Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

A fővárosban a magyarszombatfai gerencsérek

Kálmán György | 2015. február 19.

Újabb elismerésben részesültek a magyarszombatfai fazekasok. Január 22-én a magyar kultúra napján, Budapesten a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Múzeumban nyílt kiállítás „Magyarszombatfai gerencsérek” címmel.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére tavaly felkerült magyarszombatfai fazekasság első ízben mutatkozhatott be a fővárosban. A tárlat elsősorban Magyarszombatfa, Gödörháza fazekas dinasztiáinak alkotásait, a most élő fazekasok és felmenőik munkáját mutatja be – tájékoztatta lapunkat ifj. Albert Attila, Magyarszombatfa polgármestere, fazekasmester. A kiállítás megnyitójára érkező vendégeket Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója köszöntötte. A tárlatot V. Németh Zsolt FM államtitkár, és dr. Nagy Zoltán néprajzkutató nyitották meg. A május 2-áig megtekinthető kiállítás átfogó képet nyújt az érdeklődőknek a máig aktívan működő őrségi fazekas hagyományokról.

A magyarszombatfai fazekasok kiállítása volt az első abban a múzeumi részlegben, amelyet szintén ezen a napon nyitottak meg. A Nyitott műhelynek elnevezett múzeumi részleget Janotti Judit műemlék-felügyelő adta át. A műhely célja, hogy az érdeklődőkkel mesterség bemutatókon ismertesse meg a népi kézműves mesterségek rejtelmeit. Az Őrség a Kárpát-medence egyik legjelentősebb fazekas központja. A helyben bányászott agyagból készült népi kerámiáknak, használati tárgyaknak egységes a formavilága, készítésének módja. Ezen a vidéken gerencséreknek nevezték a fazekasokat, akik a földművelés mellett kiegészítésként foglalkoztak ezzel a mesterséggel. A Velemér-völgyi fazekasságnak, ahová Magyarszombatfa is tartozik, már több mint 700 éves hagyományai vannak.        

Forrás: Rábavidék.hu