Miért mondott le a körmendi alpolgármester?

Rába—infó | 2017. február 21.

Hetek óta ment a szóbeszéd Körmenden arról, hogy az 56 éves alpolgármester, Szabó Ferenc egy volt általános iskolai tanítványával jött össze néhány éve. Végül fel is jelentették, de a jelek szerint Szabó képviselőként tovább dolgozhat, és a Klik sem rúgta ki a tanári állásából. Az ellenzék tajtékzik, eltussolási kísérletet emleget, és Szabó teljes visszavonulását követeli.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

Néhány hete állítólag egy közintézményben volt jelenése Körmenden egy helyi képviselőnek. Igencsak meglepődött, amikor odalépett hozzá egy alkalmazott, és arra kérte, hogy „csináljanak valamit” azzal, hogy a városi gimnázium egyik diákja az 56 éves, családos Szabó Ferenc alpolgármesterrel jár. A történetet az Indexnek elmesélő forrás azt mondja, ismer olyan ellenzéki és kormánypárti helyi politikust is, akit az utcán állítottak meg ismeretlenek az elmúlt időszakban, és ugyanerre hívták fel a figyelmét.
Az nem világos, hogy a pártvezetésben ki mit tudott az egészről, és persze az sem, mi igaz mindebből, mindenesetre Szabó január 27-én titokban lemondott az alpolgármesteri és körmendi KDNP-elnöki tisztségéről, viszont megtartotta a képviselői helyét. Ezután a testületben információink szerint nyílt titokká vált, hogy az alpolgármester miért távozott, majd jött a családi okokat említő hivatalos bejelentés, végül a Nyugat.hu írt az állítólagos szerelmi szálról. Hogy a kettő között miért nem hozta senki nyilvánosságra a történetet, vagy tett hivatalos lépéseket, arról egy ellenzéki politikus azt mondta, hogy szóbeszédbe nem akartak beleállni, és az ártatlanság vélelme is mindenkit megillet.
Az eddigi hírek és forrásainkkal folytatott beszélgetések alapján az körvonalazódik, hogy az általános iskolai tanárként dolgozó Szabó a tanítványával jöhetett össze, aki aztán az említett gimnáziumban tanult tovább. Úgy tudni, karácsony napjaiban – volt, aki konkrétan szentestét említette – buktak le, amikor a lány szülei véletlenül megláttak egy üzenetet. Szabót fel is jelentette valaki, egyelőre ellentmondó hírek vannak arról, hogy a szülők vagy egy ismerősük.
Az ellenzék most azt kezdte el pedzegetni, hogy a Fidesz–KDNP-vezetés mióta tudott a dologról, és vajon el akarta-e tussolni az egészet. Kizárt, hogy amikor a rendőrséghez megérkezett a feljelentés, a rendőri vezetők ne szóltak volna a polgármesternek vagy a politikai vezetésnek, hogy van egy ilyen ügy – mondta az Indexnek egy politikus.
A városi és megyei ellenzék a Jobbiktól az MSZP-ig teljes letámadást indított: azt követelik, hogy amíg az ügy le nem zárul, Szabó függessze fel minden közszereplését, ne csak az alpolgármesteri posztjáról és a városi KDNP-elnökségéről, hanem az önkormányzati képviselői mandátumáról és a megyei KDNP-alelnöki posztjáról is mondjon le, továbbá ne dolgozzon gyerekek közelében. „Egy városi vezető testületben nem lenne szerencsés ilyen váddal együtt képviselői munkát végezni” – mondta Nagy László, a körmendi MSZP elnöke. Hozzátette: ha bebizonyosodik, hogy valóban úgy történt, ahogy a sajtó állítja, a párttagságát is el kellene venni Szabótól. „Az MSZP-ben biztosan így történne.”
Megkerestük a körmendi városházát, hogy jogilag mi a helyzet ilyenkor. Molnár Dániel sajtóreferens azt mondta, képviselőt visszahívni nem lehet, így az egyéni képviselőként mandátumhoz jutó Szabó dönt arról, mit lép. A városházán nincsenek frakciók, vagyis a frakcióból való kilépés/kirúgás nem jöhet szóba. Szabó a városházán a közbiztonsági bizottságnak volt elnöke, erről a posztjáról is lemondott, viszont nem maradhat bizottsági tagság nélkül, a szabályok szerint ugyanis minden képviselőnek bizottságban kell ülnie. A testület a következő ülésén szavaz majd erről.
Felhívtuk az általános iskolát, az alpolgármester civil munkahelyét is, ők szintén nem nyilatkoznak, nem tudjuk, hogy Szabó bejár-e dolgozni, meg nem erősített információk szerint főnöke fizetetlen szabadságra küldte. A Klik viszont válaszolt kérdésünkre. Azt írták, a Szabó elleni feljelentésről az érintett szülő szóban tájékoztatta a tankerületet, és azt is mondta, hogy tudomása szerint a rendőrség eljárást indított „a nevezett pedagógussal szemben”. A Klebelsberg Központnak viszont „nincs tényszerű tudomása arról, hogy az érintett pedagógussal a közvádra üldözendő bűntett megalapozott gyanúját közölték”, folytatódik a Klik válasza. „A tankerület a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalos tájékoztatását kéri, amelynek ismeretében a munkáltató döntést hozhat a pedagógus jogviszonyáról. ” Hogy az ügynek esetleg vannak-e más jogi (büntetőjogi) vonatkozásai, a rendőrség hatásköre kideríteni, ezért várjuk a tájékoztatásukat. Szabó munkáltatói jogának gyakorlója egyébként a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója, vagyis ilyen értelemben nem Körmenden dőlnek el a dolgok. Arra nem tért ki a Klik válasza, hogy ha Szabó nem követett el jogsértést, „csak” diákjával folytatott esetleg viszonyt, akkor távoznia kell-e tanári állásából.
Szabó Ferencet hiába kerestük a mobilján, és más médiumnak sem nyilatkozott.  Kósa Lajos parlamenti frakcióvezetőtől egy más témájú tájékoztatóján kérdeztek rá az ügyre; azt mondta, ha a hírek igazak, és valaki ilyet tesz, annak nincs helye a közéletben. A KDNP egy rövid közleményt adott ki. „A vizsgálat lezárásáig nem kívánjuk kommentálni az esetet. Fontosnak tartjuk, hogy az érintett ártatlanságát ne vonjuk kétségbe mindaddig, amíg a vizsgálat mást nem igazol” – írták, viszont azt is hozzátették, hogy „semmilyen formában nem elfogadható, ha egy felnőtt ember kiskorúval tart fenn intim kapcsolatot”. Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője az Atv.hu-nak azt mondta: csak utólag, Szabó Ferenc lemondása után szereztek tudomást az ügyről, várják a vizsgálat eredményét. „Ha nem bizonyosodik be az eset, akkor sajnálják a történteket. Ha viszont a vizsgálat azzal zárul, hogy bűncselekmény történt, annak súlyos szankciója lesz, kizárás a pártból.”

