Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Egymás bírái voltak a nyugdíjas énekkarok

A vasvári találkozó az öröméneklés napja volt

Pogács Mónika | 2016. június 14.

Nyugdíjas dalosok találkoztak a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központban május végén. Tizennégy éve rendeznek szakmai napot a művészeti közösségek a megye egy-egy településén. Idén a Hegyhát központja fogadta a vasi kórusokat.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

A vasvári Őszirózsa Népdalkör a csepregi és az egyházashetyei dalosokkal közösen indította útjára a rendezvényt még 2002-ben. Az első találkozó Csepregen volt.  A hegyhátiak felhívására most 16 csoport jelentkezett. Gergyéné Szakály Georgina, a helyi kulturális központ munkatársa köszöntő beszédében azt mondta: a találkozó az öröméneklés napja. Nagyra becsüli a program főszereplőit, azokat, akik kórusművekkel, népdalokkal a színpadra állnak. Gergyéné Szakály Georgina szólt azokról, akik a napi gondok miatt nem lehettek most jelen a rendezvényen és azokról is, akik már csak szeretteik emlékében élhetnek. Rájuk szeretettel emlékeztek az eseményen és értük is szólt a dal, az ének.  A nap házigazdája a helyi Őszirózsa Népdalkör volt. A várostól kapott civil pályázati támogatásukat ajánlották fel a nemes célra. A program szervezését anyagilag a Vas megyei Közgyűlés is segítette. A szervező arról is beszélt a közönség előtt: Vasvár ezért vállalta a találkozó történetében harmadszor a házigazda szerepet, mert nem minden település képes ekkora volumenű rendezvényt befogadni. Valakinek vinni kell a közös ügyet, legalább a jövő évi, 15. évfordulóig. Ami jó, azt nem szabad veszni, hagyni– fogalmazott Gergyéné Szakály Georgina.
A dalosok produkcióit idén nem bírálta szakmai zsűri. Egymás bírái voltak, tapssal és őszinte örömmel jutalmazták a fellépőket.  A döntést azzal magyarázta a közösségszervező, hogy vannak csoportok, akik felkészült szakmai segítséggel dolgoznak, vannak, akik önmaguk tanítói, zenei képzettség nélkül, ezért nem egyenlőek a viszonyok a megmérettetéshez. A találkozón a püspökmolnári és a répcelaki nyugdíjas klubok énekkarai, az egyházashetyei Sozzva énekegyütes, a Hetyei Daloskör, a Viszáki Asszonykórus, a telekesi és a vassurányi daloskörök, a vasvári Őszirózsa Népdalkör, a Répcementi Férfikar, a tápláni Gyönyvirág Dalkör, az olaszfai Mama kórus, a szombathelyi Aranykorúak Vegyeskara, a Káldi Asszonykórus, a szentgotthárdi Békefi Antal Népdalkör, valamint a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ  Nefelejcs és Őszirózsák kórusa adott egymásnak művészeti randevút Vasváron. 2017-ben a csoportokat a szentgotthárdi Békefi Antal népdalkör látja vendégül a határszéli városban.         
 

Forrás: Rábavidék.hu