Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Az I. Rába-héten változatos programokat kínálnak

Kinyitják a kapukat a Rába-partiak

R-infó | 2011. május 9.

2002-es megalakulásuk óta sok minden történt velük, és sokat hallhattunk a Rába-parti Fórum Egyesület tagjairól, ténykedéseiről. Vállalásaikat folyamatosan teljesítve sok-sok munkával valósítják meg, legyen szó akár környezetvédelemről, kultúráról vagy társadalmi, közéleti szerepvállalásról.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

2002-es megalakulásuk óta sok minden történt velük, és sokat hallhattunk a Rába-parti Fórum Egyesület tagjairól, ténykedéseiről. Vállalásaikat folyamatosan teljesítve sok-sok munkával valósítják meg, legyen szó akár környezetvédelemről, kultúráról vagy társadalmi, közéleti szerepvállalásról.

Az idei év tavaszának és nyár elejének programjai közt szerepel első alkalommal a Rába-hét elnevezésű rendezvénysorozat. Ennek a húsvétot követő néhány napnak a tervezett programjairól kérdeztük az egyesület tagjait.

– Mit is takar az I. Rába-hét, milyen programok lesznek, mikor és hova tervezitek ezeket? – tettük fel a kérdést Köbli Józsefnek, a Rába-parti Fórum Egyesület elnökének.
– Mint már többen hallhattak róla különböző médiákból, egyesületünk 2007. év végén és 2008 nyarán egy sikeresen elbírált turisztikai fejlesztési pályázattal, a „Kalandos Rába-part, élő folyó”-val gazdagodott. Azért mondanám ezt így, mert munkánk 2008 nyarától 2010 őszéig gyakorlatilag az engedélyezés, a tervezés és az előkészítési munkálatok több éves kötelező, de nagyon unalmas és egyáltalán nem látványos kötelezettségeit viselték. Ezt követően 2010 októberétől végre valahára a folyóparti, területeken nekiállhattunk a tényleges, valós munkavégzésnek. Április elejéig elérkeztünk ahhoz a tervezett és fontosnak tartott időszakhoz, amikor is végre átadhatjuk a turistáknak, körmendieknek, a természetet és turizmust kedvelőknek a püspökmolnári kikötőhelyet, illetve a felújított, bővített, fejlesztett Körmendi Bárkaházat. Május elsejétől már nemcsak a miénk a pályázatban megfogalmazott tartalom, hanem mindenkié. Kinyitjuk a kapukat, szeretnénk és most már tudjuk a régóta hangoztatott alap túrakomfortot biztosítani, vízen járóknak, sétálgatóknak egyaránt. Ehhez a két kikötő megnyitásához tartozik továbbá a molnaszecsődi stég (melyet egy másik pályázat eredményeként építettünk) szezonális üzembe helyezése is. Ha már ennyire sikerült „felgazdagodnunk” vízi létesítményekben, akkor természetes, hogy megtartjuk és megrendezzük 7. alkalommal a szokásos Rába-takarításunkat is. Erre az alkalomra ismét érkezik az ország több távolabbi pontjáról (Leányfalu, Szentendre, Szombathely, Ajka, Tapolca, Csákánydoroszló, Molnaszecsőd stb.) a kenus társadalom színe-java. Több egyéb programot is megvalósítunk ezen a héten, köztük például ilyen a gyermekek ausztriai ismeretterjesztő kirándulásának gondozása és megvalósítása a Rába forrásához.

– Ezek szerint három létesítmény avatásáról és egy kirándulásról beszélhetünk?
– Talán egy kicsit többről is - veszi át a szót Czafit Csaba, az egyesület tagja. Majd így folytatja: május elsején kitárjuk a Körmendi Bárkaház kapuit, és ezen a napon szeretnénk egy kis megemlékező kiállítást nyitni, amely fejet hajt a Rábáért elkötelezett körmendi emberek emléke előtt képekkel és kivetítéssel. Emlékezünk a folyó és annak környezetének változásaira az elmúlt évtizedek távlatában. Szeretnénk a Rába-part régi „ikonjainak” emlékével családtagjaikkal és minden körmendivel együtt lenni. Szeretettel emlékezünk meg az elmúlt időszakban elhunyt Simon Gabi bácsiról, dr. Sinkovicsról, dr. Ungerről, Fodor Ernő bácsiról, Ketyeráról vagy Kanizsai doktorról, mindenkiről, és sok-sok másról.

– Mit szabad tudni a kirándulásról, a gyerekek utaztatásáról? – fordultam Tahin Zsolthoz.
– Még tavaly a magyar ünnep kereteiben belül szerveztünk általános iskolás gyerekeknek egy rajzkiállítást. Zsűrizéshez felkértük az egyesület barátait (Nyerges Attila, Petrás Jani, Schuster Lóri, Borbély Miki, Budapesti Utcaszínház, borászok), akik hogy így mondjam, valamennyi képet nagyon-nagyon megdicsérték, és nem voltak hajlandóak sorrendet állítani. Inkább létrehoztak – rögtönzött módon – egy alapot azért, hogy minden gyereket vigyünk ki a Rába forrásához. Ehhez az így már nagyobb feladathoz további támogatókra volt szükség, akikkel közösen valóban lebonyolíthatjuk ezt a nagyon szép programot, ahol körmendi és Körmend környéki kisgyerekek kirándulhatnak a Rába-forrásnál teljesen ingyenesen. Kedves felajánlás volt a CBA-csoport képviseletében az Integrál-M Kft. részéről a gyerekek egynapos teljes étkezésének biztosítása, valamint a Laconto Kft. támogatása, amellyel a teljes utazócsoportot egy ausztriai csokoládégyárban vendégül látnak és körbevisznek. Ez így egy nagy felelősséggel járó, de nagyon szép és ígéretes program.

– Mindeközben folyamatos a munka a magyarlaki élménypark építésén is, továbbá elkészültünk egy rábai oktatási koncepció megvalósítási tervezetével is. De Máraival szólva mindenről csak az „idejében” szóljunk – zárta a beszélgetést Köbli József.

Forrás: Rábavidék.hu