Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Sokan vettek részt a hagyományteremtő rendezvényen

Nagyszerűre sikeredett a Szentpéteri Esték

kgy. | 2015. augusztus 26.

Tíz évvel ezelőtt, 2005 nyarán kapott városi rangot Őriszentpéter. A jubileum alkalmából hagyományteremtő szándékkal egy új eseménysorozatot indított útjára a település önkormányzata. A „Szentpéteri Esték” elnevezésű rendezvénnyel a várossá válás évfordulójáról emlékeztek meg július 10-én.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

Az esti esemény tartalmi elemeit úgy válogatták össze, hogy az a helybéliek ízlésvilágát maximális mértékben ki tudja szolgálni. Gasztronómia, szerek közötti vetélkedés és kulturális program szerepelt a kínálatában. Öt szer hét csapata nevezett a vetélkedésre. A kovácsszeriek és az égésszeriek két-két gárdával képviseltették magukat, és ott voltak még az alszeriek, a baksaszeriek és a városszeriek. Őr Zoltán polgármester megnyitójában arról beszélt, hogy Őriszentpéter várossá válása annak a központi szerepnek és térségi küldetésnek a felismerése és felvállalása, hogy az Őrség lakossága hozzáférjen mindazokhoz a többletszolgáltatásokhoz és funkciókhoz, amelyeket mások már régóta élveznek. A képviselő testület úgy döntött, hogy a jubileum megünneplése ne a hivalkodásról és a magamutogatásról szóljon, hanem az a tartalomban és funkcióban mutatkozzon meg a külsőségek helyett. Így született meg a Szentpéteri Esték megrendezésének gondolata, amellyel tulajdonképpen egy régi hagyományt elevenítettek fel. Annak idején főleg fociban volt nagy divat a szerek közötti vetélkedés. A „Nap utcaiak (Égésszer) és a csikágóiak (Kovácsszer) többször is összemérték tudásukat akkoriban, de voltak Zalán innen - Zalán túl labdarúgó mérkőzések is.
A polgármesteri megnyitót követően, elkezdődött a vetélkedés.  A mostani versenyszámok némiképp hasonlítottak a térségben ismert parasztolimpiai feladatokhoz. A legnépszerűbb szám a kötélhúzás volt, de az összes többi is igazi kihívást jelentett. Nem kis feladat volt a Zala patak medréből igában vizet felhordani, zsákban futni, (ugrálni), vagy éppen facsavarokat időre becsavarozni. A tizenegyes rúgó és a hetes dobó versenyben a helyi csapat hálóőre, Szabó András nem sok esélyt adott a versenyzőknek. Egy régi népi játék, a bige, és egy újdonság, a „frizbi-golf”, fortélyainak megismerésére és elsajátítására is lehetőség nyílt. Az agy megtornáztatására a 13+1 kérdést tartalmazó vidám, ám egy cseppet sem könnyű várostörténeti totó szolgált.
Közben a szerek séfjei már javában kevergették a bográcsok tartalmát. Sorsolással döntötték el, hogy melyik csapatnak mit kell főznie. Bográcsgulyás, babgulyás, marha,- csülök,- és pincepörkölt volt a kínálat. Igazi szakértői zsűrije volt a főzőversenynek. A város vendéglátó egységeinek, - Bognár Étterem, Centrum Vendéglő, Hársfa Panzió, Pajta Bisztró – képviselői, az önkormányzati konyha élelmezésvezetőjével és a jegyzővel közösen bírálták el az étkeket. Az itt szerzett pontokkal csapatuk eredményét növelték a séfek.  A több mint kétórás versenyzés után került sor az eredményhirdetésre. Szoros versenyben a győzelmet, és az ezzel járó vándorserleget végül a Felső-égésszer csapata szerezte meg, megelőzve a városszerieket, akik Futrinka utca néven indultak. A dobogó harmadik fokára a Stu-Dinka névre hallgató baksaszeri csapat állhatott fel, de remekül helyt állt a többi együttes is, az alszeriZalszer, az Alsó-égésszeri Nap utca, és a Kovácsszer, illetve a másik kovácsszeri gárda a Csikágó. Az eredményhirdetést, az elismerések és díjak kiosztását követően vacsorára került sor. A főzőversenyen készült ételek mellett Pintér László által főzött pincepörköltet fogyasztották el az este résztvevői. Az étkezés után Molnár András szolgáltatta a zenét az utcabálon.
Összegezve a látottakat nagyszerűre sikeredett az első alkalommal megrendezett Szentpéteri Esték. Kellemes nyári időben sportszerű játék, kitűnő hangulat, remek ízek jellemezték az eseményt. A rendezők titkon számítottak a program kedvező fogadtatására, ám még az ő várakozásukat is felülmúlta a városlakók magas részvételi aránya, és a vetélkedésekben tanúsított aktivitása. A sorozat idei folytatása augusztus 21-én lesz. A szervezők szeretnének újabb meglepetésekkel előrukkolni, és ezzel jó hagyománnyá tenni a rendezvényt.          
 

Forrás: Rábavidék.hu