Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

A termelő beruházásoké lehet a főszerep a jövőben

Már önerőből is tudnak fejleszteni Őriben

Kálmán Gy. | 2014. október 13.

Két nemrégiben elkészült új fejlesztésről és az elmúlt időszak eredményeiről számolt be lapunknak Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere. Az egyik megvalósult beruházás a felújított tűzoltószertár, amelyet az elmúlt hét végén adtak át, a másik pedig a konditerem, amelynek hivatalos megnyitója október 17-én lesz.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

– Amikor 2010-ben átadtuk az egészségházat, úgy fogalmaztam, hogy befejeződött Őriszentpéteren az intézményrendszer rekonstrukciója. Van azonban néhány középület, amelyik még felújításra vár, ezek egyike volt a tűzoltószertár. Az épület hasznos célt szolgál, a helyi önkéntes tűzoltók az alaptevékenységük kiváló ellátása mellett számos közösségi esemény résztvevői településünkön, igazán megérdemlik, hogy méltó otthonuk legyen. A szertár 10 milliós LEADER támogatásnak köszönhetően kívül-belül megújult, az önkormányzat önereje 3 millió forint volt, és indokolt pótmunkákra még közel 1 milliót költöttek.

– Elkészült és már birtokba is vették az emberek a konditermet. Régi álom valósult meg ezzel. Ez ugyancsak LEADER pályázat volt, ám itt nem kellett önerő, mivel civil szervezet volt a pályázó – mondta a polgármester, majd azzal folytatta, hogy továbbra is fájó pont a város emblematikus jelképévé vált sárga ház felújításának kérdése. Az „alaphangon” is 100 milliós beruházáshoz 30 százalékos támogatást lehetett volna nyerni, ebben az esetben 70 millióba kerülne az önkormányzatnak. Sajnos ekkora önerővel nem rendelkeznek. Apróbb részletekre, mint a tetőfelújítás, vagy a nyílászárók cseréje, sikertelenül pályáztak. Bizakodásra ad azonban okot, hogy a 2014-2020-as időszak megyei programjának tervezésekor az épület felújítását benyújtották, mint projektötletet. Az épület egy olyan gazdasági projekt központi elemeként lett betervezve a megyei stratégiai programba, amely tartalmazza a helyi termelői piac továbbfejlesztését. A sárga épület projektközpontként, vállalkozói inkubátorházként üzemelne, és tartósan szolgálná a térség gazdasági életének fellendítését.

A város vezetője azzal folytatta, hogy a felújítások után a termelő beruházásoké lehet a főszerep. Ennek egyik példája a tavasszal átadott energetikai beruházás, amelynek eredményeképpen napelemek kerültek a közintézményekre. Már most gondolkodnak azon, hogy a közvilágítást is korszerűsíteni kell. Keresik azokat a pályázati lehetőségeket, amelyekkel támogatást lehet nyerni úgynevezett LED-es világításra.

A megvalósult fejlesztések, és beruházások mellett Őr Zoltán az elmúlt időszak legnagyobb sikerének nevezte, hogy vissza tudták termelni azt a jelentős adósságállományt, amelyet annak idején átvettek. A 2012-es adósságkonszolidációnak is nagy szerepe volt ebben, ám addigra a bérhitelük mellett a három nagy hitelből már kettőt szinte letörlesztettek, és a harmadik is 2015-ben lejárt volna. Az eredményes gazdálkodásnak köszönhetően tulajdonképpen az adósságállomány 80 százalékát önerőből tudták le, 20 százalék az, amely elengedésre került. Ennek eredménye, hogy 2013-ban, de főleg az idén több beruházást és fejlesztést tudtak megvalósítani saját erőből. Ilyenek egyebek közt az egészségház parkolójának térkő burkolata, az elavult temetői hangosítás korszerűsítése, a vásár utca villamosítása, az alszeri városrészen végrehajtott átereszcserék és útépítés a gázlóhoz, a baksaszeri útcsatlakozás megépítése, vagy éppen a helyi újság megjelentetése és az Őrség 1,2,3 kerékpáros túraútvonalak kitáblázása és információs rendszerének kiépítése.

A régióban elsőként saját erőből Őriszentpéteren nyílt helyi termelői piac, amelynek infrastrukturális fejlesztéséhez már sikerült pályázati támogatást nyerni. A piac a helyi gazdaságra gyakorolt hatása mellett még turisztikai attrakció is.        

Forrás: Rábavidék.hu