Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Vers- és prózamondó találkozót rendeztek Vasváron

Pam | 2016. május 20.

Kilencedik alkalommal rendezte meg Vasvár a Nagy Gáspár vers-, és prózamondó találkozót április utolsó napján. Valószínűleg így kell és így szabad egy alkotó, művész, egy ember életének emlékének állítani. Őszinte, emberi, tartalmas volt minden.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

Az egész a kölcsönösségen alapult: Nagy Gáspár írói tehetségének egyik legfontosabb fundamentuma a humánum. Az általa írt versek áthatották a napot, a versmondókat, és a közönségüket.  Azt a szellemi "mikroklímát" jellemezte mindez, ami csak erre a napra a reggel és este közt alakult ki ott, a művelődési házban. Versváros épült szellemileg és szinte fizikailag Vasváron. A kulturális központ volt az origója: volt városcentrum, sétálóutca és kertváros Bérbaltavárral és Nagytilajjal határolva. A találkozó legfiatalabb nevezője hét, a legidősebb kilencven éves volt. A fesztiválra több mint hetvenen érkeztek az egész országból.

Gergye Rezső, a kulturális központ igazgatója a program találkozó jellegét tartotta a legfontosabbnak. Ha díjak vannak is, nem a verseny a lényeg, hanem hogy a résztvevők verset mondjanak. Generációs hídépítés is folyik ilyenkor Vasváron. A fiatalok látják az idősebbeket verset mondani. A szépkorúak figyelnek a diákok, fiatal felnőttek produkcióira. A generációk szervesen vannak együtt. Az intézményvezető ezt is fontosnak tartja. A találkozókon kezdetektől fogva a költő családja is jelen volt. Idén is. A Nagy Gáspár Alapítvány kuratóriuma szintén képviseltette magát a rendezvényen. A megnyitó után öt korcsoportban hallgatták meg a szakmai tanácsadók a versmondókat. A díjkiosztás este tartották. A zsűrielnökök értékelték a vers-,  és prózamondók teljesítményét.  Bronz, ezüst és arany oklevelek születtek. A legjobbak különdíjat kaptak és elmondhatták újra verseiket, prózai műveiket a nagyközönség előtt.  A díjátadó után a közönség és a versmondók közösen mondtak el egy Nagy Gáspár verset, dr. Fűzfa Balázs irányításával. A találkozó a nap során készült fotók vetítésével zárult.

Forrás: Rábavidék.hu