Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

A Változást a Városért civil szervezet is bemutatkozott Körmenden

Patonay a pozitívumok mellett a hibákat is sorolta

Rábavidék | 2019. szeptember 8.

A közelmúltban a körmendi színház előcsarnokában találkoztak az érdeklődőkkel a Változást a Városért civil szervezet önkormányzati képviselő-jelöltjei (képünkön). Patonay Imre polgármester-jelölt üdvözölte a megjelenteket, majd átadta a szót az asztal mögött helyet foglaló társainak.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

A képviselő-jelöltek: Zsebe Ferenc (1-es választókörzet), Ferencz Gyula (2-es), Szlávik Csaba (3-as), Pagony Péter (4-es), Fekete Tamás (5-ös), Szép Dániel (6-os), Szendrey Sándor (7-es), Kárnics Ferenc (8-as) szinte egyhangúlag úgy fogalmaztak, hogy az önkormányzatban a választóik érdekeit szeretnék képviselni, hiszen a munkájuk egy szolgálat lesz, s ennek igyekeznek majd megfelelni. Már találkoztak a körzet lakóival, ismerik a problémákat, sőt tisztában vannak azzal is, hogy a városban melyek a legfontosabb tennivalók. Ferencz Gyula még tagja a rövidesen leköszönő testületnek, ő szeretné folytatni immár függetlenként azt a munkát, aminek egy részét már elvégezte, de vannak olyan elképzelései is, amit eddig nem tudott megvalósítani. Zsebe Ferenc azt mondta, nem politikus szeretne lenni, hanem képviselő, majd mosolyt csalva az arcokra hozzátette: „jelenleg munkanélküli vagyok, akár lehetnék megélhetési politikus is”.

Patonay Imrének igazából nem kellett bemutatkoznia a körmendieknek, azt azért elmondta: „42 évig dolgoztam egy munkahelyen a Somogyi Béka Általános Iskolában, ahol testnevelő tanár, igazgató-helyettes, és iskolaigazgató voltam. Ez az intézmény akkor az ország egyik legmodernebb iskolája volt, tornateremmel, uszodával, felszerelt szaktantermekkel, s a közelmúltban tagintézménnyé degradálták.” A polgármester-jelölt megemlítette: sokan megkérdezik tőle, hogy a jelenlegi politikai viszonyok között megválasztása esetén nem tart-e a kihívásoktól. „Erre azt mondom: egy időben voltam a magyar kosárlabda válogatott szövetségi kapitánya, a körmendi csapat szakmai igazgatója, és a Somogyi iskola igazgatója, s mindhárom területen sikereket értünk el. A recept egyszerű: mindig olyan emberekkel vettem körül magamat, akik a szakterületükön a legjobbak voltak és tudtak csapatban dolgozni. Most is ez a tervem. Több olyan, a városvezetésben már bizonyított, a közigazgatást jól ismerő szakember és politikus biztosított a támogatásáról és ajánlotta fel segítségét, ami számomra kijelöli az utat.”

Patonay Imre kritikával illette a Várkert és a Rába-part állapotát, amely véleménye szerint messze elmarad a kívánalmaktól. „63 éve járok le rendszeresen a Rába-partra, azt tapasztalom, hogy néhány fejlesztés ellenére a terület nagy része elhanyagolt, az egykoron népszerű sportprogramok elmaradtak, nincs strandfoci, nincs strandkosárlabda, nem lehet teniszezni, tekézni, csupán zenei programok vannak. Ami persze nem baj, sőt több is lehetne belőle, de a repertoárt nem ártana szélesíteni, erre több jó példát is láttam a közeli településeken. Valaha a mozi volt a kultúra egyik központja, az épület ma az enyészeté, pedig más városokban a modern filmszínházak ismét népszerűek.  A Várkertben széles gondozott sétányok, gyermekmedence, helyi népművészek által faragott fajátékok, igényes környezet fogadta a kilátogatókat. Ma nem ezt látjuk. A város főtere szinte a felújítás óta kritika tárgya: célszerű lenne visszaállítani a körforgalmat, így meglehetne szüntetni a közlekedési és parkolási dilemmákat, de mindenekelőtt a fabódékat kellene száműzni a város központjából. A háziorvosi rendelők udvara katasztrofális állapotban van. Az egészségügyben aggodalomra adhat okot, hogy a három helyett csak két gyermekorvos praktizál a városban, ami zsúfoltságot eredményez a rendelőkben. Fontos, hogy új, képzett munkaerőt foglalkoztató munkahelyek létesüljenek Körmenden, ennek érdekében az ipari park szerepét és lehetőségeit újra kell gondolni. A városban az idősek, az ellátásra szorulók helyzete csak részben megoldott, a kórház régi épületében ki lehetne alakítani az idősek otthonát.”

A Változás a Városért civil szervezet polgármester jelöltje a pozitívumokat is megemlítette: „Örülök annak, hogy a kerékpárút-hálózat kiépült és folyamatosan fejlődik, csak részben adok igazat az alsóberkiben tapasztalható hullámos útszakaszt kritizálóknak. A Batthyány-kastély közvetlen környezete szebb lett, korszerűsödött a színházterem és az előtér valamint a kiszolgáló helyiségek, ám egy irodalmi kávéházat még el tudnék itt képzelni. A kórház épülete megszépült, belül is modernebb lett, de a légkondicionálást meg kellett volna oldani. Visszatérő téma a szülészet és egyéb kórházi osztályok megszüntetése, ezt már szinte lehetetlen visszaállítani, a megyei kórházzal kell nagyon jó együttműködést kialakítani a körmendi polgárok érdekében.”

Patonay Imre a város sportjáról is beszélt. A kosárlabdában a körmendi fiatalok szakszerű képzését tartja a legfontosabbnak, ugyanakkor a többi sportág megbecsülését is kiemelte. A helyi focicsapat egykori vezérszurkolója, majd játékosa a labdarúgáson belüli koncepciót hiányolta. Szerinte Körmendnek kellene rendelkeznie egy NB III-as együttessel. 

vilics

Fotó: Mészáros Zsolt

 

Forrás: Rábavidék.hu