Nyilatkozó történelmi egyházak
Az elmúlt napok vezető hírei között szerepelt Szabó Ferenc körmendi alpolgármesternek, a KDNP körmendi szervezete elnökének méltatlan ügye. Ezzel kapcsolatosan pártok, szervezetek elítélő nyilatkozataiban gyakran előfordult a kereszténység negatív hírben való feltüntetése.
Kötelességünknek érezzük tájékoztatni a széles nyilvánosságot, hogy Szabó Ferenc egyik körmendi történelmi egyház (református, római katolikus, evangélikus) nyilvántartásában sem szerepel, tehát egyik felekezetnek sem tagja, ezért határozottan elutasítunk minden olyan megnyilatkozást, amely kereszténységünket az ő bűnös cselekedete alapján kívánja megítélni.
Körmendi történelmi egyházak

Fidesz és Fidelitas reakció
Szervezeteink meglepődve értesültek Szabó Ferenc volt körmendi alpolgármester magánéletét érintő híresztelésekről, mely szerint egy fiatalkorú lánnyal folytatott szerelmi viszonyt.  A politikus a politikai és erkölcsi felelősséget vállalva hozott egy döntést, mely szerint lemond az alpolgármesteri, valamint a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság elnöki posztjáról, és független képviselőként folytatja a politizálást, amivel bebizonyította, hogy nem futamodik meg a felelősség elől.
Biztosak vagyunk abban, hogy amennyiben a rendőrségi nyomozás során bebizonyosodik, hogy a KDNP-s politikus törvénysértést követett el megteszi azokat a további lépéseket is, amelyeket szervezeteink elvárnak tőle. Amíg azonban a rendőrségi nyomozás tart mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Fidesz, Fidelitas körmendi szervezetei

