Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Sokat tesznek azért, hogy Nagy Gáspár munkái ismertek legyenek

Kiadványt készítettek a költő emlékére Vasváron

Pogács | 2017. május 5.

Tíz éve halt meg Nagy Gáspár. A Kossuth - díjas költő emlékére csaknem 150 oldalas kiadványt készített a vasvári kulturális központ. Az intézménynek szintén Nagy Gáspár a névadója. Az, hogy Vasvár és térsége ezer szállal kötődik az országosan elismert alkotóhoz, köztudott: a Hegyháton született és itt töltötte gyermekéveit. Bérbaltavár és Nagytilaj is fontos része volt életének.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

Az a tény, hogy későbbi életállomásai Pannonhalmához, Budapesthez vagy Budakeszihez kötötték, nem szakította el szülőhelyétől. Rendszeresen hazajárt feleségével, gyermekeivel a szülői házba, Bérbaltavárra. Talán nincs is olyan nagytilaji, vagy bérbaltavári család, akinek ne lenne emléke Nagy Gáspárról és családjáról. Közvetlenségük miatt sokan keresték társaságukat, így szerves részévé váltak a vidéki életnek, a faluközösségnek.  Ezért is van, lehet helye és ideje is a kiadványnak itt és most a Hegyháton. Sokakat érdekelhet. Irodalomtörténészek, költő-kortársak írásai, a tíz év során Nagy Gáspár munkásságáról megjelent cikkek olvashatók az oldalakon. A félmillió forintba kerülő, ezerpéldányos könyv kiadását pályázati forrásból támogatták. Gergye Rezső, felelős kiadó, a művelődési ház igazgatója elmondta: céljuk a kiadvánnyal az volt, hogy az ne csak egy elismert alkotó előtti tisztelgés legyen, melyet egy évforduló generált. Azt szeretnék, ha tartalmának a mindennapokban elővehető használati értéke volna. A remények szerint azok, akik olvassák és Nagy Gáspárt jól ismerték, megerősítést kapnak tudásukhoz. Akik pedig nem találkoztak költészetével, azok számára közelebb hozza, megismerteti, kíváncsiságot kelt közvetlen személyiségének megismerése iránt a tartalom. A füzetet sok fénykép illusztrálja Nagy Gáspárról, a családról illetve a rendezvényekről, melyeket a tíz év alatt a kultusz jegyében rendeztek a térségben. Több versajánlás is található benne, mely tanárnak, diáknak, versmondóknak adhat gyakorlati segítséget versválasztáshoz, a költemények értelmezéshez. Akár irodalomórákon is használható a korelemzéshez. A könyv alapvetően azok írásaiból építkezett, akik tudósítottak az íróhoz köthető térségi eseményekről vagy Gáspár barátai voltak. Ilyen szerző Devecseri Zoltán vagy Mórocz Zsolt. Balogh József verse is olvasható az oldalakon. A vasváriak azt tervezik, hogy a kiadványt módszeresen mindenkihez eljuttatják, akinek köze, kötődése volt a poétához a térségben. Szinte közmondássá ért a művelődési ház köreiben a: „Barátaim! Itt az ideje, hogy összeszámláljuk a hűségeseket, a még nyitott lélekkel és emberi arccal tüntetőket” verssor. Ez egy olyan mondat, ami mindenfajta profán emelkedettség nélkül misztikus egyben a napi munka végzéséhez is értékes tételmondat, véli az intézményvezető, aki azt is elmesélte: sokat tesznek azért, hogy a versíró munkái ismertek legyenek a Hegyháton. Az intézmény honlapján olvasható, rendezvényeken pedig rendszeresen elhangzik ez a sor. Lassan tényleg a köztudatba ivódik, megtanulják az emberek.

Annyira sikeres a látens verstanítás, hogy legutóbb az erdélyi Köröstárkányban egy parasztember fogadta köszönés helyett ezzel a sorral Gergye Rezsőéket. Talán ez és az ilyen történetek inspirálták még inkább a kiadvány létrejöttét. No és persze a költő halálának tíz éves évfordulója egyben a Költő Hazatér Vers és Prózamondó Találkozó jubileuma is. Egy évtizede szervezi Vasvár az eseményt, melynek egyik különlegessége, hogy a hétévestől a kilencvenig érkeznek rendszeresen versmondók a programra. Idén is így történik majd. Csaknem hetvenen neveztek az országból az április végi találkozóra. Az, hogy ki tér innen díjjal haza, arról zsűri dönt. De, hogy senki nem tér majd haza üres kézzel, mert minden résztvevő kap az évfordulós kiadványból, az előre borítékolható.

Forrás: Rábavidék.hu