Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor

R-infó | 2014. július 3.

15 év nemcsak egy ember életében számít hosszú időnek, hanem egy fesztiváléban is. A 15 éves kamasz sokszínű, nyitott, befogadó és vidám. A 15 éves Lamantin Jazz Fesztivál ugyanilyen. Az első lépésektől, amikor még csak egyetlen napra korlátozódott a jazz esemény, hosszú utat járt be. A jubileumi fesztivál egyhetes happeningé nőtte ki magát – Szombathely utcáin, terein, kávéházaiban és klubjaiban a rendezvény ideje alatt éjszakáig szól a jazz.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

A szervezők célja változatlan maradt az évek folyamán: minőségi szórakozást nyújtani, értéket közvetíteni úgy, hogy közben azok is jól szórakozzanak, akik életre hívták, működtetik és megszervezték a fesztivált. Az Improvizatív Zeneműhely Egyesület tagjai egyben barátok is, akik szeretik a minőségi jazz zenét, amihez legkönnyebben úgy juthattak hozzá, ha egyszerűen meghívták jazz örömünnepükre a hazai és a világ jazz életének favoritjait. Ma már a Lamantin Jazz Fesztivál és a hozzá kapcsolódó Improvizációs Tábor az egyik legjelentősebb jazz eseménnyé nőtte ki magát Magyarországon. Minden évben bővül a programkínálat. Az idei, jubileumi évben sem akármilyen a meghívott előadók köre: fellép egy igazi nagyágyú, Monty Alexander jazz zongorista, akit Frank Sinatra fedezett fel, és 50 éves karrierje folyamán a jazz világ szinte valamenynyi jelentős jazz ikonját összegyűjtötte referenciaként Charlie Parkerreltől Bobby McFerrinig.

Kiemelkedő előadója a 2014-es programnak az olasz Enrico Rava, a világ egyik legismertebb jazz trombitása. Sokoldalú és érzékeny előadó. Zenei világa, lassú futamai kellemes kísérői lesznek egy nyári estének. Korunk legjelentősebb blues gitárosa, a brit blues fenegyereke Matt Schofield. A brit gitárvirtuóz háromszor nyerte el „Az év brit bluesgitárosa” címet. Autentikus zenéje, virtuóz gitárjátéka, kifejező énekhangja és innovatív kompozíciói mára Európa egyik legjobb gitárosává, és világszerte elismert művésszé tették.

Természetesen magyar előadókban sem lesz hiány. Fellép többek között Grencsó István, Szakcsi Lakatos Béla, a Fool Moon, valamint Charlie a Budapest Jazz Orchestrával. Közel 10 éves múltra tekint vissza a Charlie Band – BJO Brass nevű szuperprodukció, melyben Charlie és zenekara a Budapest Jazz Orchestra fúvósaival közösen ad nagyszabású jazz koncertet. A rendkívül nagy „zenészlétszámú” produkció bonyolult szakmai és technikai igénye miatt viszonylag ritkán hallható, így nagy megtiszteltetés, hogy idén a Lamantin Jazz Fesztivál színpadán láthatjuk.

A Lamantin Jazz Fesztivállal egy időben zajlik a Lamantin Improvizációs Tábor. A tábor diákjai – mintegy 120-an – magyarországi magyar, valamint a határon túli területeken élő magyar nemzetiségű fiatalok, de találunk szép számmal zenetanárokat is a résztvevők között. Az akkreditációs kurzus magas szakmai színvonalat képvisel, melyre biztosíték a több mint egy évtized alatt felgyülemlett tapasztalaton túl az évek óta „visszajáró” tanári kar, hiszen a „civilben” a különböző jazzoktatási intézményekben oktató tanárok között számos világhírű jazz zenész is található. Bővebb információ: www.lamantin.hu.            

Forrás: Rábavidék.hu