Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

A tornaterem az új tanévtől már fogadja az iskola tanulóit

Megújulnak a gyermekintézmények Csákánydorszlón

Rábavidék | 2021. május 19.

Csákánydoroszlón a közelmúltban több jelentős beruházás is elkezdődött, a tornaterem építése már a befejezéshez közelít. Ám információink szerint a gyermekintézmények is megújulnak, korszerűsítik ezeket. Horváth István polgármestert a sikeres időszak tapasztalatairól, illetve a munkák állásáról kérdeztük.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

- Több évtizede dolgoztunk már azért, hogy végre a mi településünkön is legyen egy minden igényt kielégítő tornaterem.Többszöri közbeszerzési eljárás lebonyolítása után kiemelt állami beruházásként 2020. júliusában elkezdődött a munka. A nyertes ajánlattevő a Szabadics Zrt. a munkaterület átadás után azonnal megkezdte az építkezést, alvállalkozók bevonásával.

Jelenleg az épület már majdnem készen van. A belső simítások folynak és az udvari térkövezés. Várhatóan május végén elkezdődik a használatbavételi engedélyezés. Szeptembertől az iskolások már ott tarthatják meg a testnevelési órákat, a teljesen felszerelt épületben. – mondta a polgármester, majd hozzátette: - A tankerületi központ EFOP-pályázat keretében bővíti az iskolát is. A munkák 2020. év végén kezdődtek el a Vasi Tandem Kft. kivitelezésében. A bővítés után, ami emeletes épület kialakításával valósul meg, összekötik a jelenlegi iskolát, és a mellette levő külön álló épületet. Tantermeket és egyéb szaktantermeket alakítanak ki. Az átadás után, ami 2021. decemberre várható, a jelenlegi alsó tagozatos iskola is átköltözik az új létesítménybe. Így a csákánydoroszlói iskola egy oktatási komplexumot képez, ahol nyolc osztály működik tornateremmel együtt. Több mint 200 tanuló tudja majd használni az épületegyüttest. – tájékoztatott Horváth István a település vezetője.

 

„Önkormányzatunk már korábban is pályázott bölcsőde építésre. Legutóbb TOP-os pályázat keretében nyertünk 110 millió forint támogatást. A közbeszerzési eljárás lebonyolítása után a nyertes ajánlattevővel, a MusitsBt.-vel megkötöttük a szerződést a kivitelezésre. A munkaterület átadása is megtörtént és onnan számítva 2022. január közepére végezni kell az építkezéssel. Várhatóan a 7 gyermek befogadására alkalmas épületet 2022. tavaszán már igénybe vehetik a gyermekek (képünkön). Az épület az óvoda udvarán lesz, így a szülőknek nem kell külön helyre szállítaniuk gyermekeiket. Az iskola is a szomszédban található.”- érvelt Horváth István, aki csaknem 23 éve a község polgármestere.

 

- A 2020-ban benyújtott pályázatunkat a Magyar falu programban támogatta kormányunk, csaknem 30 millió forinttal. Tekintettel arra, hogy az óvoda épületének tetején található cserepek teljesen tönkrementek az elmúlt évtizedekben, azok cseréje vált szükségessé. A munkára kiválasztott ajánlattevő Németh Gábor, csákánydoroszlói ács lett. A szerződést már megkötöttük és ennek megfelelően a munkát 2021. júliusban végzik el, amikor az óvoda épületében nem lesz foglalkozás. – tudtuk meg, majd egy újabb beruházásról is hallhattunk: „Az Őrségi Nemzeti Park egy látogatóközpontot alakít ki a csákánydoroszlói Rába-híd mellett. Ez szintén nagy beruházás, és várhatóan év végére, jövő év tavaszára el is készül. Ezzel egy időben a csákánydoroszlói Kormorán kenu egyesülettel közösen egy csónakkikötő kialakítására is sor kerül. Az építmények a vízi turizmusban részt vevők érdekeit fogják szolgálni, valamint a térség élővilágát mutatják be a látogatóknak. Kivitelező a Szárnyas Építőipari és Kivitelezési Kft.”

 

Horváth István elmondta, hogy Csákánydoroszló község képviselő-testülete célul tűzte ki, hogy a fiatalok letelepedését lakótelkek kialakításával segíti. Az önkormányzat saját erőből 18 közművesített lakótelket alakított ki a Csaba József utcában 2018-2019-ben. A telkek értékesítése folyamatos, mivel eddig 11 ingatlan talált gazdára, így jelenleg 7 szabad telkünk van, melyről részleteket a település honlapján olvashatnak az érdeklődők. Azt is megtudtuk, hogy az elmúlt évek pályázatai során a most megvalósítandó munkák a községben több mint 2 milliárd forintos fejlesztést jelentenek. A település elöljárói a sikerek ellenére továbbra is dolgoznak azért, hogy újabb beruházások valósuljanak meg. „Idén is nyújtottunk be egy pályázatot járda aszfaltozásra, még nincs eredményhirdetés, de reménykedünk a pozitív elbírálásban. Várjuk a Magyar falu program újabb pályázatát, ahol gyermekétkeztetés címszó alatt az étkező felújítását szeretnénk megoldani. Ezen felül a jövőben még számtalan elképzelésünk van a község fejlesztésére.” – érvelt Csákánydoroszló polgármestere.

 

V. T.

 

Fotó: Csákánydoroszlói önkormányzat

 

Forrás: Rábavidék.hu