Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Boldog Brenner Jánosra emlékeztek

Rábavidék | 2020. január 27.

Boldog Brenner Jánosra emlékezett a Szombathelyi Egyházmegye. Szombathelyen, majd Szentgotthárdon tartottak ünnepi szentmisét, valamint későesti zarándoklatot a vértanúság útján. Első alkalommal adták át a Boldog Brenner János-díjat, melyet ministránsok kaphatnak.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

Az ünnep Boldog Brenner János vértanúságának felidézésével, majd a tiszteletére írt litánia elimádkozásával vette kezdetét a szombathelyi székesegyházban. Lángoljatok és világítsatok, ahogy Brenner János tette – biztatta a megjelenteket szentbeszédében Fazakas Z. Márton csornai premontrei apát. Hangsúlyozta: manapság is, akárcsak Brenner János meggyilkolásának idején, a sötétség tör uralomra. De János atya tudta, hogy van egy kiolthatatlan fény: Jézus Krisztus.

Este Szentgotthárdon folytatódott Boldog Brenner János egyházmegyei ünnepe: a programban litánia, szentmise és zarándoklat szerepelt. A város máriaújfalui részében található Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére szentelt templomban litániát imádkoztak a hívek. Itt mutatta be utolsó szentmiséjét meggyilkolása előtt Brenner János 1957. december 14-én. Az imádságot Udvardy György veszprémi érsek vezette. Székely János szombathelyi megyéspüspök Boldog Brenner János-ereklyét ajándékozott a máriaújfalui templom számára.

A hívek és a jelen lévő papok a főpásztorok vezetésével és Boldog Brenner János ereklyéjével gyalogosan zarándokoltak a rábakethelyi Mindenszentek-templomba, ahol szentmisét ünnepeltek. Jézus boldognak mondja mindazokat, akik befogadják tanítását, megvalósítják azt és engedik, hogy életükben ez a törvény érvényesüljön – mutatott rá szentbeszédében Udvardy György. – Sokszor tűnhet úgy, hogy mindez nehéz, megvalósíthatatlan. De azt is látjuk, hogy mindazok, akik előttünk járták a hit útját és Krisztus mellett kötelezték el magukat és akiket az egyház boldogként, szentként tisztel, bizonyítják, hogy Jézus szavai igazak, és tanításának befogadása az embert hozzá hasonlóvá formálja. Ezt látjuk Brenner János életében is. Isten mindent kér és mindet ígér – idézte Ferenc pápát a veszprémi érsek. – Isten, amikor mindent kér, nem elvenni akar, hanem szabaddá akar tenni minket, hogy be tudjuk őt fogadni és el tudjuk fogadni, amit adni akar számunkra. Isten megígéri ezt, és tudjuk, hogy Isten igazmondó és hűséges, ígérete nem fog gyengülni. A szentek, boldogok életében is épp ezt látjuk: Isten mindet kér és mindent ígér. Ismét csak Ferenc pápa szavait idézve Udvardy érsek kiemelte: a keresztény ember számára fontos, hogy törekedjen az életszentségre, akarjon szent lenni.

A szentmisét követően gyalogos zarándoklat indult Zsidára. Azt az utat járták végig az erdőn keresztül a zarándokok, amely Brenner János utolsó útja volt. A Jó Pásztor-kápolnánál Brenner József atya mondott rövid beszédet. Az útközben felállított stációknál rövid elmélkedések, imádságok hangzottak el. A zarándoklat végső állomása a Brenner-emlékkereszt volt Zsidán. Az iskolakápolna tövében, néhány méterre attól a helytől, ahol pontosan hatvankét évvel ezelőtt megtalálták Brenner János holttestést, 1992 óta őrzi kereszt a fiatal vértanú lelkipásztor emlékét. A keresztnél Székely János megyéspüspök mondott beszédet.

R-infó

Fotó:  Szombathelyi Egyházmegye

 

Forrás: Rábavidék.hu