Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Figyelmeztetnek a fogorvosok

Rábavidék | 2019. augusztus 13.

A fogászati kezelésre szorulók szinte semmit sem tapasztalnak a mindennapok során abból, hogy az alapellátással foglalkozó fogorvosi rendelők súlyos finanszírozási gondokkal küzdenek.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 E gondok enyhítése céljából az érintett fogorvosok szeptember 2-től 13-ig figyelemfelhívó akciót tartanak, ami azt jelenti, hogy a kijelölt fogorvosi rendelőkben a rendelési idő alatt csak az akut panasszal jelentkező páciensek sürgősségi ellátása történik meg. A tervezett akció részleteiről dr. Ferge Piroska c. fogszakorvos nyilatkozott lapunknak, aki 31 éve dolgozik a körmendi fogászati alapellátásban.  A közelgő, szeptember első két hetét érintő figyelemfelhívó akció kapcsán elmondta, hogy két évvel ezelőtt már volt egy hasonló, de akkor még csak háromnapos akciója az alapellátásban dolgozó fogorvosoknak, azonban érdemi változások azóta sem történtek. Sajnos az egészségbiztosítás által kifizetett térítési díjak nem fedezik a kezelési költségeket, így a jelenlegi finanszírozás nem teszi lehetővé a népszerű nevükön „körzeti” fogorvosi rendelők hosszútávú, kiszámítható működését.

 Az egészségügyi alapellátás három alappillére a házi orvosi, a házi gyermekorvosi és a fogorvosi alapellátás. A problémák ott kezdődnek, hogy az utóbbiban résztvevő mintegy háromezer fogorvosi rendelő havi finanszírozása átlagosan körülbelül 850 ezer forint, ami jelentősen elmarad az előző kettő állami támogatása mögött. Ebből következik, hogy az egyik legfontosabb követelésük az, hogy e tekintetében végre elérjék a házi orvok szintjét, hiszen számukra a fogászati szakma megkülönböztetése indokolatlan és elfogadhatatlan. Bár Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárként 2017 novemberében azt mondta, hogy „a fogászati alapellátásnak utol kell érni az alapellátás többi területének támogatási szintjét”, ám ez nem történt meg. Ahogy a magyar védőnői szolgálat, úgy a fogorvosi alapellátás is (a felnőtt és a gyerek egyaránt) szinte hungarikumnak tekinthető, mert hazánkban az összes konzerváló kezelést (pl. fogeltávolítás, gyökérkezelés, tömés, fogkő eltávolítás) ingyen kapja a saját körzetén belül mindenki, aki az érvényes egészségügyi biztosítással rendelkezik.

A már említett 850 ezer forintos összegnek csak egy része az, amit ellátástól függetlenül, alapdíjként kap meg egy praxis az OEP-től: ez mindössze körülbelül 330 ezer forint, valamint része az a 130 ezer forintos úgynevezett rezsitámogatás is, ami tavaly március óta érkezik az alapellátó fogorvosok számlájára. A 850 ezer forintból kell kigazdálkodni a fogorvosi és az asszisztensi bérezést, a felhasznált gyógyszereket, a szükséges anyagokat, a műszerek cseréjét, szervizelését. Egy foghúzás után nagyjából 300 forintot fizet a NEAK a szolgáltatónak, miközben egy ampulla érzéstelenítő (Ultracain) ára 250-280 forint, egy darab tű megközelítőleg 10 forint, egy darab olcsóbb fecskendő 10 forint. De kell még 2 pár vizsgálókesztyű, 1 db műanyagpohár, 2 db papírzsebkendő, 2 db géztampon, 1 db nyálkendő, 2 db szájmaszk, fogó, emelő, egyéb fogászati műszer. Tehát az egy foghúzás után járó térítési díj nagyjából az érzéstelenítés anyagárát fedezi. Egy tömés után, mérettől függően, nagyságrendileg 1500-2000 forintot fizet a NEAK, ugyanezen ellátás magánpiaci ára 12-20 ezer forint környékén mozog. Egy közfinanszírozott fogorvosi rendelő havi működtetési költsége 2019-ben 1,7 millió forint. Az sem megoldás, hogy a térítési díjas kezelések, mint például a fogpótlás, hidak stb. ára pótolja ki a különbséget, hiszen sem az alapdíj, sem a kezelések utáni járó térítési díjak nem elegendőek ma arra, hogy egy rendelő havi működését fedezzék.

A közfinanszírozott fogorvosok munkájának méltatlan alábecsülése mára odavezetett, hogy Magyarországon 300 tartósan betöltetlen fogorvosi szolgálat van, így  több mint 700 ezer fő maradt ellátás nélkül. A fiatal és a végleg kiábrándult kollégák külföldön, vagy a magán rendelésben keresik a boldogulást, ezáltal a kevésbé tehetős betegek szakszerű kezeléshez jutási lehetősége jelentősen beszűkül. Közös érdekünk: mentsük meg a fogászati alapellátást!

 

Csihar Tamás                 Képünk illusztráció

 

Forrás: Rábavidék.hu