Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

A tavalyi évben rekordot döntött a születések száma Vasváron

Rábavidék | 2020. január 30.

Filip, Benett, Norina, Lola, Mauro, Zarina, Santiago, csak néhány a 2019-ben született vasvári gyermekek nevei közül. Többen azonban maradtak a tradícióknál, így Anna, Zsolt Márk, Máté, Benedek és Norbert keresztnevet is kaptak az elmúlt esztendőben világra jött kicsik szüleiktől.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

A korábbi évek harmincas átlagához képest 44 gyermek látta meg a napvilágot 2019-ben vasvári családok tagjaként. Szép hagyomány, hogy a város köszönti újszülöttjeit, így volt ez idén is. Tóth Balázs polgármestert (képünkön) adta át a fémszívecskéket, amelyeket azok a családok kaptak, akiknek gyermekük született. „Az úgynevezett Élet fája programot tíz éve indította el az önkormányzat. A rózsafák, amelyek a Fő teret a művelődési központtal összekötő sikátor falára kerülnek, kovácsoltvasból készülnek. Erre teszik fel évről évre az újszülöttek nevével, születési dátumával a gravírozott fémszívecskéket a szülők.”  mondta a városvezető az ünnepség előtt. Hozzátette: a gesztussal a gyermekek, a szülők Vasvárhoz tartozásának erejét szeretnék növelni. Ha a családok a városban sétálnak, szívesen mutatják meg vendégeiknek a fákat gyermekeik nevével, illetve a kicsik is büszkék rá, melyik rózsafán van a nevüket tartalmazó medál. „Bennünket is súlyt az országos tendencia, a település elöregedése, a csökkenő lakosságszám. De jó hír, hogy a korábbi évek átlagát jócskán meghaladja az idei születésszám, ez jelentős emelkedést mutat.” –  jelentette ki büszkén Tóth Balázs. Azzal folytatta: bíznak abban, hogy ez nem egyszeri esemény, ugyanis csak több év átlagában lehet majd fordulatról beszélni. „Remélem, ez az év a későbbi összehasonlításban nem számít kiugrónak majd, hanem ez lesz az átlagos, és egyre többen vállalnak gyermekeket.” –  summázta. Azonban a teljes statisztikai képhez hozzátartozik, hogy egyelőre még mindig több a halálozás, mint a születés a városban.

 

Tóth Balázs a családalapítást segítő lépések közé sorolta a két csoporttal működő bölcsőde létrehozását, ahol bőven van hely, hogy a szülők be tudják íratni gyermekeiket ide. Az óvodai, iskolai intézményrendszer is természetes módon és alapszolgáltatásként a családok rendelkezésére áll. „Ezek mellett meg kell említeni azt a 20 ezer forintos támogatást, amely gyermekeként jár a családoknak a születések alkalmával. Igyekszünk az önkormányzati lakások bérbe adásánál is helyzetbe hozni a családokat, de az építkezni, házat, lakást vásárolni szándékozókat is segítjük az első lakásához jutók támogatásával.” –  sorolta a városvezető, aki még hozzátette: a gyermekek tanulását, továbbtanulását szintén támogatják évente, csökkentve ezzel a gyermeknevelés költségeit.

A városnak újabb tervei is vannak a családok segítését illetően. Egy üres önkormányzati ingatlanból, a régi zárda még felújításra váró épületrészéből készülhetnek újabb önkormányzati bérlakások, amennyiben lesz ehhez pályázat, állami segítség. 

 

Pogács Mónika

 

A szerző felvétele

 

Forrás: Rábavidék.hu