Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Modern laboratóriumot avattak Körmenden

Gyógyszerkészítő képzés a Rázsóban

R-infó | 2017. november 14.

A közelmúltban modern laboratóriumot avattak Körmenden, a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Rázsó Imre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. Varga Zoltánné, a körmendi intézmény igazgatója üdvözölte e megjelenteket, s köszöntét fejezte ki mindazoknak, akik segítették az új képzés elindítását. Hangsúlyozta: az iskola oktatási palettája bővült egy olyan szakterülettel, amely biztos egzisztenciát jelenthet a diákok számára.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

Dr Günther Gábor, az Egis körmendi gyárának igazgatója bevezető gondolatai között a kezdetekre emlékeztetett, amikor az 1970-es évek elején felépült a gyár Körmenden, majd elkezdődött a tápszergyártás. Folyamatos volt a fejlődés, az Egis bővítette tevékenységét, elindult a szakemberképzés, s a gyár egyre több embernek adott munkát. Néhány éve már fejlesztő laboratórium is működik Körmenden, rövidesen 4000 négyzetméteres gyártócsarnok építése kezdődik el. Az Egis Gyógyszergyár több mint 100 éve fejleszt és gyárt világszínvonalú hatóanyagokat és készítményeket Magyarországon, termékeinek 80 százalékát a világ 57 országába exportálja és a vállalat jövőbeni sikereit is elsősorban a hazai értéktereremtésre alapozza. A világszínvonalú készítménygyártáshoz szükséges képzett munkaerő folyamatos biztosítása érdekében az Egis körmendi gyáregysége gyógyszerkészítmény-gyártó duális szakképzést indított a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum  Rázsó Imre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájával együttműködve. Az elméleti oktatás mellett a diákok gyakorlati képzéséhez is hozzájárul az Egis, egy közel 20 millió forint értékü, a legmodernebb technológiával felszerelt laboratórium létrehozásával. – mondta egyebek mellett az igazgató.
A gyógyszerkészítmény-gyártó képzés 12 tanuló részvételével indult idén szeptemberben a hároméves szakképzést követő kétéves, érettségire felkészítő rendszerben. Az elméleti és szakmai ismereteket az Egis körmendi gyáregységének 16 kiemelt munkatársa oktatja  a külső gyakorlati képzőhelyet is a vállalat körmendi gyáregysége biztosítja. A diákok így már a szakképzés ideje alatt megszerzik azokat az elméleti ismereteket és szakmai tapasztalatokat, amelyek nélkülözhetetlenek a világszínvonalú teljesítményt nyújtó és ennek megfelelő elvárásokat megfogalmazó hazai gyógyszeriparban való elhelyezkedéshez.
Szentgyörgyvári Róbert, a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum igazgatója, kiemelte: olyan szakembereket kell képezni, akik meg tudnak felelni a jövő kihívásainak. Hangsúlyozta: az Egis jó partnernek bizonyult, a segítségük, aktív támogatásuk nélkül ez a képzés nem indulhatott volna el. Jelezte: a szakképzés hazánkban az elkövetkező tíz évben teljesen megújul, mert nagyon fontos, hogy a végzős diákok használható tudással, sikerélmények birtokában kerüljenek ki az iskolákból.
Bebes István, Körmend város polgármestere előremutató lépésnek nevezte a szakképzés
elindítását: - Jelentős esemény a város életében a Rázsó Imre Szakgimnázium és Szakközépiskola épületében kialakított gyógyszerkészítő labor, mely az Egis Gyógyszergyár, valamint a szakközépiskola összefogásából valósulhatott meg. Ez a labor bizonyítja, hogy milyen komoly dolgok születnek akkor, amikor a társadalom különböző szegmensei összefognak. Az oktatásba való befektetés minden esetben a jövőbe történő befektetés is egyben. Az élet azon területe, melyre érdemes, és melyre kell is áldoznunk, hiszen csak akkor maradhatunk versenyképesek Európában, ha a következő generációt minél jobban felkészítjük a felgyorsult világunk változásaira. Köszönettel tartozunk az Egis-nek, amiért felismerte és fontosnak tartja a jövőbe történő befektetést, a helyi fiatalok boldogulásának elősegítését. Amiért a körmendi sport- és kulturális élet mellett az oktatást is kiemelten támogatja.
Köszönettel tartozunk továbbá a Rázsó Imre Szakgimnázium és Szakközépiskola minden munkatársának, amiért folyamatosan fejlődve, újabb és újabb képzéseket bevezetve színesítik a város oktatási életét, és amiért kellő elhivatottsággal és tisztességgel oktatják és nevelik az újabb generációt, akik Körmend jövőjét jelentik – mondta a polgármester.  
 

Forrás: Rábavidék.hu