Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Ötven nyitott porta várja a látogatókat

Hétrétország fesztivál Őriszentpéteren

Kálmán György | 2014. augusztus 19.

Az idén 13. alkalommal rendezik meg a Hétrétország fesztivált Őriszentpéteren. Augusztus 9-20. között várják mindazokat, akik – „természetből a javát, művészetből a magvát” – nyitott portákat, nyíltszívű embereket, értelmes szórakozást és miegymást keresnek. És hogy miért is érdemes felkeresni Hétrétországot, arról az alábbiakban olvashatnak.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

Üdvözlet a térkép túlsó oldaláról! Sülyi Péter fesztiválszervező tollából. „Kedves Lapforgató (sorok között is) Olvasó! Vedd úgy, hogy képeslapot kaptál.” Üdvözlettel Hétrétországból: abból a jeles alkalomból, hogy figyelmed szélfutta bárkája egy pillanatra lehorgonyzott nálunk. Nem csodálkoznék, ha csodálkoznál. Én is ezt teszem, folyamatosan, mióta egyszer körülnéztem, és itt találtam magam Hétrétországban. (Ennek már 13 esztendeje. Hétrétország azóta Hétrétország.) Ez persze egy virtuális ország, de még mindig jobb, mint némely nem virtuális. Momentán itt vagy Te is, virtuálisan betoppanó, és máris megütötte füledet a Csönd. Hétrétország csöndje. Igen, ez a specialitásunk. Kell is ez. Különben mivel tudnánk túlkiabálni a környező fesztiváltól harsány, lármás Valódiát? (Nézz csak körül, akár itt, akár túl…) Szemhunyorítás, hümmögés (szinte látom): „Na jó, mi van még ebben a híres kis Hétrétországban?” Mindenekelőtt tágasság, erdei zöld, fűszál hegyén ringatózás, magas égen felhőfutás, szárnyvillanás, domboldalon szabad szellő, virágos rét, szám szerint 7 – egyébként számtalan. Van még Pajtaszínház, régi Malom, enyészettől visszahódított, új funkcióval megtöltött közösségi terek (még ha a vakolat nem is mindenhol folytonos vagy hibátlan). Aztán itt vannak a környék falvainak apró templomai, melyek évszázados csendet halmoztak fel, és most zenére áhítoznak. Szerek, porták, műhelyek és műtermek, szívélyes emberek – a Vendégváró Nyitott Porták! Lakhelyek és történetek, megőrzött sorslenyomatként. Csupa olyasmi, ami máshol nincs. Ezért érdemes idejönni. De nem ígérek semmit. Önmagában mindez csak szóvirág. Kellesz hozzá. Nélküled minden ott marad, fölfedezetlen, a térkép túlsó oldalán.”

Hétrétország végleges programját július végére ígérték a szervezők. Mint mondták a program „támogatás-függő”. Az idén szerencsére úgy tűnik, ebben nem lesz hiány. Kedvcsinálóként szemezgettünk a már biztos programok közt. Nem akármilyen este lesz az augusztus 10-ei. A Malom udvaron először Szabó Balázs Bandája lép fel, majd Hétrétország állandó vendége, a Neil Young Sétány ad 10 éves jubileumi koncertet. 11-én Cimbiózis – Lukács Miklós triója zenél, 13-án pedig Both Miklós és a Palimo Story muzsikál. Utóbbi 12 tagú formációban hét tehetséges roma fiatal mutatkozik be, akiket Both Miklós zeneszerző válogatott ki tehetségkutató országjárása során. „Két rokon összeáll” címmel régi ismerősöket üdvözölhetünk. Mesével, élménybeszámolókkal tarkított koncertet ad a Kobzos együttes és Berecz András. Az időpont augusztus 14. csütörtök. 18-án a Muzsikás együttest, 19-én Ferenczi Gyurit és a Rackákat, 20-án a Makám együttest köszönhetjük Hétrétország színpadjain.

A teljesség igénye nélkül készült zenei kínálat mellett 12-én találkozhatunk még Katona Zoltán, Scherer Péter, Mucsi Zoltán alkotta trióval a Gondnok című színielőadás alkalmából, és bemutatkozik a Kalimpa színház is 17-én. Szalap'Art moziban több estén keresztül a médiatábor filmklubja mutatkozik be Dér András vezetésével. Hagyományos csillagnézővel, családi programokkal, zalai kézművesekkel, gyerekeknek iciri-piciri játszóházzal és „miegymással” színesedik még a program. És, hogy a legfontosabbról, a „hétrét műfajról” se feledkezzünk meg, több mint ötven nyitott porta várja napközben az érdeklődőket, kíváncsiskodókat. Ebben Hétrétország egyedülálló és utánozhatatlan. És még sok minden másban!

Forrás: Rábavidék.hu