Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Fontos feladatok várnak az őstermelőkre

pam | 2016. február 8.

Változások történtek 2016. január1-től az őstermelői igazolványok kiadása, érvényesítése terén. Ezért a falugazdászok arra kérik az ügyfeleket, hogy az igazolványok kiváltása, hosszabbítása előtt tájékozódjanak náluk arról: milyen iratokkal, adatokkal kell rendelkezniük a zökkenőmentes ügyintézés érdekében. Lődör Nikoletta falugazdász tájékoztatott néhány fontos tudnivalóról:

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

-Kik kaphatnak plasztikkártyát?

-2016-ban plasztikkártya formátumú lesz az őstermelői igazolvány. A régi, kiadott igazolványok hatályukat vesztik az év végén, december 31-én. Amennyiben a régi igazolvány 2017-ig is érvényes, a hatályát akkor is 2016 év végével elveszíti, így az is cserére szorul. Január elsejétől ideiglenes, papír alapú igazolványt állítunk ki, amely május 31-e előtti kiadás estén, július 31-ig hatályos. A június 1-től megtörténő kiadás esetén pedig a kiadástól számított 60 napig érvényes. Az előbb jelzett időszakok alatt állítja, küldi meg majd a plasztikkártya igazolványt a papíralapú helyett a hatóság.

-Milyen papírokkal érkezzen az őstermelői igazolványt kiváltó ügyfél Önökhöz?

-Az igazolvány kiállításához személyazonosításra alkalmas dokumentumok szükségesek, köztük a személyi igazolvány,  lakcímkártya, adóigazolvány és ha van,  MVH-s regisztrációs szám, illetve az első igazolvány kiváltása esetén őstermelői adószám, amit a NAV-nál lehet igényelni adott tevékenységre.

-Mi a helyzet az adatszolgáltatással?

- A gazdaságra vonatkozó adatokat az eddigieknél részletesebben kell megadni.  Szántóföldi növénytermesztés esetén például: település, helyrajzi szám, terület hektárban, illetve tulajdoni hányad. Információ arról, hogy saját, vagy bérelt területről van –e szó. A termeszteni kívánt kultúráról is nyilatkozni kell. Azaz hogy búzát, kukoricát vagy napraforgót vetne-e a gazda, és azt is meg kell adni, ebből mennyit kíván értékesíteni. Ugyanilyen részlet kell, hogy legyen az erdőgazdálkodók és a karácsonyfa termesztők adatközlése is. Állattartás esetén a tartási hely pontos címe kell, az állatok faja, darabszáma és információk a férőhelyről, az értékesíteni kívánt termékekről, állatokról. Ezek számát, mennyiségét is meg kell adni. Az egyéb, személyre vonatkozó változások esetén a falugazdászok Vasváron és Körmenden, valamint térségeikben is az őstermelők, gazdák rendelkezésére állnak: Tóth Barbara a +36-30-5159671+36-30-5159671-es, Lődör Nikoletta pedig a +36-30-3516015+36-30-3516015-ös telefonszámon érhető el.

Forrás: Rábavidék.hu