Miért hallgat a városvezetés?
Pro Körmend Városszépítő Egyesület felszólítja Szabó Ferencet, városunk volt  Keresztény Demokrata alpolgármesterét a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági bizottság volt elnökét, hogy  azonnali hatállyal mondjon le önkormányzati-képviselői tisztségéről!
Amennyiben igazak a médiák által leközölt cikkek, Szabónak nincs helye Magyarország közéletében. Hírek szerint Szabó Ferenc - városunk KDNP-s ex alpolgármestere - több éve molesztál egy kiskorú lányt és  ellene a kislány szülei feljelentést tettek a szombathelyi rendőrkapitányságon. Szabó exalpolgármester most legyen férfi és távozzon a közéletből!
Az ügy ugyanakkor több kérdést is felvet: A szülők 2017 január elején végső elkeseredésükben felkeresték Bebes Istvánt, városunk polgármesterét. A szülőket a polgármester Molnár Dániel, városi sajtófőnökkel közösen fogadta. Az elmúlt több mint egy hónap alatt  a szülőket fogadó Bebes István városi Fidesz és Molnár Dániel városi Fidelitasz elnök miért nem tett semmit? Miért nem tettek hivatalból feljelentést? Megint mit akartak elhallgatni? Szabó zsarolja őket?  A Körmendi Somogyi Béla Általános Iskolában évek óta ismert az igazgatóhelyettes - Szabó Ferenc alpolgármester - hajlama. Az intézmény igazgatója miért nem indított eljárást helyettese ellen?  A szülők szóbeli bejelentésére a KLIK miért kért gondolkodási időt, mondván, hogy politikai jellegű ügyről van szó? Miért nem tett azonnal feljelentést?
Még a fenti kérdések megválaszolása előtt követeljük Szabó Ferenc önkormányzati-képviselő lemondását, hisz viselkedésével minden etikai és morális gátat felrúgva, nem csak városunkra, hanem a magyar önkormányzatiságra is szégyent hozott! Pro Körmend

A képviselő nem hívható vissza
Sem Körmend Város Önkormányzatának sem pedig a KDNP-nek nincs törvényi lehetősége arra vonatkozóan, hogy megfossza képviselői mandátumától Szabó Ferenc volt körmendi alpolgármestert.
Az önkormányzati törvény ugyanis nem rendelkezik a képviselők visszahívhatóságáról. A képviselő-testület egyetlen esetben tehetne konkrét lépéseket az ügyben, amennyiben a bíróság jogerősen szabadságvesztésre ítélné a képviselőt szándékos bűncselekmény elkövetése miatt. Ebben az esetben ugyanis a képviselő méltatlanná válna a tisztségére, ami a képviselői mandátum automatikus megszűnését is eredményezné. Amíg azonban ilyen helyzet nem áll fenn, addig az önkormányzatnak nincs jogi lehetősége arra, hogy visszahívja a választópolgárok felhatalmazása által mandátumot szerző képviselőt. Szabó egyébként meghozta az erkölcsi és politikai döntést, amelynek értelmében lemondott az alpolgármesteri és Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság elnöki posztjáról, és függetlenként folytatja a politizálást. Minden politikai szereplőtől és párttól elvárható lenne ugyanakkor, hogy legalább a legalapvetőbb törvényi rendelkezésekkel legyenek tisztában, ha már nagy nyilvánosság előtt véleményt nyilvánítanak bármely ügyekben.
Körmend Város Önkormányzata

