Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Életre keltek a hagyományok Őriben

kálmán | 2015. január 7.

Az idén is négy héten át tartó rendezvénysorozattal várták/várják a karácsonyi ünnepet Őriszentpéteren. Az esemény gyökerei még a 2009-es évre nyúlnak vissza.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

Akkor kezdődött az iskolában és az óvodában „A kompetencia alapú oktatás és nevelés az Őrségben” elnevezésű projekt, amely előírt egy három hetet meghaladó programsorozatot, melynek célja a hagyományok életre keltése volt. A hagyományteremtés olyan jól sikerült, hogy a projekt zárását követően az adventi rendezvénysorozatot továbbra is megtartják. Az évek során ennek kialakult a forgatókönyve. A négy adventi vasárnapot megelőző péntekenként az iskolások és az óvodások adnak vidám műsort a város központjában felállított szabadtéri színpadon. A műsorok témájául ennek az időszaknak a néphagyományai szolgálnak. Ezek felelevenítésével kívánják bemutatni a karácsony előtti időszakot, az ünnepre való készülődést. Ilyenek egyebek mellett az András napi disznóvágás, a Miklós nap, a lucázás, vagy a betlehemezés.

Az idei esztendőben már három hétvégén túl vannak, kétszer az iskolások, egyszer pedig, Miklós napján, az óvodások szerepeltek. A záró rendezvényre közvetlenül a karácsony előtti hétvégén kerül sor, amely most is az iskolások karácsonyi ünnepsége lesz, és ezt kivételesen nem a szabadtéren, hanem a helyi művelődési házban tartják. Természetesen a negyedik adventi gyertya meggyújtására akkor is sor kerül a városközpontban lévő nagy adventi koszorún. Az első gyertyát az idén Őr Zoltán polgármester gyújtotta meg, a másodikat Babosné Hajós Marietta Tünde óvodavezető, a harmadikat pedig Horváth László iskolaigazgató.

Ugyancsak a központban áll az a betlehem, amely a benne lévő liturgikus alakokkal az egész rendezvénysorozat ékessége. Egészen vízkeresztig meg lehet tekinteni azt. Az idei adventi hétvégék látogatottsága azt bizonyítja, hogy jó választás volt annak idején elindítani, majd pedig folytatni az ünnepségsorozatot.      

Forrás: Rábavidék.hu