Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Szobaasszonyokat és festőket képeznek

Szakmát is kaphatnak hajléktalanok

pogácsm | 2010. október 25.

Fontos mérföldkövéhez érkezett a SAVARIA REHAB-TEAM Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. Európai Uniós forrásból finanszírozott, képzést, lakhatást és elhelyezkedést segítő projektje.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

A nyugat-dunántúli program részeként október elején 45 ember szakmai képzése indulhat Szombathelyen. A hajléktalan emberek a szobaasszony, szobafestő illetve földmunkagép-kezelő szakmákat sajátíthatják el. A megyéből több helyről, így  Dél-Vasból is vontak be a programba nehéz élethelyzetbe került embereket. A képzés mellett a rászorulókat a lakhatásban és az elhelyezkedésükben is segítik a szociális nonprofit szervezet munkatársai. Barcsik Éva projektmenedzsert kérdeztük a részletekről:

- Mérföldkőhöz érkezett egyik hajléktalanokat segítő programjuk!

- Igen. Az áprilisban kezdődő projektben októbertől 6 szakmacsoportban indítottunk képzéseket Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Mosonmagyaróváron és Szombathelyen.

- Hány embert érint ez?

- 300-an jelentkeztek a felhívásra, közülük 150 embert vontunk be a programba, végül összesen 90 hajléktalan ember képzése indulhatott el most.

- Vas megyében milyen szakmákat kaphatnak az emberek?

- Szombathelyen szobaaszony szobafestő és földmunkagép szakmákat sajátíthatnak el összesen negyvenöten.

- Mekkora körzetből érkeztek a hajléktalanok Önökhöz a felhívásra?

- Mindenhonnan. A Kőszegi Szociális Gondozó Központ volt az egyik szervező partnerünk. Onnan érkeztek a képzésre jelentkezők illetve mivel Szombathelyen van egyedül a megyében  hajléktalanokat segítő ellátó szociális rendszer, minden településről ide érkezhetnek a nehéz élethelyzetben lévők, így mondhatjuk, hogy az egész megyéből lehetnek a szakmaképzésben résztvevők. Kőszeg mellett egyébként konkrétan Szentpéterfáról, Vasszécsenyből, Söptéről érkeztek a képzésre nehéz helyzetű emberek.

- Nehéz lesz szakmára oktatni, iskolapadba ültetni újra a hajléktalan életfomát megszokó embereket, nem?

- Garanciák ugyan nincsenek, hogy biztosan a képzésben maradnak, de a kiválasztásnál a tanulási képességek, tudásszint mérés mellett a motivációt is vizsgáltuk és csak akik igazán akartak tanulni, azok kerültek a képzésbe. Biztos lesz lemorzsolódás egészségügyi okok miatt vagy azért, hogy az illető elmegy a városból. De a tanulást külsőleg is motiváljuk. A hallgatók különböző szolgáltatásokat kapnak, például lakhatási és megélhetési támogatást. Ez utóbbi  a minimálbérnek megfelelő összeg, melyből nincs levonás.

- És a lakhatási támogatás?

- Ez önálló életvitelre segítheti őket, szociális munkás utógondozó segítségével. Ez az összeg adható, de nem kötelező a programban. Mi úgy határoztunk, 25.000 forintot biztosítunk a klienseinknek 9 hónapon át lakhatásra.

- Ha végeznek a hallgatók, mennyire biztos az elhelyezkedésük?

- A gyakorlati helyeket úgy választottuk ki, hogy ott próbát tehessenek a munkáltatók a tanulóinkkal és ha elégedettek velük, akkor remény van rá, hogy alkalmazzák is őket. Emellett a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központtal is együttműködünk.

Forrás: Rábavidék.hu