közéletben. A KDNP egy rövid közleményt adott ki. „A vizsgálat lezárásáig nem kívánjuk kommentálni az esetet. Fontosnak tartjuk, hogy az érintett ártatlanságát ne vonjuk kétségbe mindaddig, amíg a vizsgálat mást nem igazol” – írták, viszont azt is hozzátették, hogy „semmilyen formában nem elfogadható, ha egy felnőtt ember kiskorúval tart fenn intim kapcsolatot”. Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője az Atv.hu-nak azt mondta: csak utólag, Szabó Ferenc lemondása után szereztek tudomást az ügyről, várják a vizsgálat eredményét. „Ha nem bizonyosodik be az eset, akkor sajnálják a történteket. Ha viszont a vizsgálat azzal zárul, hogy bűncselekmény történt, annak súlyos szankciója lesz, kizárás a pártból.”

Nyilatkozó történelmi egyházak
Az elmúlt napok vezető hírei között szerepelt Szabó Ferenc körmendi alpolgármesternek, a KDNP körmendi szervezete elnökének méltatlan ügye. Ezzel kapcsolatosan pártok, szervezetek elítélő nyilatkozataiban gyakran előfordult a kereszténység negatív hírben való feltüntetése.
Kötelességünknek érezzük tájékoztatni a széles nyilvánosságot, hogy Szabó Ferenc egyik körmendi történelmi egyház (református, római katolikus, evangélikus) nyilvántartásában sem szerepel, tehát egyik felekezetnek sem tagja, ezért határozottan elutasítunk minden olyan megnyilatkozást, amely kereszténységünket az ő bűnös cselekedete alapján kívánja megítélni.
Körmendi történelmi egyházak

Fidesz és Fidelitas reakció
Szervezeteink meglepődve értesültek Szabó Ferenc volt körmendi alpolgármester magánéletét érintő híresztelésekről, mely szerint egy fiatalkorú lánnyal folytatott szerelmi viszonyt.  A politikus a politikai és erkölcsi felelősséget vállalva hozott egy döntést, mely szerint lemond az alpolgármesteri, valamint a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság elnöki posztjáról, és független képviselőként folytatja a politizálást, amivel bebizonyította, hogy nem futamodik meg a felelősség elől.
Biztosak vagyunk abban, hogy amennyiben a rendőrségi nyomozás során bebizonyosodik, hogy a KDNP-s politikus törvénysértést követett el megteszi azokat a további lépéseket is, amelyeket szervezeteink elvárnak tőle. Amíg azonban a rendőrségi nyomozás tart mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Fidesz, Fidelitas körmendi szervezetei

Miért hallgat a városvezetés?
Pro Körmend Városszépítő Egyesület felszólítja Szabó Ferencet, városunk volt  Keresztény Demokrata alpolgármesterét a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági bizottság volt elnökét, hogy  azonnali hatállyal mondjon le önkormányzati-képviselői tisztségéről!
Amennyiben igazak a médiák által leközölt cikkek, Szabónak nincs helye Magyarország közéletében. Hírek szerint Szabó Ferenc - városunk KDNP-s ex alpolgármestere - több éve molesztál egy kiskorú lányt és  ellene a kislány szülei feljelentést tettek a szombathelyi rendőrkapitányságon. Szabó exalpolgármester most legyen férfi és távozzon a közéletből!
Az ügy ugyanakkor több kérdést is felvet: A szülők 2017 január elején végső elkeseredésükben felkeresték Bebes Istvánt, városunk polgármesterét. A szülőket a polgármester Molnár Dániel, városi sajtófőnökkel közösen fogadta. Az elmúlt több mint egy hónap alatt  a szülőket fogadó Bebes István városi Fidesz és Molnár Dániel városi Fidelitasz elnök miért nem tett semmit? Miért nem tettek hivatalból feljelentést? Megint mit akartak elhallgatni? Szabó zsarolja őket?  A Körmendi Somogyi Béla Általános Iskolában évek óta ismert az igazgatóhelyettes - Szabó Ferenc alpolgármester - hajlama. Az intézmény igazgatója miért nem indított eljárást helyettese ellen?  A szülők szóbeli bejelentésére a KLIK miért kért gondolkodási időt, mondván, hogy politikai jellegű ügyről van szó? Miért nem tett azonnal feljelentést?
Még a fenti kérdések megválaszolása előtt követeljük Szabó Ferenc önkormányzati-képviselő lemondását, hisz viselkedésével minden etikai és morális gátat felrúgva, nem csak városunkra, hanem a magyar önkormányzatiságra is szégyent hozott! Pro Körmend

