Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Drón segítségével vizsgálták a távhővezetékeket

Különös fényeket észleltek Vasváron

Rábavidék | 2019. december 1.

Különös jelenségre lehettek figyelmesek november 25-én reggel a vasvári lakosok. Egy piros és zöld fényekkel világító szerkezet repkedett a város utcái fölött (képünkön). UFO jelenségről azonban nincsen szó.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

Németh Istvántól a Régióhő Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy a városban húzódó távhővezetékek ellenőrzését végeztették el ezzel a módszerrel: - A repkedő eszköz egy termovíziós kamerával felszerelt drón volt. Ennek a feladata azt érzékelni, hogy a vezeték nyomvonala felett a talajnak a hőmérséklete mennyire tér el a környezetétől. Ezzel a módszerrel állapítható meg, ha valahol hőveszteség, szigetelési hiba, esetleg lyukadás van a vezetéken. A  művelettel előállítható műszaki dokumentáció nagyon jó és korszerű alapja a távhőszolgáltató rendszerek minőség-ellenőrzésének. Ezzel a felújítást, az energetikai tervezést és a karbantartást lehet elősegíteni – tudtuk meg.

A látványos égi jelenséggel kapcsolatban Németh István elmondta, hogy azért kellett a hajnali órákat választani ehhez a művelethez, mert akkor érhető legjobban tetten a talaj hőmérsékletének a megváltozása. A légi felvétel nem olcsó, viszont gazdaságos lehet abban az esetben, ha egy hibát kell felderíteni. Ezzel ugyanis elkerülhető az úttestnek kizárólag a kutatás céljából történő felbontása, ami nagyon drága művelet, ám mindez elmaradhat egy eredményes termovíziós felderítéssel. Megtudtuk, hogy az eredményre néhány napot várni kell, hiszen egy számítógépes rendszer nagyon alaposan és pontosan kiértékeli a mért adatokat, s ennek ismeretében kell megtenni a szükséges lépéseket.

A Régióhő igazgatója hangsúlyozta, hogy erre a vizsgálati módszerre akkor van szükség, ha a rendszerben hőveszteséget érzékelnek, s gyanítható, hogy a vezetékek valamelyike megsérült. Vasváron vannak erre utaló jelek, ezért végeztették el a termovíziós kamerával történő ellenőrzést. Körmenden és Szentgotthárdon nem észleltek ilyen jellegű problémát, ezért e két városban egyelőre nem indokolt a távhővezetékeknek ilyen módszerrel történő vizsgálata.

 

Rába-infó

Fotó: Régióhő Kft

 

Forrás: Rábavidék.hu