Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

A vis maior támogatásból elkezdődtek a helyreállítási munkálatok

A jó idő kedvez a Vadása tó rehabilitációjának

Rábavidék | 2019. március 14.

A remek tavaszias időjárás segíti a Vadása tónál folyó munkálatokat. Ottjártunkkor kotorták a medret és szállították el az iszapot (képünkön). A decemberben megítélt vis maior támogatásból folynak a helyreállítási munkák.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

Közvetlenül a gát melletti részen dolgoznak, itt egy méteres az iszap – tudtuk meg Kránitz Ferenctől, Hegyhátszentjakab polgármesterétől, aki beszélt még arról, hogy a tavaly június eleji felhőszakadás katasztrófahelyzetet idézett elő a településen. A nagy eső alámosta a gátakat, elmosta az apasztó rendszert, tönkretette a zsilipeket és károk keletkeztek a falu útjaiban is. Az akkor kialakult helyzeten úrrá tudtak lenni, a közvetlen katasztrófa elhárítását követően került sor a károk felmérésére. A Belügyminisztériumtól 107 millió forintos támogatást kaptak a helyre állításra. Ez az összeg már az önkormányzati önrészt is tartalmazza. Februárban sikerült lebonyolítani a közbeszerzést, így most gőzerővel folyik a helyreállítás

 – Szerencsére a nagyszerű tavaszias idő kedvez a munkáknak. A vis major támogatásból 5500 köbméter iszapot távolítanak el, megerősítik a gátrendszert, helyreállítanak egy elsodort hidat és kijavítják az úthibákat. Ha semmi nem jön közbe, akkor május 15-ig befejezi a munkákat a kivitelező, június 1-én akár indulhat is a szezon – mondta bizakodva a polgármester. Igencsak ráférne ez már a helyiekre, hiszen a tavalyelőtti vízminőségi probléma, és a tavalyi gátsuvadás miatt már két turistaszezon is kimaradt. Ráadásul mindez akkor történt, amikor az élővizes turizmus újra a reneszánszát kezdte élni. Bevétel kiesést jelentett ez a turizmussal foglalkozó magánszemélyeknek, vállalkozóknak, és nem utolsó sorban az önkormányzatoknak.

-  Egy ilyen kis önkormányzat, mint a miénk igencsak megérzi az elmaradt idegenforgalmi adó és a lecsökkent iparűzési adó miatt keletkezett hiányt. Még szerencse, hogy a nyári nagyrendezvényeinket sikerült megrendezni, azok továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a régióban és azon túl is. Az idén is lesz fogathajtó verseny, megszervezzük a „ládaderbit” és más meglepetéssel is készülünk a nyárra – folytatta mondandóját Kránitz Ferenc majd csendesen megjegyezte, hogy van némi „öröm is az ürömben”. Elöregedett már a Vadása tó és annak medre, rá is fért egy felújítás. Igaz nem ilyen áron akarták megújítani a tavat, ám most már várják a végeredményt.

                                                                                                                                   kálmán                 Fotó: Tóth Jenő

 

Forrás: Rábavidék.hu