Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Ezúttal tökmagot köpesztettek a bajánsenyeiek

gyu | 2015. március 20.

A korábbi évek sikerein felbuzdulva idén is megrendezték Bajánsenyén a tökmagköpesztést. A helyi művelődési házban az Integrált Közösségi és Szolgáltató tér felhívására ismét sokan vettek részt a jó hangulatú rendezvényen.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

A településen az elmúlt években az önkormányzat a művelődési házzal és a közösségi térrel együtt sokat tett azért, hogy a népszokások, a térségre jellemző hagyományok ne menjenek feledésbe. Az őszi kukoricafosztás, a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó események, a farsangolás után ennek egyik újabb állomása a tökmagköpesztés. Ennek a foglalatosságnak is nagy hagyományai voltak az Őrségben. A tök a régió kultikus növénye, magjából olajat sajtoltak, a többi részét az állatokkal etették fel.

A tökmag köpesztését a hosszú téli estéken kalákában végezték az itt élők. Ez a házaknál tartott közösségi összejövetel jó alkalom volt a munka mellett az együttlétre, beszélgetésre, szórakozásra. Mivel ma már magház nélküli tököt termesztenek, különösen fontos átmenteni ezt a hagyományt a jövő nemzedékének. A rendezvény szervezésekor a héjas tökmag beszerzése jelentette talán a legnagyobb gondot. Szerencsére azonban még fellelhető ilyen, így a senyeieknek is jutott belőle.

Az eseményen részt vett a falu apraja és nagyja. Az idősebbek bemutatták azokat a praktikákat, amelyekkel gyorsan, szinte szórakozva lehet végezni ezt a munkát. Nem maradhatott el az ilyenkor szokásos vendéglátás sem, sőt a jó hangulatról a régióban jól ismert szlovén harmonikás, Nemec Lajos gondoskodott.   

Forrás: Rábavidék.hu