Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Hadba állították a gulyáságyút a jeges partin

Pogács Mónika | 2017. február 21.

Hagyományteremtő szándékkal szerveztek négy egymást követő vasárnap jégpartit a hegyhátszentpéteriek, süteménybelépővel. Először a falu úgynevezett "tókáján" rendeztek összejövetelt. 33-an gyűltek össze azon a hétvégén.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

Később új helyet kellett keresniük a szervezőknek. De nem amiatt, mert jókedvükkel zavarták a közelben lakókat. Egyszerűen kinőtték a jégfelületet. A rendezvényt már a két falu határán található Kuruc tavon tartották, a tulajdonos meghívására. Akkor csaknem százan csúszkáltak, korcsolyáztak, fakutyáztak és nem utolsósorban traktorszánkóztak a jégen, új téli sportműfajt meghonosítva. Mikor arról faggattam a főszervezőt, a hegyhátszentpéteri Kovács Endrét, hogy hagyományteremtőnek szánják-e a programot, éreztem, hogy a klímaváltozás korszakában ez finoman szólva is naiv kérdés volt. Azt mondta: a hagyományteremtés nem rajtuk múlik. Az utóbbi években nem volt ilyen jéghízlaló hideg, de ők most már négy egymás utáni vasárnap szerveztek jégpartit. 
A tükrös, kékes, jeges felületen gyermekek és felnőttek is csúszkáltak. A mozgáshoz azonban energia kell. Ennek pótlásában sem volt hiány. A szervezők az ismert közösségi oldalon hirdették az eseményt a felhívással: akinek van egy kis sütnivalója, a jégen a helye. Így aztán kolbász, hurka, langalló, forralt bor, sütemények, tea sorakozott a svédasztal típusú terítéken.
A program népszerűségére jellemző a dinamikusan növekvő létszám. Valószínű legközelebb a százas létszámot is átlépik a tavi batyus partin. Kovács Endre az úgynevezett gulyáságyút is hadba állította a tóparton. Egykori katonáknak nem ismeretlen a monstrum, de fesztiválokon is látni néhányat belőle. A tábori mozgókonyha elnevezése kézenfekvő, hiszen a hatalmas üstökben többnyire gulyás főtt, a lehajtott kürtője meg valóban ágyúcsőre hasonlít. Ám ezúttal nem gulyás, hanem forralt bor, tea és a pirított kenyérhez a velő készült most ebben.
 

Forrás: Rábavidék.hu