Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

A népszerű Simsonos túrákból nőtte ki magát a mostani esemény

Veterán járművek találkozója Őriszentpéteren

Kálmán György | 2018. október 2.

A Bajánsenyén bejegyzett Öreg Járművek Klubja Egyesület első alkalommal rendezte meg Őriszentpéteren a Nemzetközi Veterán Járművek Találkozóját. Az esemény szervezői, Varga József és Ozsváth Imre elmondták, hogy Kercaszomoron a korábbi években megrendezett és nagy népszerűségre szert tett Simsonos találkozókból nőtte ki magát a mostani esemény.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

A Simsonosokat a találkozókon egyre több más öreg motor és jármű is elkísérte, ezért a korosabb járművek gazdái egyesület alapítására szánták el magukat. Egyesületként több veterán találkozón is részt vettek és most az első megrendezésére vállalkoztak. Az eseményre 68 régi motort, autót és traktort regisztráltak. Ausztriából és Szlovéniából is érkeztek járművek, erősítették a találkozó nemzetközi jellegét. Az őriszentpéteri autóbuszállomás melletti téren gyülekeztek a járműcsodák. Az ilyenkor szokásos „szépségverseny” sem maradhatott el, a szakértő zsűri értékelt mindhárom – autó, motor, traktor - kategóriában. Fő szempontok voltak, az eredeti helyreállítás, valamint az, hogy a tulajdonos mivel járult hozzá ahhoz, hogy kedvence a sok-sok év után is ilyen állapotban legyen. A motoroknál a szomszédos Zala megyéből érkezett Hári Roland, a traktoroknál a szlovéniai Domonkosfáról Póczak Emil, míg az autósoknál a körmendi dr. Varga Ferenc járműveik kapták a megtisztelő díjakat. Az értékelés alatt és után is volt lehetősége a nagyszámú érdeklődőnek, hogy megcsodálják a jármű matuzsálemeket, melyek közt jócskán akadtak olyanok is amelyek már fél évszázadosak is elmúltak. 

A program egy határon átnyúló mintegy 40 kilométeres túrával folytatódott. A veteránok először a szalafői Pityerszeri műemlék együttesnél tették tiszteletüket, majd Bajánsenyénél lépték át a magyar – szlovén határt. Hodos- Sal – Domonkosfa érintésével Kercaszomornál tértek vissza magyar földre, majd a kiindulópontra Őriszentpéterre. A találkozón való részvétel ingyenes volt. A járművekkel érkezők részére a rendezők étkezést biztosítottak. A jó hangulatban eltelt nap végén jutott idő az öreg járműveket gyűjtőknek, hogy kicseréljék tapasztalataikat, értékeljék a látottakat. A szervezők elmondták még, hogy a találkozó eredeti helyszíne Kercaszomoron a focipályán lett volna, hiszen innen indult az egész történet, ám a rossz időjárás és az előrejelzés miatt döntöttek végül az őriszentpéteri helyszín mellett.
Természetesen a találkozót hagyománnyá kívánják tenni, ami azért is nagyszerű, mert ezzel egy újabb turisztikai attrakcióval gazdagodik az őrségi régió. Egy újabb esemény, amely a nyári bőséges programkínálatot követően az ősszel is idecsalogatja a látogatókat és a jól szervezett rendezvény pedig viszi az Őrség hírét. Már az első évben megfelelt ezeknek a kritériumoknak az Öreg Járművek Klubja Egyesület a Nemzetközi Veterán Járművek Találkozójával.           
 

Forrás: Rábavidék.hu