Hívja vissza a városvezetés a méltatlanná vált képviselőt!
A Jobbik Magyarországért Mozgalom Körmendi Alapszervezete a tegnapi napon meglepetéssel értesült róla, hogy lemondott Szabó Ferenc alpolgármester, aki 19 éve töltötte be ezt a pozíciót és 1994 óta tagja a körmendi képviselő-testületnek.  A különböző internetes médiumokban megjelenő információk alapján az is világossá vált, hogy lemondásának mélyebb okai lehetnek, hiszen alpolgármesteri tisztsége mellett a helyi KDNP-ben betöltött tisztségeiről is lemondott és azt is megerősítette, hogy függetlenként továbbra is képviselő kíván maradni. Ekkor még titkon reméltük, hogy lemondásának nincs köze a városban hetek óta terjedő szóbeszédhez. A mai napon azonban a nyugat.hu-n megjelenő cikk után egyértelművé vált, hogy a szóbeszédnek lehet valóságalapja, miszerint a képviselő viszonyt folytatott korábbi diákjával, mely ügyben feljelentették, az eljárás tényét a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette. Ezek után úgy gondoljuk, Szabó Ferenc méltatlanná vált képviselői feladatának ellátására!
Felszólítjuk Bebes Istvánt és a helyi Fidesz-KDNP frakciót: öntsenek tiszta vizet a pohárba! Miért nem tárták azonnal az ügyet a nyilvánosság elé, amikor tudomásukra jutott? Miért nem közölték már tegnap Körmend város lakosságával a lemondás valódi okát? Kívánnak-e tenni valamit, és ha igen, mit, hogy egy ilyen ember ne lehessen a körmendi képviselő-testület tagja?
Egyben felszólítjuk Szabó Ferencet is, mivel méltatlanná vált a képviselői mandátumára, hogy mondjon le!
Jobbik Magyarországért Mozgalom Körmendi Alapszervezete

Már nyomoz rendőrség!
Nyomozás indult ismeretlen személy ellen, kiskorú veszélyeztetése miatt – ennyit tudni biztosan. A lemondott körmendi alpolgármesterről kérdeztük a rendőrséget.
„A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen személlyel szemben indított büntetőeljárást" – ennyit közölt megkeresésünkre dr. Kazmar Enikő őrnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Azt szerettük volna megtudni, hogy valóban indult-e a nyomozás Szabó Ferenc ügyében. A lemondott körmendi alpolgármestert hírbe hozták egykori tanítványával, egy tinédzser lánnyal és lehet, hogy ezért mondott le 19 éve viselt alpolgármesteri tisztségéről. Önkormányzati képviselőként tovább dolgozik Szabó Ferenc, de már nem a Fidesz-KDNP színeiben, hanem függetlenként.
A rendőrségi válasz annyit tett biztossá, hogy vége a „megelőző" eljárásnak, nyomozás indult. A feljelentést azonnal nem követte a nyomozás megindítása, hanem úgynevezett feljelentés-kiegészítést rendelt el a rendőrség, vagyis megalapozták a feljelentésben hallott információkat. Erre egyébként 15 napja van a rendőrségnek, ez 15 nappal meghosszabbítható. Kiderült: már nem volt szükség további információkra, megindította az eljárást a vasi rendőrség bűnügyi osztálya. MTI

Szabó Ferenc is megszólalt 
„Önkormányzati képviselői mandátumomat megtartom. Tetteimért mindig felelősséget vállaltam, a jövőben is ezt kívánom tenni" – írta az MTI-nek.
hirdetés
Szabó Ferenc igaztalan pletykáknak, tudatos rágalmaknak tartja a magánélete miatt őt érő támadásokat, amelyeket a közeledő választásoknak és “mások szemében szálkát jelentő” kutatásainak tulajdonít. Szabó Ferenc, a városi önkormányzat sajtóreferensén keresztül hétfőn juttatott el nyilatkozatot az MTI-hez, amelyben azt írta: “Az ügyemben a vizsgálat folyamatban van, aminek ideje alatt nem kívánok arról nyilatkozni. Az alpolgármesteri lemondásommal is segíteni szeretném, hogy a kérdés mielőbb tisztázódjon. Önkormányzati képviselői mandátumomat megtartom. Tetteimért mindig felelősséget vállaltam, a jövőben is ezt kívánom tenni.”

