Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Ismét Fazekas napok voltak Magyarszombatfán

Cserépkályha építő versenyt is rendeztek

kálmán | 2014. augusztus 19.

Programokban gazdag háromnapos rendezvénynek lehettek részesei mindazok, akik július második hétvégéjén ellátogattak Magyarszombatfára a gerencsérek földjére. Az évezredes fazekas hagyományokkal rendelkező vidéken évente megrendezik a Fazekas napokat.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

Az esemény nemzetközi jellegét a hazaiak mellett a külhonból érkező fazekasok adják. Az idei esemény újdonsága volt a cserépkályha építő verseny. Erre a megmérettetésre az ország minden szegletéből érkeztek kályhaépítők. A verseny kiötlője Apagyi Zsolt, a helyi kerámiagyár, a MAT Kerámia Kft. ügyvezető igazgatója volt. Magyarszombatfát egykoron a fazekassága mellett kerámiagyára tette országos hírűvé. Ma a kerámiagyárban kályhacsempegyártás folyik. Régi vágya valósult meg a verseny megrendezésével az ügyvezető igazgatónak, aki Pindroch Csaba színművész személyében társra is talált és több támogatót is tudott a háta mögött. A kályhaépítők mindent megkaptak, ami szükséges, az elkészült termékeket pedig jótékony célra, rászorulóknak ajánlják fel a Vöröskereszten keresztül. Minden megyébe és a fővárosba is jut kályha, amelyeket személyesen Apagyi Zsolt fog kiszállítani, és segít a beüzemelésben. Erre öt-hat hét múlva kerülhet sor, mivel ennyi idő kell a kályhák kiszáradásához. Ezt a nemes célú és nem mindennapi kezdeményezést szeretnék hagyománnyá tenni, bíznak abban, hogy a jövőben is lesznek támogatóik.

A fazekasok seregszemléjére érkezőket ifj. Albert Attila, Magyarszombatfa polgármestere köszöntötte a szombati megnyitó ünnepségen. – A fazekasok nem tettek mást az évszázadok alatt, mint igényeket elégítettek ki. Ezek az igények nem sokat változtak, ezzel is megkönnyítették a mesterek dolgát – mondta egyebek közt a polgármester. V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és a hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője arról is szólt a rendezvényt megnyitó beszédében, hogy a fazekasok erősen ragaszkodnak a tradícióikhoz, adomány az életnek az, ha valaki a nehézségek ellenére azzal foglalkozik, amit szeret.                     

Forrás: Rábavidék.hu