A képviselő nem hívható vissza
Sem Körmend Város Önkormányzatának sem pedig a KDNP-nek nincs törvényi lehetősége arra vonatkozóan, hogy megfossza képviselői mandátumától Szabó Ferenc volt körmendi alpolgármestert.
Az önkormányzati törvény ugyanis nem rendelkezik a képviselők visszahívhatóságáról. A képviselő-testület egyetlen esetben tehetne konkrét lépéseket az ügyben, amennyiben a bíróság jogerősen szabadságvesztésre ítélné a képviselőt szándékos bűncselekmény elkövetése miatt. Ebben az esetben ugyanis a képviselő méltatlanná válna a tisztségére, ami a képviselői mandátum automatikus megszűnését is eredményezné. Amíg azonban ilyen helyzet nem áll fenn, addig az önkormányzatnak nincs jogi lehetősége arra, hogy visszahívja a választópolgárok felhatalmazása által mandátumot szerző képviselőt. Szabó egyébként meghozta az erkölcsi és politikai döntést, amelynek értelmében lemondott az alpolgármesteri és Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság elnöki posztjáról, és függetlenként folytatja a politizálást. Minden politikai szereplőtől és párttól elvárható lenne ugyanakkor, hogy legalább a legalapvetőbb törvényi rendelkezésekkel legyenek tisztában, ha már nagy nyilvánosság előtt véleményt nyilvánítanak bármely ügyekben.
Körmend Város Önkormányzata

Hívja vissza a városvezetés a méltatlanná vált képviselőt!
A Jobbik Magyarországért Mozgalom Körmendi Alapszervezete a tegnapi napon meglepetéssel értesült róla, hogy lemondott Szabó Ferenc alpolgármester, aki 19 éve töltötte be ezt a pozíciót és 1994 óta tagja a körmendi képviselő-testületnek.  A különböző internetes médiumokban megjelenő információk alapján az is világossá vált, hogy lemondásának mélyebb okai lehetnek, hiszen alpolgármesteri tisztsége mellett a helyi KDNP-ben betöltött tisztségeiről is lemondott és azt is megerősítette, hogy függetlenként továbbra is képviselő kíván maradni. Ekkor még titkon reméltük, hogy lemondásának nincs köze a városban hetek óta terjedő szóbeszédhez. A mai napon azonban a nyugat.hu-n megjelenő cikk után egyértelművé vált, hogy a szóbeszédnek lehet valóságalapja, miszerint a képviselő viszonyt folytatott korábbi diákjával, mely ügyben feljelentették, az eljárás tényét a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette. Ezek után úgy gondoljuk, Szabó Ferenc méltatlanná vált képviselői feladatának ellátására!
Felszólítjuk Bebes Istvánt és a helyi Fidesz-KDNP frakciót: öntsenek tiszta vizet a pohárba! Miért nem tárták azonnal az ügyet a nyilvánosság elé, amikor tudomásukra jutott? Miért nem közölték már tegnap Körmend város lakosságával a lemondás valódi okát? Kívánnak-e tenni valamit, és ha igen, mit, hogy egy ilyen ember ne lehessen a körmendi képviselő-testület tagja?
Egyben felszólítjuk Szabó Ferencet is, mivel méltatlanná vált a képviselői mandátumára, hogy mondjon le!
Jobbik Magyarországért Mozgalom Körmendi Alapszervezete

Már nyomoz rendőrség!
Nyomozás indult ismeretlen személy ellen, kiskorú veszélyeztetése miatt – ennyit tudni biztosan. A lemondott körmendi alpolgármesterről kérdeztük a rendőrséget.
„A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen személlyel szemben indított büntetőeljárást" – ennyit közölt megkeresésünkre dr. Kazmar Enikő őrnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Azt szerettük volna megtudni, hogy valóban indult-e a nyomozás Szabó Ferenc ügyében. A lemondott körmendi alpolgármestert hírbe hozták egykori tanítványával, egy tinédzser lánnyal és lehet, hogy ezért mondott le 19 éve viselt alpolgármesteri tisztségéről. Önkormányzati képviselőként tovább dolgozik Szabó Ferenc, de már nem a Fidesz-KDNP színeiben, hanem függetlenként.
A rendőrségi válasz annyit tett biztossá, hogy vége a „megelőző" eljárásnak, nyomozás indult. A feljelentést azonnal nem követte a nyomozás megindítása, hanem úgynevezett feljelentés-kiegészítést rendelt el a rendőrség, vagyis megalapozták a feljelentésben hallott információkat. Erre egyébként 15 napja van a rendőrségnek, ez 15 nappal meghosszabbítható. Kiderült: már nem volt szükség további információkra, megindította az eljárást a vasi rendőrség bűnügyi osztálya. MTI

