Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Tájegységi Értéktár a Hegyháton

pogács | 2017. április 21.

Közösen gyűjtené, őrizné, mutatná be a Hegyhát az értékeit. A célok megvalósítása érdekében csatlakoztak az értéktár mozgalomhoz. Az alakuló ülést Petőmihályfán tartották. A szervezőknek ugyanis olyan helyet kellett találniuk, ahol még nem hoztak létre települési szinten értéktárat. A falu vállalta a program gesztorságát.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

A Vasi Hegyháton az örökségvédelmi munka egyébként nem előzmények nélküli. Egy értékgyűjtés például diákok részvételével már december óta tart. Az általános-, és középiskolás fiatalok rokonaik, ismerőseik körében kérdőív segítségével összegzik a vidék egykori szokásait, hagyományait. Vasvár szintén részt vett már egy komplex programban, ahol kárpátaljai és vajdasági településekkel együttműködve mutatták be egymásnak értékeiket. A tájegységi értéktár a korábbi eredményeket összegzi most és teszi láthatóvá ezeket egy rövidesen elinduló honlapon. A jelen és közeljövő gyűjtőprogramjainak adatait, dokumentumait is itt teszik elérhetővé. Hogy a Hegyhát a települési bizottságok mellett külön térségit is alapított, annak az az indoka, hogy sok örökségvédelmi érték egyediségével túlnő a falvak vagy Vasvár határain, ugyanakkor a megyei értéktár listára mégsem fér fel. Ezek megismertetésére lehet alkalmas a kezdeményezés. A hegyháti települések kivétel nélkül támogatták a térségi értéktár alapításának gondolatát. A honlap mellett prospektus készül, egyfajta mappa. Ezt lapok szerint folyamatosan bővítik majd a Vasi Hegyhát Tájegységi Értéktár bizottság által jóváhagyott elemekkel.
Az értékgyűjtő összefogás létrejöttével szinte párhuzamosan a Lakiteleki Népfőiskola is felmérést indít a Hegyháton májustól. Csaknem negyven egyetemista kutat majd a 23 településen. A kontroll vizsgálatot ősszel végzik, a tapasztaltakból, adatokból könyv születik, várhatóan év végére. Dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora, aki szintén részt vett a fórumon, azért érkezett, hogy tájékoztassa a polgármestereket a kutatómunka részleteiről és a segítségüket kérje ehhez. Az értékek feltárása azonban csak az egyik eredménye lesz a programnak. Egy másik kimenet, hogy a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány hálózat létrehozását tervezi a Kárpát medencében.  Ennek várományosa lehet Vasvár, hiszen csak ott létesülhet ilyen centrum, ahol az értékfeltáró munkát már elvégezték a kollégiumaink.          
 

Forrás: Rábavidék.hu