Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Bana felszólalása a parlamentben

Rábavidék | 2019. november 29.

A közelmúltban a szentgotthárdi Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője, a körmendi választókerület elnöke szóbeli kérdést intézett az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárához: Meddig szűkíti még a kormány a körmendi kórházban a betegellátást? címmel.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

Tisztelt Államtitkár Úr!

„A Jobbik és Vas megyei országgyűlési képviselőjeként mindig kiálltam megyénk egészségügyi intézményei mellett, így a körmendi kórházért is. Az elmúlt kilenc év egyik legnagyobb vesztese a magyar egészségügy. A kormány pedig ahelyett, hogy befejezné az ágazatban végzett ámokfutását és végre építkezésbe, fejlesztésbe kezdene, most egyes sajtóhírek szerint inkább magasabb fokozatba kapcsol az egészségügy kurtításában. Hadd tegyek fel önnek egy kérdést államtitkár úr. Milyen gazdasági érdekek húzódnak meg a mögött, hogy a kormány az elmúlt kilenc évben veszélybe sodorta a magyar egészségügyet és az emberek életét? Míg országszerte százmilliárdok mentek el presztízsberuházásokra, valamint az azokat körüllengő korrupcióra, addig a körmendi kórház elvesztette önállóságát, és osztálybezárásokat hajtott végre ott a kormány. Hadd említsek egy példát önnek, hogy miért veszélyes ez. A körmendi kórház szülészetének a megszüntetésével például egy felsőszölnöki veszélyeztetett terhes édesanyának több mint egy órába telik, amíg a településéről mentőautóban a legközelebbi szülészetre, Szombathelyre szállítják. Ez akár a saját vagy a baba életét is veszélyeztetheti. A kórházreformnak csúfolt, nemrég napvilágot látott hírek szerint a kormány újabb karcsúsításokat tervez a körmendi kórházban, ami most a sebészetet érintené. A Fidesz a mostani választási kampányban azt ígérte, hogy létszámbővítést hajt végre a kórház sebészeti osztályán. Mennyire van ez összhangban a most megjelent elképzelésekkel?  Kérem államtitkár urat adjon egyenes választ a Körmend és környékbeli választópolgároknak. Becsapták-e őket a választási kampányban, amikor kapacitásbővítést emlegettek, és igazak-e azok a hírek, hogy kapacitáscsökkentést akarnak végrehajtani Körmenden? Végezetül egy javaslattal is fordulok államtitkár úrhoz, miszerint a lehető leghamarabb jöjjön létre egy kerekasztal az egészségügyi szakdolgozók, az egészségügyi szakszervezetek és a pártok bevonásával, ahol a magyar egészségügy jelenlegi és jövőbeli helyzetéről elindulhat egy nyílt vita a magyar társadalom figyelme mellett. Várom érdemi válaszát.”

A kérdésre Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára válaszolt, aki egyebek mellett elmondta, hogy jövőre 770 milliárd forinttal többet költenek az egészségügyre, mint azt 2010-ben a szocialista kormány tette.  Hangsúlyozta: a szülészet és nőgyógyászat működtetésének ügyében nem a kormány dönt, hanem a betegbiztonsági előírások a mérvadók. Vagyis évente minimum 500 szülésnek kell lennie ahhoz, hogy a rendszer biztonságosan működjön. Körmenden a szülészeti, nőgyógyászati osztály megszüntetésekor mindössze 155-157 esetet regisztráltak. A körmendi sebészet megszüntetése pedig álhír. – mondta az államtitkár.

Rába-infó

Fotó: Jobbik

 

Forrás: Rábavidék.hu