Szabó Ferenc is megszólalt 
„Önkormányzati képviselői mandátumomat megtartom. Tetteimért mindig felelősséget vállaltam, a jövőben is ezt kívánom tenni" – írta az MTI-nek.
hirdetés
Szabó Ferenc igaztalan pletykáknak, tudatos rágalmaknak tartja a magánélete miatt őt érő támadásokat, amelyeket a közeledő választásoknak és “mások szemében szálkát jelentő” kutatásainak tulajdonít. Szabó Ferenc, a városi önkormányzat sajtóreferensén keresztül hétfőn juttatott el nyilatkozatot az MTI-hez, amelyben azt írta: “Az ügyemben a vizsgálat folyamatban van, aminek ideje alatt nem kívánok arról nyilatkozni. Az alpolgármesteri lemondásommal is segíteni szeretném, hogy a kérdés mielőbb tisztázódjon. Önkormányzati képviselői mandátumomat megtartom. Tetteimért mindig felelősséget vállaltam, a jövőben is ezt kívánom tenni.”

 

Rovataink legfrissebb hírei:


Közélet

Gyógyszerkészítő képzés a Rázsóban

A közelmúltban modern laboratóriumot avattak Körmenden, a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Rázsó Imre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. Varga Zoltánné, a körmendi intézmény igazgatója üdvözölte e megjelenteket, s köszöntét fejezte ki mindazoknak, akik segítették az új képzés elindítását. Hangsúlyozta: az iskola oktatási palettája bővült egy olyan szakterülettel, amely biztos egzisztenciát jelenthet a diákok számára.  [tovább]

A gazdaságfejlesztés szolgálatában

Fórumot szervezett a Dél-Vasi Foglalkoztatási Paktum Iroda. A Dél-Vas megyei gazdaság-, és foglalkoztatásfejlesztési együttműködés a helyi gazdaságfejlesztés szolgálatában címmel tartottak partnerségi ülést Körmenden, a Batthyány Örökségközpontban. Munkáltatók, civil szervezetek, önkormányzatok és a kormányhivatalok képviselői vettek részt a tanácskozáson.  [tovább]

A fejlődés és az üzembiztonság a legfontosabb

A Regionális Hőszolgáltató Kft. vagyis a RÉGIÓHŐ a közelmúltban ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját. A három város – Körmend, Szentgotthárd, Vasvár – által létrehozott gazdasági vállalkozás történetéről és eredményeiről Németh Istvánt (képünkön), a RÉGIÓHŐ Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük. [tovább]

Oktatás

Gyógynövénykert az iskolában

A vasvári általános iskola egyik büszkesége a fűszer-, és gyógynövény kert. A fűszerekkel az iskolai rendezvények ételeit ízesítik. A gyógynövényekből teát kóstolnak a diákok. [tovább]

Megszépül a csehimindszenti általános iskola

Csehimindszenten még tart az iskola energetikai felújítása. Az épület kívül, belül megújul. A munkálatok október végéig tartanak. A tanévnyitók sohasem voltak eseménytelenek, mindig volt valami rendkívüli. Hol projektet zártak, hol projektet nyitottak az év kezdetével. Ha pedig nem volt ilyen, akkor meg jubiláltak. Tavaly például az iskola építésének hatvanadik évfordulóját ünnepelték.  [tovább]

Befejeződött a diákok falukutatási programja Oszkóban

Tematikus napon mutatták be a Hegyháton december óta falukutatást végző diákok munkájuk eredményét Oszkóban. A Hegypásztor Kör programja tette lehetővé a gyűjtést. Nyolcvan térségi általános-, és középiskolás vett részt a munkában. A gyermekek népszokásokat jegyeztek le, viseleteket, használati eszközöket, tárgyakat gyűjtöttek a régi népi élet mindennapjaiból.  [tovább]

Egészségünk

Nagybetűs segítők

A Nagy Gáspár Kulturális Központban tartottak szakmai napot a vasi egészségügyi szakdolgozók. Az időzítés nem volt véletlen. Kossuth Zsuzsanna, a világ első országos főápolónője születésének kettőszázadik évfordulóját ünnepli emlékévvel a szakma. A rendezvényt a vasvári önkormányzat, a kistérségi önkormányzati társulás és a Magyar Ápolási Egyesület Vas Megyei Szervezete támogatta. A nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara területi szervezete állította össze. [tovább]

