Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Csák Marci megtalálta a maga tökéletesítette miniatűr világot

Egy ifjú körmendi makettépítő országos sikerei

-Gy- | 2016. december 5.

2016. november 5-e Csák Marcinak más dátumot jelent, mint a többi kissrácnak. Egy újabb sikert könyvelhet el magának, miután augusztusban már egyszer elnyerte az országos bajnoki címet! A kis ravasz gyerkőc nem is büszkélkedett, véletlenül tudtam meg a szép sikereit. Persze egyből felvetődtek bennem a kérdések.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

-Marci mióta érdekel ez a makettezés téged?
-Már nem is tudom pontosan, de egyszer megláttam a boltban egy dobozt, amin egy tank volt. Megvetettem, aztán otthon meglepődtem, hogy apró kis darabok, pálcikák vannak bezacskózva. Gyorsan nekiláttam, összeragasztottam, és lefestettem. Nagyon csúnya lett! Akkor még nem tudtam, mennyi türelem kell hozzá, és először le kell festegetni, hagyni megszáradni, utána szabad csak összeragasztani, de azt is mini adag ragasztóval.
-Ettől az első tanktól, ami nem sikerült igazán, pont ettől kaptál kedvet?
-Igen! Ezután már tudatosan figyeltem ezeket a dobozkákat, és nyaraláskor egy repülőgépmodellel tértem haza. Ez volt a következő, de ettől aztán tényleg kedvet kaptam.
- Kicsi apró darabok, óvatos, de határozott mozdulatok, egy kis ragasztó, várakozás és sok-sok türelem. Ezt pont nem gondoltam rólad!
- Igen, a makettezés a türelmes alkotásról és a finom, precíz munkáról szól. A makett nem más, mint a valóság kicsinyített másolata, amely mindenben megegyezik az eredetivel.
-Ezt mondhatjuk a legóról is! Miért nem legózol inkább?
-Ez sokkal izgalmasabb! Itt nekem kell kitalálnom, hogy milyen színű legyen valami, hogy mit és miből építsek köré. A versenyen különböző kategóriákban indulhatnak a nevezők: harcjárművek, repülők, figurák, polgári járművek és diorámák lekicsinyített másai kerülnek megmérettetésre. Most például a dioráma ifjúsági kategóriában (13-17 éves korig) indultam. A dioráma annyit jelent, hogy nem csak egy jármű van szépen összerakva, hanem egy egész kis világ veszi körül, amihez például most beragasztóztam egy alaplapot, az udvarról hoztam be földet, rászitáltam, amikor megszáradt kis lyukakat fúrtam a szélére, és a trombitavirág elszáradt kacsából készítettem el a kerítésoszlopokat. Maga a kerítés szúnyoghálóból készült. Emberek, fák, épületek is élethűvé teszik a makettet.
-Hogyan zajlik egy ilyen verseny? Adnak egy dobozt, és meghatározott időre kell építened valamit belőle?
-Áááá, nem! Az otthon elkészített maketteket és modelleket ilyenkor zsűriztetik, ezeket mutatja be egymás számára a makettezők csapata. A zsűri által kiemelt alkotásokat a többi klubok tagjai is pontozzák, és az arra érdemesnek találtatott, leggondosabban megmunkált alkotások kapnak helyezéseket. Én nem vagyok egyik klubnak sem a tagja, az én munkáimat Auer Miki bácsi szokta benevezni, most éppen a VII. Kőszegi Makett Versenyre.
-Számomra még mindig az az érdekes kérdés, hogy miért pont a makett, amikor a mai fiatalok nagyon el vannak merülve az elektronikai kütyük világába?
-Ez pont azért érdekes, mert más, mint amiben felnőttünk! Itt még amit elrontunk, azt is fel lehet használni. Például egy festés folyamán előfordul, hogy szárítás közben leolvad valami, vagy leesik és rapittyára törik. Ilyenkor elképzeli az ember, hogy azt hol lehetne felhasználni, és akkor épít belőle például egy baleseti helyszínt. Én is csináltam ilyent, egy összetört katonai repülőt landoltattam egy fa tetejére. Ez is nagyon jó szórakozás.
-Csak ámulok és bámulok, amikor a szekrény tetejéről előkerülnek Marci makettjei. Aztán még sokáig mosolygok magamban. Milyen érdekes, amikor egy incifinci kamasz srácról kiderül, hogy egy kis művész lakozik benne! Megtalálta a maga tökéletesítette miniatűr világot. Soha nem gondoltam volna. Ráadásul országos bajnok!
Helyezések:V. Dunántúli Régió Makett Verseny Marcali Ifjúsági II. hely (Zsákmány) és különdíj (Titanic). VII. Makett Világkiállítás és Verseny Pápa Ifjúsági II. hely (Titanic) és különdíj (Zsákmány.)2016. évi Makett verseny Zalaegerszeg Ifjúsági I. hely Arany fokozat (Titanic).VII. Kőszegi Makett Verseny és Kiállítás Kőszeg Ifjúsági II: hely (Zsákmány) 
 

Forrás: Rábavidék.hu