 

Rovataink legfrissebb hírei:


Közélet

A motorgyárnak jó esélye van a fennmaradásra

Azt sem tudni, hogy az új tulajdonos megtartja-e a Németországon kívüli Opel-érdekeltségeket. A magyar motorgyárnak jó esélye van a fennmaradásra, hiszen jelentős korszerűsítésen esett át az elmúlt években, és az Opel legkeresettebb erőforrásait gyártja az üzem. A magyar gazdaságnak és a cég mintegy kétezer alkalmazottjának is ez az érdeke.  [tovább]

Czvitkovics Gyula lett az új alpolgármester

Mint ismert, Szabó Ferenc már korábban lemondott a több cikluson átívelő alpolgármesteri posztjáról. A képviselő ellen jelenleg vizsgálat van folyamatban, természetesen őt is megilleti az ártatlanság vélelme - húzták alá többen is a helyszínen. Szabó Ferenc lemondott a közbiztonsági bizottsági elnöki posztjáról is, de megtartotta egyéni képviselői mandátumát. A körmendi testületi ülésen nem volt jelen, így Bebes István a távollétben terjesztette elő a személyi kérdéseket. [tovább]

Bana Tibor lesz a Jobbik képviselőjelöltje

Vas megye körmendi választókerületében a Jobbik Országos Elnökségének döntése nyomán 2010 és 2014 után 2018-ban is Bana Tibor lesz a párt képviselőjelöltje a körzetben. [tovább]

Oktatás

Feltűzték a szalagot a rázsós diákoknak

„… ez a titka minden olyan életnek, amelyet érdemes megélni.” /Casson/ - Ez volt a mottója a Szombathelyi Szakképzési Centrum Rázsó Imre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szalagavató ünnepségének. Január 27-én hetven végzős diák ruhájára került a középiskolai tanulmányok befejezését jelző szalag. A városi sportcsarnokban megrendezett ünnepi műsor fellépői palotás, keringő, társas-, népi, modern, kertész és cigánytánc produkcióikkal és szavalatokkal szórakoztatták a közönséget a hajnalig tartó bál előtt. [tovább]

Hagyományt kívánnak teremteni

Rendhagyó eseményre gyűltek össze az érdeklődők Körmenden a Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda és Bölcsőde bartóki székhelyintézményében február 6-án. Kiállítás nyílt. Először, de a tervek szerint nem utoljára. [tovább]

Vállalkozók támogatják Vasváron a madarak etetését

12 osztály összesen 73 madáretetőt készített a vasvári általános iskolában. A kis építményekből kiállítás készült. Mára azonban az iskola épületére, az udvarra kihelyezve várja többségük az alkalmi látogatókat. Németh Éva ökoiskola felelős kérte a madáretetők készítésére a diákokat. Azt remélték titkon, hogy ebben szüleik, nagyszüleik, testvéreik segítenek nekik. Így is történt.  [tovább]

Egészségünk

Nagybetűs segítők

A Nagy Gáspár Kulturális Központban tartottak szakmai napot a vasi egészségügyi szakdolgozók. Az időzítés nem volt véletlen. Kossuth Zsuzsanna, a világ első országos főápolónője születésének kettőszázadik évfordulóját ünnepli emlékévvel a szakma. A rendezvényt a vasvári önkormányzat, a kistérségi önkormányzati társulás és a Magyar Ápolási Egyesület Vas Megyei Szervezete támogatta. A nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara területi szervezete állította össze. [tovább]

Támad a vírus

A térségünkbe élők sem úszták meg az egyre jobban elhatalmasodó járványt, egyre többen jelentkeznek influenzaszerű tünetekkel a rendelőkben. [tovább]

Költöztetik a szakrendelőket

Február elejétől már szinte valamennyi szakrendelő a felújított blokkban működik a Markusovszky Egyetemi Kórház körmendi telephelyén - mondta el lapunknak dr. Nádasi Géza, osztályvezető főorvos.  [tovább]

Hitélet

Előadások a reformációról

A lutheri reformáció főbb történéseit felelevenítő eladás-sorozat kezdődött a közelmúltban Körmenden a Faludi Ferenc Városi Könyvtárban. Mint köztudott, az idei esztendő a Reformáció emlékéve, hiszen 500 évvel ezelőtt, 1517. október 31-én függesztette ki Luther Márton 95 cikkelyét Wittenbergben.  [tovább]