Támad a vírus

A térségünkbe élők sem úszták meg az egyre jobban elhatalmasodó járványt, egyre többen jelentkeznek influenzaszerű tünetekkel a rendelőkben. [tovább]

Költöztetik a szakrendelőket

Február elejétől már szinte valamennyi szakrendelő a felújított blokkban működik a Markusovszky Egyetemi Kórház körmendi telephelyén - mondta el lapunknak dr. Nádasi Géza, osztályvezető főorvos.  [tovább]

Hitélet

A domonkos mindig úton van időben és térben egyaránt

A Domonkos rend hazai tartományfőnöke járt Vasváron. Kostecki András könyvbemutatóra érkezett a városba. Alapításának nyolcszáz éves jubileumát ünnepelte tavaly Európában a domonkos rend. Az évforduló alkalmából készülhetett el számos kötet, köztük a vikárius által szerkesztett "Domonkosok a szó emberei" könyv is.  [tovább]

Kenyai lelkész a szabadságról

Clinton Henry Otsieno személyében kenyai baptista lelkipásztor látogatott Bécsből Körmendre, hogy szülőföldjéről és hitéről beszéljen szeptember 23-án a Faludi Ferenc Városi Könyvtár olvasótermét zsúfolásig megtöltő közönségnek.  [tovább]

Táboroztak az Őrállók: Amikor Isten velünk van

Idén nyáron különleges táborokban vehettünk részt táborlakóinkkal és segítőinkkel együtt. Már az előkészületek és a jelentkezések csodálatosan és gördülékenyen zajlottak, szépen gyarapodott a létszám, és pont annyian lettünk gyerekek és felnőttek, ahányunkra szükségünk volt idén. [tovább]

Interjúk

Egy fiatal lány élete nem lehet politikai csatározás tárgya

Országos visszhangot váltott ki Szabó Ferenc körmendi alpolgármester lemondása, illetve ennek körülményei. Az eset kapcsán politikai csatározás vette kezdetét. A kialakult helyzet kapcsán interjút adott lapunknak Bebes István Körmend város polgármestere.  [tovább]

A hit irányt mutat a helyét kereső embernek is

Harangozó Bertalan aktív politikai pályafutása a rendszerváltáskor indult, az első ciklusban Szombathely kereszténydemokrata alpolgármestere volt. Az ezt következő években a megyei önkormányzatnál töltött be vezető tisztségeket, majd több éves szünet következett a politizálásban. Gazdasági vezetőként évekig dolgozott a Markusovszky kórházban, majd visszatért a közéletbe. Városi képviselő lett Szombathelyen, nem sokkal később pedig megyei kormánymegbízottnak nevezték ki. E tisztében vezette le Vas megye közigazgatásának gyökeres átalakítását, kivívta a szakma elismerését.  [tovább]

Aranyfokozatú körmendi közművelődési szakember

Körmend Város Ünnepnapján, a város érdekében kifejtett közművelődési tevékenységért díj aranyfokozatát vehette át Pálóczi Zsuzsanna, a helyi kulturális központ igazgató-helyettese. Közművelődési szakember ritkán kap ilyen elismerést, ennek apropóján beszélgettünk vele. [tovább]

Kék hírek

A körmendi rendőrök eredményesen dolgoznak

Négy előadás hangzott el a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság szeptember 20-i fórumán, melyet a Polgármesteri Hivatal nagytermében tartottak.  [tovább]

A bűnügyi helyzet tavaly sem romlott a térségben

Kiemelkedő eredményt ért el a felderítési mutatókban a vasvári rendőrkapitányság. A 83,1 százalékos tavalyi statisztikai számmal az országos és megyei ranglistán is az elsők. A 82,8 százalékos nyomozási eredménnyel is élen végeztek, a megyében az elsők, országosan a negyedikek a vasváriak. A tavalyi munka eredményeiről, statisztikájáról dr. Házi Béla ezredes, kapitányságvezető tájékoztatta a képviselő- testületet. [tovább]

Finn módszer

Havonta többször is számíthatnak a térségben autózók a finn módszerre. Nőtt a személyi sérüléses balesetek száma az elmúlt időszakban a Körmendi Rendőrkapitányság illetékességi területén. [tovább]

Sport

Az élen állt, de kétszer is kikapott a Csörötnek

Az utolsó harmadához érkezett a pontvadászat a megyei harmadosztályú labdarúgó bajnokság körmendi csoportjában. Az elmúlt két hétvégén a 10. és a 11. fordulót játszották le a csapatok. Lesz még hét játéknap, de sokak számára már csak hat mérkőzés van hátra.  [tovább]

