Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Adventi ünnepségsorozat Őriszentpéteren

Rábavidék | 2019. november 26.

Őriszentpéteren egy pedagógiai pályázat indított útjára egy hagyományt. A kisváros oktatási intézményei még 2009-ben támogatást nyertek „A kompetencia alapú oktatás és nevelés az Őrségben” elnevezésű pályázaton.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 A projekt eleme volt egy három hetet meghaladó rendezvénysorozat, amelyen keresztül a gyerekek megismerik azokat a hagyományokat, népszokásokat, amelyek ma már egyre ritkábban töltik ki életünket. A választás az adventi ünnepkörre esett, mivel ehhez az időszakhoz több hagyomány is fűződik. Ekkor kezdődnek András napjától a disznóvágások, várják a Mikulás érkezését, lucáznak és betlehemeznek. A program sorozat olyan remekül sikerült, hogy nem volt kétséges a folytatás. Több mint tíz éve annak, hogy az adventi időszakban az iskolások műsort adnak a város központjában, apró ajándéktárgyakat árulnak, meleg teával és forralt borral kínálják az érdeklődőket.

Az első alkalmakkor csak a gyerekek, - az iskolások és az óvodások - léptek fel műsorral az ideiglenesen felállított szabadtéri színpadon. Később bekapcsolódtak már a felnőttek is. Az idén az általános iskolások kezdik a hagyományok felelevenítését, majd az óvodások jönnek. A felnőtteké a harmadik adventi hétvége, a végén pedig a művelődési házban tartják a fenyőfa ünnepélyt. Az évek óta kitűnő hangulatú rendezvénysorozat az idén november 29-én, pénteken, az első adventi vasárnap (december 1.) előtti hétvégén veszi kezdetét. Őriszentpéter város önkormányzata támogatja az eseményt. (Képünk a tavalyi eseményen készült.)

kgy.

 

Forrás: Rábavidék.hu