Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Az idei ünnep az értékmentő emlékezést helyezte előtérbe

A kultúra napjának igazi hősei a pedagógusok

Kozma | 2016. február 8.

A körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium, amely idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját, évtizedek óta méltóan, más szóval igényesen emlékezik a kultúra napjára. Volt, hogy jókedvvel, bőséggel, s volt, hogy szűkösségben, kissé szorongva. Az idei ünnep nem volt hivalkodó, vagy túltengő, de megadta azt, ami a dolgok lényege: az értékmentő emlékezést.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

A művelődési ház nagytermében, miután délelőtt lezajlottak a műveltségi, szellemi vetélkedők, Laczó Tamás gimnáziumi igazgató üdvözölte a vendégeket. A köszöntő után Farkas Tiborné, a KLIK Körmendi Tankerület igazgatója emelkedett szólásra. Kitért a Himnusz születésének körülményeire és arra, hogy a kultúra nemzetformáló tényező. Idézett egy korai minisztert, miszerint a magyar nemzet jövője tisztán kulturális kérdésként kezelhető. - A kultúra napjának igazi hősei a pedagógusok. A kultúra közvetítői, átadói ők. Rajtuk múlik javarészt, hogy az utánunk jövő generációk milyen minőséget sajátítanak el. Mennyire tartják majd fontosnak a nemzeti értékeket, azok megőrzését és tovább vitelét. Vannak kedvezőtlen jelek is. Az értékteremtésnek és mentésnek nem kedvez a silány tömegkultúra, a celebvilág. Nem kedveznek a digitális kor hozta életmódbeli változások sem. Az új eszközök, közte a legelterjedtebbnek tekinthető okostelefonok, mintegy átírták a közgondolkodást, legtöbbször az értékek rovására. Mert állandó használatuk okán nem marad idő az olvasásra, jóízű beszélgetésre, barátságra, elmélyülésre, vagy alkotásra. Rohanás van. felszínes létezés és igényszint, ez pedig nem vezet jóra. De éppen a lelkiismeretes pedagógusok révén bízhatunk abban, hogy egyre több fiatal döbben rá: a nemzeti értékek, a nemzeti kultúra ápolása nélkül nem lesz magyar jövő - fogalmazott az igazgató asszony.

A szónoklat után Kelemen Zoltán színművész és Völgyi Attila gitárművész ünnepi műsora következett, amelyet a javarészt fiatalokból álló közönség nagy tapssal jutalmazott. Ezt követően a résztvevők átvonultak a gimnázium udvarára, ahol a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzták Kölcsey Ferenc szobrát. A felemelő pillanatok után Városbújócska címmel nyílt fotókiállítás az aulában. Az események zárásaként a városi könyvtár igazgatója, Mecsériné Doktor Rozália mondott pohárköszöntőt. Abból az alkalomból, hogy a kultúra napja egyben a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók napja is.                   

 

Forrás: Rábavidék.hu