Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Felelevenítették a hagyományt a bajánsenyeiek

kálmán | 2014. november 27.

A tökmagköpesztés után egy újabb veszendőbe menő hagyományt, a kukoricafosztást elevenítették fel Bajánsenyén nemrégiben.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

Ennek a foglalatosságnak régen vidéken nagy hagyományai voltak. Az őszi betakarítást követően végezték ezt a társas munkát a falusi emberek.

Miután a kukoricacsöveket letörték és behordták a házakhoz, ott azt rokonok, szomszédok, ismerősök segítségével megtisztították leveleiktől. Az együtt végzett munka közben jó alkalom nyílt beszélgetésre, anekdotázásra, évődésre, dalolásra. A kukoricafosztásnak tájegységenként más-más a neve. Van ahol tengerihántásnak, máléfejtésnek, a székelyeknél pedig bontónak nevezik. Az eseményre az embereket általában meghívják, de vannak olyan helyek, ahol a kapura tűzött zöld gally jelenti, hogy elkél a dolgos kéz.

Bajánsenyén az embereket úgy hívták meg. A meghívó az Integrált Közösségi és Szolgáltató tér volt. Előtte nap letörték a fosztásra szánt kukoricát, majd másnap a közösségi házban gyűlt össze a falu apraja nagyja. Sokan eljöttek, köztük volt sok fiatal és gyerek is. Györke Gyula polgármester meg is jegyezte: örömteli dolog az, hogy a mai fiatalokat érdeklik ezek a régi hagyományok, ez lehet a biztosítéka annak, hogy nem felejtődnek el. Akárcsak a régi időkben, a vendéglátás sem maradhatott el. Kelt tésztákkal, süteményekkel várták a vendégeket és jó helybéli bor is került mellé. Közben megérkezett a harmonikás is, aki a jól végzett munka utáni mulatságot színesítette.

Bajánsenyén a civil szervezetek, egyesületek évek óta nagy gonddal ápolják a hagyományokat. Szüreti felvonulás, húshagyó keddi farsangi mulatság, tökmagköpesztés, Kis-hegyi majális, hogy csak a legfontosabbakat említsük a széles palettáról. Ennek egyik új eleme lett most a kukoricafosztás.         

Forrás: Rábavidék.hu