Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

A polgármester szerint Palkóné Marika egy főnyeremény a falunak

Fellázadtak a mesehősök Püspökmolnáriban

Pogács Mónika | 2017. január 3.

Rendhagyó családi napot tartottak a faluban. Különleges színdarabot adtak elő az általános iskolások. A színjátszás amúgy sem hagyományok nélküli a településen. A felnőttek is kitettek magukért. A vastapsot nekik köszönhették a diákok. A családi napra kiállítással is készültek. A helyi kézimunkaszakkör különleges horgolásai kerültek vitrinek helyett a szépen vasalt abroszokra.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

Rodler Csaba, a falu polgármestere a napról elmondta: az önkormányzat részéről minden lehetőséget biztosítanak a rendezvényekhez, de aki foglalkozik a fiatalokkal és az idősekkel, aki a horgoló szakkört megszervezte, aki a színdarabot betanította, aki a közösségi élet motorja, az Palkó Istvánné Marika. A faluház munkáját irányító szakember arról beszélt, hogy a családi délután jó alkalom arra, hogy a gyermekek és a szülők együtt lehessenek egy közös programon. Palkó Istvánné tavasz óta van a faluházban. A színdarab előadását például Püspökmolnári régi hagyományaira alapozta. A településen színjátszó kör is működött régen. A mesejátékkal most ezt a hagyományt elevenítették fel. A szervező elmondta: fia felesége, aki Budapesten magyartanár, írt egy mesét. Ő ott még nem dolgozta fel a diákjaival, de Vasban már két előadás is született. Egyiket Marika nászasszonya adta elő az alsósokkal, most pedig a püspökmolnári faluház színjátszói.
A mesében az a jó, hogy akár a játékosok is alakíthatják. Például a gyerekek úgy döntöttek, hogy a királyfi, aki nem akar atyja nyomdokán járni, hanem új utakat keres magának, nem rapper lesz, mint ahogy az az eredeti darabban szerepel, hanem stand up-os. A diákoknak kevés a szabadidejük, előfordult, hogy csak hárman voltak a próbán, de a végén összeállt a darab és nagy sikerrel tudták előadni az összeállítást. A fiatalok rendszeresen kérik, hogy akármilyen ünnep van a faluban, had szerepelhessenek. Nagyon aktívak a faluház vezetője szerint, ők meg szívesen biztosítanak nekik lehetőséget a szereplésre. A mesében egyébként 13 gyermek szerepel. Királykisasszonyból négy van, a lányok tobzódhatnak a szerepben. A  Mesehősök megőrültek című darab arról szól, hogy egy varázsló főzetet készít, mely ha valakihez csak hozzáér, igazmondó lesz. A varázsló vízipisztolyával megcélozza a királyfit, aki ezek után atyja akarata ellenére stand up-os karierre vágyik, és nem akar megnősülni. A gonosz mostoha is megváltozik és beismeri a tükörnek, hogy Hófehérke sokkal szebb nála. A varázsló végül elhatározza: az iskolákba is bemegy és elvarázsolja a tanárokat, akikből diákok, a nebulókból pedig pedagógusok lesznek. Sokaknak tetsző varázslat ez. A jelmezeket is együtt kezdték el készíteni a meséhez a rendező és játszók.
A kulturális közfoglalkoztatottként a faluházban alkalmazott szervező a fiatalok mellett a felnőtt és idős korosztállyal is szívesen foglakozik. Kézimunka szakkört indított. Azt mesélte: voltak szépen horgoló asszonyok a faluban, de nem volt, aki összefogja őket. De ő ismert egy hölgyet, Zsuzsa nénit, aki nagy tudású volt. Őt kérték meg, hogy tanítsa meg őket horgolni. Heten kezdtek a szakkörbe járni. Mára szaloncukor és kiskosár horgolását is megtanulták, sok minden más mellett. Kiállításra való mennyiség gyűlt össze a munkákból, ezt mutatták be a családi délutánon a látogatóknak. A falu adventjén, a falukarácsonyfa állításánál is vásárt tartottak. Itt is lehetett a horgolt remekművekből vásárolni. Pásti Vilmosnéról azt mondta Palkó Istvánné, hogy a horgolás maximalistája. Nagy tudású, szorgalmas, a  szakkör után még otthon is folytatja a munkát: a horgolt alkotásokat keményíti, vasalja. Szolgálatkész és ügyes. Többre, szebbre, új mintákra inspirálja a szakköri tagokat.   
A Faluház kellemes kulturált közeg a szakköri találkozáshoz, előadásokhoz: 2014-ben IKSZT-ként újulhatott meg település közösségi tere. Rodler Csaba polgármester azonban azt hangsúlyozza: a hely ugyan kulturált, de Palkó Istvánné személye nélkül semmit sem érne a helyi adottság. Ő meg tudja mozdítani a falu apraját, nagyját.  A szüreti felvonulásra is annyian elmentek, hogy nem volt, aki a házaknál fogadja a felvonulókat. A településvezető úgy fogalmazott: megfelelő helyre a megfelelő ember került náluk, ami jó az önkormányzatnak és a falu lakosságának is. A közmunkaprogram végeztével hosszú távon is gondolkodnak az aktív közösségszervezőben. Palkó Istvánné sem nélkülözte a dicséretet. Kiemelte a falu összefogását, hogy mindenki segítette a munkáját. Úgy véli: amennyi energiát beletesz a munkába, azt visszakapja örömben a vezetőségtől és a falutól, akiket szinte munkatársainak tekint a rendezvények megszervezésében, a feladatai elvégzésénél.
 

Forrás: Rábavidék.hu