Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Az apostol iránti szeretete négy évtizeddel ezelőtt kezdődött

Szent Pál útjain járt a nyugdíjas körmendi plébános

Rábavidék | 2019. június 12.

Szent Pál életének, utazásainak avatott ismerője dr. Gyürki László, nyugalmazott körmendi plébános (képünkön). Legújabb könyve is, a „Szent Pál útjain jártam” az apostol missziós útjainak és élete meghatározó állomáshelyeinek felkeresésével foglalkozik.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

Dr. Gyürki László pápai prelátus, egyetemi tanár, nyugdíjas körmendi plébános a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Körmendi Csoportjának felkérésére tartotta meg a tavaszi előadássorozat évadzáró rendezvényét. Az előadó először utazásairól beszélt, amelyeken Szent Pál nyomában járt. Az apostol iránti szeretete négy évtizeddel ezelőtt kezdődött. Sokszor gondolt arra, hogy Jézus szülőföldje, a Szentföld után felkeresi azokat a helyeket is, amelyeket az apostol szentelt meg küzdelmes missziós munkájával, és ahol keresztény közösségeket alapított. Először 1974 nagyhetében vett részt egy kéthetes hajóúton, majd utazások hosszú sora következett, hosszabb-rövidebb időre Szent Pál nyomába szegődhetett. Első útján többek között felkereste Nápolyból indulva Délosz szigetét, aztán Isztambulból Izmirt (Szmirna) és Efezust. Ezen út során nagy élmény volt számára elsősorban az efezusi rommező felkeresése, a híres színház, majd az úgynevezett „Mária házában” közös misét celebrált, ahol már két pápa is járt. Ezután Athént látogatták meg. Az Akropoliszt Szent Pál még eredeti szépségében láthatta, az Areopáguszon mondta el híres beszédét az athéniaknak. Ennek szövege ma egy bronztáblán olvasható. Áthajóztak Korintus mellett az Isztmoszi csatornán, amelyet a magyar Genster Béla tervezett.

Nagyon tartalmas utazás volt az egyik paptársával, hátizsákkal, kevés pénzzel megtett, mintegy 30 napos görögországi útja, amikor nagyon sok „Pál”-i helyet keresett fel. Ekkor járt először Filippiben, ahol a szent az első európai közösséget alapította. Pál börtönében miséztek, majd felkeresték Tesszalonikát, és Bereát. Ez alkalommal jutottak el Patmosz és Rodosz szigetére is. Szent János emléke kapcsolódik Patmosz szigetéhez. Emlékezetes volt számára a törökországi utazás, amikor járt a „galaták földjén”. Ankarában meglátogatta Augusztus templomát, amelynek falán olvasható, hogy „népszámlálást rendelt el”. Római tartózkodása idején kétszer is felkereste Szirakuzát, és a Nápoly mellett Puteolit. Innen érkezett a hajótörés után gyalog Róba. A Pállal kapcsolatos római helyeket sokszor tekinthette meg. Többszöri sikertelen próbálkozás után vé