Pontveszteség nélkül az élen a szarvaskendiek

Több rangadót is játszottak az elmúlt két hétben a megyei másodosztályú labdarúgó bajnokság körmendi csoportjában. A 8. fordulóban került sor a körmendi csapatok összecsapására Horvátnádalján. Bár a találkozó előtt a két gárda között 13 pontnyi volt a különbség a Körmend VSE javára, tudjuk, hogy ez ilyenkor nem mérvadó. Főleg annak tükrében, hogy az előző bajnokságban a mezőnyből egyedüliként a Téglagyárnak sikerült pozitív mérleggel zárnia a nádaljaiakkal szemben. Akkor a három egymás elleni mérkőzésből kettőt 3-2-re megnyertek, egyet pedig 2-2-es döntetlenre adtak. Végül a VSE lett a bajnok, a téglagyáriaké pedig az ezüstérem. [tovább]

A Körmendnek, a Rádócnak és a Gotthárdnak is 16 pontja van

A mögöttünk hagyott két hétvégén a 8. és a 9. fordulót játszották le a megyei labdarúgó bajnokság első osztályában. Bár mindegyik körmendi körzethez tartozó csapat pontot szerzett, mégis a leggyengébb két hét van csapataink mögött.  [tovább]

Programok

Szentpéteri Esték újratöltve

A sportpályán megrendezett „szertornával” folytatódott a Szentpéteri Esték rendezvénysorozat Őriszentpéteren. A 2015-ben útjára indított program immár a nyolcadik felvonásán van túl. Ötször ügyességi versenyeken vettek részt, két alkalommal túráztak, és egyszer az agyakat kellett megmozgatniuk a szerek képviselőinek a versenysorozatban.  [tovább]

Parasztolimpia Határok Nélkül Reszneki módra

Az Őrség Határok Nélkül Egyesület (ŐHNE) immár hetedik alkalommal rendezte meg hagyományos, térségi közösségépítő rendezvényét a Parasztolimpia Határok Nélkül Reszneki módra, elnevezésű napot. [tovább]

Senki sem éhezett Ispánkon

Harminc csapat főzött az Ispánkon megtartott hagyományos pörköltfőző versenyen. Kategóriájában a régió egyik legnépszerűbb eseménye ez, amit az is bizonyít, hogy a rendezők először 25 csapatban limitálták a résztvevők számát, majd a nagy érdeklődésre való tekintettel ezt emelték fel.  [tovább]

Közlemények

A szavaknak komoly súlya van

Mire számíthatnak a szentgotthárdi Opel-gyárban dolgozók? Ezt a kérdést tette fel a Parlamentben Bana Tibor a Jobbik országgyűlési képviselője. Kivezetheti a piacról az Opel új tulajdonosa az autómárka régi motorjait, ami megkérdőjelezheti a cég szentgotthárdi üzemének jövőjét is – írta néhány nappal ezelőtt a napi.hu. A képviselő szerint a gyár dolgozóit és családtagjaikat aggodalommal tölti el ez az információ. [tovább]

Megújul a parkerdő Őriben

Hamarosan elkezdődik Őriszentpéteren a parkerdő rehabilitációja. A település egykori kedvenc pihenőhelyének új köntösbe öltöztetésére mintegy 26 millió forintot költhetnek a szentpéteriek egy Interreges, határon átnyúló program keretében. [tovább]

Megköszönték az önkéntes tűzoltóknak

Emléklapokat adott át Harangozó Bertalan kormánymegbízott azon önkéntes tűzoltó egyesületeknek, akik segédkeztek az augusztus 10-i rendkívüli időjárás okozta viharkárok felszámolásában.  [tovább]

Kultúra

Könyvtári napok szakmai konferenciával

Csak tiszta forrásból szlogennel október első hetében rendezték meg az Országos Könyvtári Napokat, amelyhez – csakúgy, mint hosszú évek óta mindig - a Faludi Ferenc Könyvtár is csatlakozott. [tovább]

Ismét megtartották Szattán a hagyományos kemence ünnepet

Ezen a napon óvatos becslés szerint általában megháromszorozódik a kis őrségi falucska lélekszáma. Hazajönnek a régi szattaiak, rokonok ismerősök látogatnak el a rendezvényre és sok érdeklődő érkezik a környező településekről.  [tovább]

Rázsósok Figaró házasságán

Színházba járni jó! Operába járni? Újdonság, kaland, kihívás! Akkor épp nekünk való… [tovább]