Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Ismét megrendezik a Virágzás Napjait Őriszentpéteren

kálmán | 2017. május 22.

Pünkösdkor már a 24. alkalommal rendezik meg Őriszentpéteren a Virágzás Napjai fesztivált. A rendezvény küldetését az alcímként használt jelmondat határozza meg a legtömörebben: „Emberi találkozó a művészetek fényénél”. Sülyi Pétertől a rendező Őri Alapítvány vezetőjétől megtudhattuk, hogy az 1993-as elindulás óta a rendezvényt létrehozó koncepció az elmúlt évtizedek során alapvetően nem változott, az a struktúra, amit az elején elkezdtek, változatlanul működik.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

– Nem lehet tudni, hogy ez miért van így. Talán azért, mert a kezdetektől fogva arra épül a „virágzás”, hogy a rendezvény két középső napján vannak olyan előadások, amikor egy ember beszél egy témáról, amihez ő ért, és ami érdekli a hallgatóságot. Ez egy megunhatatlan dolog, és mindig fenntartható az érdeklődés. Azt pedig, hogy ez nem egy konferencia, az attól van, hogy az előadások között, előtte és utána mindenféle művészeti programok vannak. Az utóbbi időben főleg a zenei programok erősödtek fel mindenfajta műfaj képviselteti magát. Két évtized után elmondható, hogy a Virágzás Napjai egy olyan művészeti fesztivál, amelynek van egy gondolatközlési aspektusa és van egy erősen zenei aspektusa is. Ennek a jegyében szerveződött az idei esemény is, és talán ez lehet a válasz a feltett kérdésre – mondta Sülyi Péter, majd azzal folytatta, hogy az idei esemény pénteki nyitó programja mindjárt egy igazi zenei csemege lesz Bartók virágzik címmel. A klasszikus zene és a népzene találkozik, Bartók műzenévé vált népzenei anyaga és a népzene egyszerre szólal meg a színpadon. A klasszikus szólista Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt Ferenc – díjas hegedűművész lesz, a népzenét pedig Pál István „Szalonna” - Liszt Ferenc – díjas népzenész a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője és bandája képviselik.
A szombati és a vasárnapi programok előadások köré szerveződnek. A kuriózum ezek közül Both Miklós zeneszerző szombati előadása lesz. A szenvedélyes népzenegyűjtő tekintélyes filmes adatbázissal rendelkezik gyűjtőhelyeiről. Most ukrajnai élményeit osztja meg a hallgatósággal, ahol tudományos igényű gyűjtést végzett egy teljesen fehér foltnak számító területen. Három színházi előadás is színesíti a fesztivált, a zárókoncertet pedig ismét a Zala Szimfonikus Zenekar adja. Az ízelítőül felsoroltakon kívül még számtalan program várja az érdeklődőket a Virágzás Napjai fesztiválon június 3. és 5. között. Több internetes portálon is megtalálhatók a részletek. Sülyi Pétertől megtudtuk még, hogy a Malom Látogatóközpontban megnyílt a helyi termékeket árusító bolt. Bár még nincs csúcsra járatva már most is sok őrségi kézműves portéka és termék kapható. Jó hír az is az idelátogatóknak, hogy a turistaszezonban hétvégén is nyitva lesz a malom. Továbbra is lehet kerékpárt kölcsönözni, és a büfében a megfáradt vándorok a szomjukat is olthatják.
 

Forrás: Rábavidék.hu