Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Beszélgetés Harangozó Bertalan kormánymegbízottal, a Vas megyei Kormányhivatal vezetőjével

A hit irányt mutat a helyét kereső embernek is

Rábavidék | 2017. január 3.

Harangozó Bertalan aktív politikai pályafutása a rendszerváltáskor indult, az első ciklusban Szombathely kereszténydemokrata alpolgármestere volt. Az ezt következő években a megyei önkormányzatnál töltött be vezető tisztségeket, majd több éves szünet következett a politizálásban. Gazdasági vezetőként évekig dolgozott a Markusovszky kórházban, majd visszatért a közéletbe. Városi képviselő lett Szombathelyen, nem sokkal később pedig megyei kormánymegbízottnak nevezték ki. E tisztében vezette le Vas megye közigazgatásának gyökeres átalakítását, kivívta a szakma elismerését.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

- A Vas Megyei Kormányhivatal ismét mozgalmas évet zárt. Az államigazgatás megújítása hosszú, fáradságos folyamat, még korántsem értünk a végére. Hivatalunk munkatársai 2016-ban is a koordinált, hatékony és legfőképpen ügyfélközpontú területi közigazgatás megvalósítása érdekében végezték szolgálatukat. Bízom benne, hogy az ügyfelek megelégedésére- kezdte a lapunknak adott interjút a tapasztalt politikus, aki nem csak szakmai körökben ismert nagy munkabírásáról. Szakterületéről szólva a jövőt is vázolta: - 2020-ig zajlik a Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program, melynek keretében 2016. január 1-jével hatályba lépett a közigazgatási bürokráciacsökkentéssel összefüggő törvénymódosításokról szóló törvény. A törvény célja a közigazgatási hatóságok által lefolytatott eljárásokra vonatkozó általános és különös szabályok módosításával az állampolgárok és a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése, az eljárások egyszerűsítése és gyorsítása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hatósági eljárások jelentős részét két hónapon belül be kell fejezni. Objektív határidőről van szó, néhány speciális eljárást kivéve hatvan napon belül, ahol pedig minden adat rendelkezésre áll, ott nyolc napon belül le kell zárni az ügyeket. Amennyiben a hatóság túllépi a két hónapos határidőt, az eljárási díj visszajár. Számokban kifejezve ez év január 1-jétől október 31-ig a megye járási hivatalai 283 ezer ügyben álltak az állampolgárok rendelkezésére, amelyből 48 ezer ügy a körmendi járási hivatalban indult. Örvendetes, hogy a járási hivatal az ügyek 57 százalékát nyolc napon belül lezárta. A 2016-os év egy másik jelentős intézkedése az állami rezsicsökkentés volt. Ennek keretében 2016. január 1-jétől több mint húsz hatósági eljárás díja, illetéke csökkent, illetve szűnt meg. Többek között ingyenes a hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylése (évi négy alkalommal), a személyi igazolvány és a lakcímkártya kiállítása, az ellopott okmányok pótlása, a jogosítvány kiadása első alkalommal, a felsőoktatási felvételi eljárás díja. Lényeges változás a vállalkozók, vállalkozások számára, hogy ingyenes az adóhatósági igazolás, a cégek éves számviteli beszámolójának közzététele, a vállalkozói igazolvány kiállítása, pótlása. Az állami közigazgatás életében az idei esztendő legfontosabb eseményei közé tartozik az állami tisztviselőkről szóló törvény elfogadása. A törvény új életpályamodellt kínál az államigazgatásban dolgozó tisztviselőknek. Ez jelentős béremeléssel is jár, amely fokozatosan kerül kiterjesztésre. A járási hivatalokban dolgozó munkatársak esetében már meg is történt.
 -Közismerten hívő ember. Mit jelent Önnek  a karácsony, hogyan ünnepli a családdal?
 -Valóban, hívő keresztény, katolikus emberként a karácsony számomra a Megváltó születésének, a megtestesülésnek az ünnepe. Az ádventi időszakban nálunk is van koszorú, amelyet rendszerint a feleségem és a lányom készít el és díszít fel. A közös gyertyagyújtás az Isten iránti szeretetünk kifejezése, egyben a családi összetartozás szimbolikus megnyilvánulása. Nagy örömünkre gyermekeink velünk töltik a karácsonyt. Szenteste, a feldíszített fa mellett felidézzük a Szentírásból Jézus születésének történetét, egyházi énekeket éneklünk, és egy-egy verset is elmondunk. Szeretettel gondolunk azokra a családtagokra, rokonokra, akik távol élnek tőlünk, és megemlékezünk azokról, akik már nem lehetnek velünk. Az ajándékbontás és az ünnepi vacsora után részt veszünk az éjféli szentmisén. A karácsonyi napokat is együtt töltjük. Nem marad el az ünnepi mise és a közös étkezés.
 

Forrás: Rábavidék.hu