Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Szarvas József székfoglalója a művészeti akadémián

Út a Pajtaszínháztól a Csupor kertig

Kálmán György | 2015. március 13.

Február elején tartotta Szarvas József színművész székfoglalóját a Pesti Vigadóban a Magyar Művészeti Akadémián. Az esemény őrségi aktualitását az adta, hogy a székfoglalóban az előadóművész színészi pályafutása mellett komoly hangsúlyt kapott a viszáki Kaszás Attila Hagyatékőrző Egyesület tevékenysége, amelyhez szervesen tartozik a Pajtaszínház és Galéria, valamint a Tündérkert mozgalom.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

Szarvas József hosszasan beszélt a fentiek értékmentő históriájáról. A színház és a galéria az ő, míg a Tündérkert mozgalom Kovács Gyula pomológus nevéhez fűződik. 2007-ben kezdte meg működését Viszákon a Kaszás Attila Hagyatékőrző Egyesület, és még abban az évben alapították meg a Pajtaszínházat és Galériát. A cél az volt, hogy egy inspiráló közeget hozzanak létre, amely egyrészről segíti a helyi művészek, emberek, fiatalok közösséggé formálódását, másrészről erősíti a Kárpát-medence nemzeti, kulturális összetartozását és ápolja hagyományait. Itt rendezik meg évente az Őrség a Pajtában és a Szeretet Színháza programsorozatokat, amelyek keretében színházi előadásokat, költői esteket, koncerteket és egyéni fellépőket láthatnak a vendégek.

A Tündérkert mozgalom 2009-ben indult útjára. Viszákon létesült az első, amelyet már több mint száz követett az országon belül és a határokon túl. Ennek a vállalkozásnak a célja megmenteni a pusztuló, már csak nyomokban fellelhető kárpát-medencei őshonos gyümölcsfákat, megőrizni a régi helyi fajtákat a hozzájuk tartozó mesékkel, legendákkal és gasztronómiával együtt. A változatos népművészeti, gasztronómiai, építészeti, zenei és színházi programoknak köszönhetően Viszák ismertté vált és évről évre több látogatót vonz. Törekvéseik központjában a visszatanulás áll: elfeledett kulturális, társadalmi értékeink, hagyományaink újrafelfedezése. Ennek egyik eleme lehet a Csupor Kert megteremtése, amelyet 2016-ra terveznek. Megalakulásával egy kultúra-visszatanuló össz-művészeti bázis jönne létre az Őrségben. A viszáki Csupor birtok szimbolikus jelentőséggel bír, tulajdonosai egykoron komoly gazdálkodók voltak. E birtok visszaépítésével jönne létre egy közösségi tér, amely egyéb funkciói mellett még rendezvényközpontként is szolgálna.

Szarvas Józsefnek a Vigadóban megtartott székfoglalóján a Magyar Művészeti Akadémia elnökségének a képviseletében Marton Éva elnökölt, laudációt mondott Csernyus Lőrinc építész. Szarvas József beszédét Sulyok Gabriella videó-összeállítása és Simon Attila fotográfus Viszákon készített felvételei színesítették.        

 

Forrás: Rábavidék.hu