Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Püspökmolnári lány a legjobb a versmondó egyetemisták között

pam | 2017. március 24.

A hazai egyetemisták közül jelenleg egy püspökmolnári lány, Herényi Barbara mond legszebben verset. Ezt zsűri is deklarálta. A fiatal a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar szakos hallgatója. Nemrégiben az egyetemisták versmondó versenyén 41 társát utasította maga mögé. Első lett. Először erről a sikerről kérdeztem.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

Barbara azt mesélte: József Attila Gyermekké tettél című versét vitte a versenyre, melyet az egyetem szervezett a költő halálának jubileuma alkalmából. Komoly versenytársai voltak, végül neki ítélték oda a díjat. A napokban egy másik országos versmondó versenyt is megnyert. A Petőfi Irodalmi Múzeumba Kosztolányi és Karinthy költeményekkel, a pestszentlőrincire  bordalokkal, kortárs versekkel lehetett nevezni. Ide Kosztolányi Hajnali Részegség című versét vitte. Az "Így mondjátok Ti" Karinthy-Kosztolányi nemzeti vers-és prózamondó versenyt, melyben öt   kategóriában indulhattak a versenyzők, az egyetemisták, főiskolák 16 nevezőjét előzte meg és kapta meg az első díjat. Módszereiről azt mondta: mindig saját magát készíti fel a versenyekre, de kollégái, a vasvári általános iskola pedagógusai is motiválják őszinte kíváncsiságukkal. Barbara diktafonnal a kezében készül a versenyekre. Többször egymás után felolvassa a verseket és visszahallgatva cizellálja, javítja a hangsúlyokat. Úgy látszik, a módszer jó, ha dobogós helyeket eredményez, országos versenyeken.
Azt is elmondta: az irodalom szeretete kisbaba kora óta benne élt. Szülei minden este meséltek neki lefekvés előtt. Szívesen tették, ő meg igényelte is.  Barbaránál a hangszín, a szép kiejtés tulajdonképpen alapadottság. Tudatosan soha nem dolgozott azon, hogy ilyen legyen. Édesanyja csengő-bongó hangúnak nevezte. Az adottság fontos. A motivációban pedig a család mellett meghatározóak a tanárok és a barátok.  Az általános iskolában Sipos Ákos volt a magyar tanára Püspökmolnáriban. Ő látta meg benne először a tehetséget és vitte országos versenyekre. Herényi Barbara középiskolásként már biztos volt abban, hogy magyar tanár szeretne lenni. Megkereste Patóné Tuza Mónikát, hogy készítse fel az emelt szintű magyar érettségire. Közös pont is volt és van az irodalomszeretetükben: Radnóti a kedvenc költőjük. A tanárnővel mai napig tartják a kapcsolatot. Fontos volt az irodalomszeretet alakításában Némethné Molnár Katalin tanárnő szerepe is a középiskolában. Ő mindig is tudta Barbaráról, hogy elhivatott a szakma iránt és meg fogja valósítani az álmait. A család, a pedagógusok mellett a barátok biztatása is fontos volt: Két gyermekkori barátnője Balikó Dalma és Pongrácz Tímea szerepel még a legfontosabb nevek között. Mindketten büszkén figyelik Barbara irodalomszeretetét, bíztatják és nagyon büszkék sikereire. Barbara, bár tudatosan készült a magyar felvételire, ez mégsem volt olyan egyszerű. A szombathelyi egyetemen az érettségi évében és azóta sem indult magyar szak. Így a pedagógiai asszisztensi pályán indult el. Végül a Pázmányon hirdették meg az áhított magyar szakot, ahova sikerrel felvételizett.
 

Forrás: Rábavidék.hu