Ökumenikus imahetet tartottak Körmenden

„Arra koncentrálni, ami összeköt, és nem arra, ami szétválaszt.” Talán ez a gondolatat késztette a körmendi ökumenikus imahétre érkezőket arra, hogy a háromnapos rendezvényen részt vegyenek és közös imádsággal, énekléssel – és ami a legfontosabb: a másik ember felé nyitott lélekkel - kezdjék el a 2017-es évet. [tovább]

Felbári megemlékezés Batthyány Boldog Lászlóról

A felvidéki Felbár községben 2000 óta minden évben megemlékeznek Batthyány-Strattmann Lászlóról, a szegények orvosáról. 2017. január 22-én - Boldog László ünnepén - dr. Székely János püspök mutatott be szentmisét a felbári templomban.  [tovább]

Interjúk

Egy fiatal lány élete nem lehet politikai csatározás tárgya

Országos visszhangot váltott ki Szabó Ferenc körmendi alpolgármester lemondása, illetve ennek körülményei. Az eset kapcsán politikai csatározás vette kezdetét. A kialakult helyzet kapcsán interjút adott lapunknak Bebes István Körmend város polgármestere.  [tovább]

A hit irányt mutat a helyét kereső embernek is

Harangozó Bertalan aktív politikai pályafutása a rendszerváltáskor indult, az első ciklusban Szombathely kereszténydemokrata alpolgármestere volt. Az ezt következő években a megyei önkormányzatnál töltött be vezető tisztségeket, majd több éves szünet következett a politizálásban. Gazdasági vezetőként évekig dolgozott a Markusovszky kórházban, majd visszatért a közéletbe. Városi képviselő lett Szombathelyen, nem sokkal később pedig megyei kormánymegbízottnak nevezték ki. E tisztében vezette le Vas megye közigazgatásának gyökeres átalakítását, kivívta a szakma elismerését.  [tovább]

Aranyfokozatú körmendi közművelődési szakember

Körmend Város Ünnepnapján, a város érdekében kifejtett közművelődési tevékenységért díj aranyfokozatát vehette át Pálóczi Zsuzsanna, a helyi kulturális központ igazgató-helyettese. Közművelődési szakember ritkán kap ilyen elismerést, ennek apropóján beszélgettünk vele. [tovább]

Kék hírek

Jól dolgozott tavaly a körmendi rendőrkapitányság

Évet értékelt a körmendi rendőrkapitányság vezetője, dr. Koncz Gabriella alezredes. Mint mondta, tavaly jó színvonalon dolgozott a kapitányság, pedig akadt dolga bőven. Két területet, a migrációt és a közbiztonság fenntartását, külön is kiemelt.  [tovább]

Körmendi csaló

Volt, hogy csupán 770 forintot tett el, de összesen több mint 12 millió forinttal károsította meg a munkaadóját. Börtönbüntetést javasol az ügyészség. [tovább]

Kell a kondi

A második nyílt napon a Körmendi Rendészeti Szakgimnázium igazgatója, Hollósi Gábor ezredes tájékoztatója után a Körmendi Rendőrkapitányság vezetője, dr. Koncz Gabriell alezredes segítségével nyerhettek betekintést a fiatalok a rendőri munkába.  [tovább]

Sport

Pontot raboltak a vasváriak

Nem kis meglepetés történt a megyei első osztályú labdarúgó bajnokság 18. fordulójában Vasváron. A hazaiak olyat tettek, amit eddig csak a Rum gárdája mondhatott el magáról: pontot vettek el a listavezető Körmendtől.  [tovább]

Már csak negyedik az őszi listavezető Viszák

Velekei László lőtte a tavaszi nyitóforduló első gólját a megyei másodosztályú labdarúgó bajnokság körmendi csoportjában. A 17. fordulót teljes egészében elhalasztotta a szövetség, így a 18.-kal kezdtek a csapatok. Rögtön egy rangadót játszottak, a Rábatótfalu látogatott Horvátnádaljára.  [tovább]

