Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Idős városlakót köszöntöttek az Őrségben

Rábavidék | 2020. január 28.

Őriszentpéter város önkormányzata nevében Őr Zoltán polgármester és Babos Ferenc alpolgármester köszöntötték nemrégiben Zrinszki Istvánt 90. születésnapja alkalmából. Az idős városlakó templomszeri otthonában jó egészségnek örvendve három lánya körében fogadta a gratulációt (képünkön).

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 A születésnapi köszöntőt követően jókedélyű beszélgetésre, nosztalgiázásra került sor, ahol Pista bácsi vitte a szót. Elmesélte, hogy 1929. november 19-én született Őriszentpéteren hat gyermekes családban. Édesapja a helyi faüzemben dolgozott, édesanyja a gyerekek nevelése mellett, házaknál vállalt munkát. Szülei a munka szeretetére és becsületre nevelték. Ő maga már 9 éves korától parasztházaknál szolgált, állatőrzést vállalt. Az elemi iskolát helyben végezte, majd utána 1944-ben elszegődött Komárom megyébe mezőgazdasági munkára. Az ott töltött kilenc hónap után hazajött, majd ökrös szekerekkel élelmiszert szállítottak a front után. A háborút követően 1946-tól helyben lett molnár tanuló. Virányi József molnár mestertől megtanulta a szakma fortélyait és 1947-ben segédlevelet szerzett. A helyi malomban kapott munkát és itt dolgozott 1962-ig. A szentpéteri malom megszűnése után a körmendi malomban ment dolgozni, ahová vonattal járt be. Kollégáival mindig jó viszonyt ápolt. Szerették a pontos, becsületes munkájáért és az állandó jókedvéért.

 

1989. decemberétől nyugdíjas, de az óta is aktívan telnek napjai. Évtizedeken keresztül nyulakkal és méhekkel foglalkozott a háztájiban. Pista bácsi számára a család volt mindig az első. 1955-ben nősült, feleségével három lányt neveltek fel, becsületre és munkára tanítva őket. A közéletben is aktívan részt vett, a katolikus egyháznál töltött be tisztséget. Két évvel ezelőtt csatát nyert egy betegséggel szemben, az óta is vidáman éli dolgos hétköznapjait. Büszkén vállalja a 90 évét és másokat is arra biztat, hogy soha nem szabad feladni. Szívesen mesél az életéről mindenkinek, családnak, barátnak, ismerősnek. Most is ezt tette! A polgármester és az alpolgármester jó egészséget és sok vidámságot kívántak Őriszentpéter egész lakossága nevében Zrinszki Istvánnak, Pista bácsinak! Megkérték egyben arra, hogy az utolsó gyertyát ő gyújtsa meg a város adventi koszorúján. Pista bácsi a felkérésnek szívesen tett eleget.

                                                                                                                                             kgy.

A szerző felvétele

 

Forrás: Rábavidék.hu