Izgalmas meccsek a megyei III-ban

A 16. fordulót a végére, júniusra halasztották, a tavaszt a 17. játéknappal kezdték a megyei harmadosztályú bajnokság körmendi csoportjában. Így aztán mindjárt az első hétvégén rendezték meg az Őrimagyarósd – Telekes csúcsrangadó. Az első helyezett fogadta a másodikat, mindkét csapat neve mellett 31-31 pont állt. Kell-e ennél jobb nyitány?  [tovább]

Programok

A fiatalság belülről fakad

Több mint ötven szépkorú fogadta el a kámi önkormányzat és a Mozduljunkám Egyesület meghívását. Hagyomány, hogy február végén tartják az idősek napját a településen.  [tovább]

Tavaszi gyalogtúra a Borostyán tó körül

Több mint félszázan vettek rész március elején a Felsőjánosfai Faluszépítő és Kulturális Egyesület és az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület által közösen szervezett túrán.  [tovább]

Több százan kóstolták meg a finom disznóságokat

A szervezők szíve örült, hiszen az időjárás is a résztvevőknek kedvezett, amikor már reggel gyönyörű, szinte tavaszias napsütés fogadta a kilátogatókat. A magyar hagyományokat, ízeket, hamisítatlan adalékanyag-mentes ételeket népszerűsítő, idén immár 4. alkalommal megrendezett böllérverseny és gasztronómiai fesztivál ismét várta az ínyenceket Szarvaskenden.  [tovább]

Közlemények

A Pro Körmend sajtóközleménye

„A körmendi pedofil-botrány kirobbanása óta először nyilatkozott Bebes István” című cikkre reagálva, melyben Bebes István - Körmend város polgármestere - világosan elismeri, hogy már jóval Szabó Ferenc lemondása előtt tudott a történtekről a következő sajtóközleményt adjuk ki: Bebes István polgármesternek, mint hivatalos személynek kötelessége lett volna – és amennyiben az elkövető ismert, annak megjelölésével - a tudomására jutott bűncselekményt bejelenteni. Hallgatásával csak pártállami reflexeit és bűnös közömbösségét leplezte.  [tovább]

Álcivilek a város ellen

Szervezeteink megdöbbenve értesültek Szabó Ferenc alpolgármester lemondásáról és az azt követően sajtóban megjelent információkról. Amennyiben a jelenleg még folyamatban lévő rendőrségi nyomozás bebizonyítja, hogy a képviselő bűncselekményt követett el, akkor távoznia kell a közéletből is. Jelenleg ugyanakkor még nem tartunk itt, a rendőrség feladata, hogy kiderítse, történt-e bűncselekmény a volt alpolgármester ügyében.  [tovább]

Újra téma a körmendi szülészet

Tompa László, a körmendi civil szervezet, a Pro Körmend önkormányzati képviselője népszavazás keretében oldaná meg a körmendi szülésze létrehozását. Képviselő úr ugyanakkor megfeledkezett arról, hogy az egészségügyi ellátás állami feladat, így az önkormányzat nem rendelkezik döntési jogkörrel. Ezért nyílt levelet írtunk Tompa László önkormányzati képviselő részére [tovább]

Kultúra

Püspökmolnári lány a legjobb a versmondó egyetemisták között

A hazai egyetemisták közül jelenleg egy püspökmolnári lány, Herényi Barbara mond legszebben verset. Ezt zsűri is deklarálta. A fiatal a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar szakos hallgatója. Nemrégiben az egyetemisták versmondó versenyén 41 társát utasította maga mögé. Első lett. Először erről a sikerről kérdeztem. [tovább]

Maratoni felolvasás Szalafőn

Február 17-én este 18 órakor vette kezdetét szerte a Kárpát hazában és a tengeren túlon az a szépirodalmi ünnep, melyen ezrek tisztelegnek már 10 éve egy időben, együtt, felolvasással magyar szépirodalmunk, kiemelten Wass Albert munkássága előtt. [tovább]

Szentpéteri Színházi Esték

Januártól minden hónap első péntek estéjét együtt töltik a színházkedvelő őrségiek, mivel Szentpéteri Színházi Esték elnevezéssel bérletsorozatot indítottak az őriszentpéteri művelődési házban. Az ötletgazda dr. Szöllősi Judit volt és a szervező munka már az elmúlt év végén megkezdődött.  [tovább]