Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Beszélgetés Kovács Tildával, Vasvár polgármesterével

„A településen működő cégekre büszkék vagyunk”

Rábavidék | 2014. június 13.

Vasvár polgármesterét, Kovács Tildát arra kértük, hogy foglalja össze: hol tart jelenleg ipari fejlesztések, munkaerőpiaci kínálat szempontjából a város? Vasvár első emberével arról is beszélgettünk, miben segíti az önkormányzat a vállalkozóit.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

– Milyen területet kínál a város a letelepedni szándékozó cégeknek, vállalatoknak?

– Mielőtt ezt részletezném, fontos beszélnünk Vasvár iparának helyzetéről is. A város vállalkozói, szolgáltatói, céges szektora 2014-re nagyon szép eredményeket ért el. Pedig mindannyian tudjuk, hogy nagyon mélyről indultunk. A rendszerváltásnál és a gazdasági válság következtében a teljes könnyűipar megszűnt a városban. Aztán szép lassan újraépült a rendszer. A HP Magyarország Kft., a PNH Kft., a köznyelvben csak magkereskedésnek és malomnak nevezett Karintia Kft., a Fukszberger Méhészet, a Polgár Lakatos és Gumiipari Kft., a Vasvár és Vidéke ÁFÉSZ időközben a város meghatározó foglalkoztatóivá váltak, és más vállalkozások is sorra alakultak a térségben. De fontos megemlíteni a mezőgazdasági cégeket, szolgáltatókat, útépítőket is, akik ugyan nem tudnak százasával munkavállalókat alkalmazni, de a tőlük kapott iparűzési adótétel is jelentős. Minden vállalkozói szektor fontos a városnak. A településen tapasztalható minőségi és infrastrukturális javulás nekik is köszönhető összességében.

– Mit kínál az ipari park a letelepülni szándékozóknak?

– Nálunk nincs ipari park. Iparterület annál inkább. A PNH Kft. üzemcsarnoka is erre az ipari részre épült. Mellettük épül egy vasösszeszerelő cég csarnoka is. Örömömre szolgál, hogy korábban egy autóbontó számára megvásárolt terület is új gazdára talált. Egy PET palackokat újrahasznosító befektető vásárolta meg azt. Hamarosan a gyártás is megindul az üzemben. Az újonnan Vasvárra költöző cégek mellett azonban a már meglévőkre is nagyon büszkék vagyunk. A foglalkoztatási paktum pályázati lehetőségével élve szeretnénk megmutatni a helyieknek és a Vasvárra látogatóknak, hogy micsoda értékei vannak ipar szempontjából is a városnak. Talán sokan nem is gondolnák, hogy olyan foglalkoztatókkal rendelkezünk, akik cégéhez más városokból, településekről, akár 400 kilométerről is jelentkeznek munkavállalók. A távolról érkezők lakásokat bérelnek a városban, és itt találják meg számításukat. Az örömömbe ugyanakkor üröm is vegyül. Mert ugyanakkor sajnálom, hogy a foglalkoztatóknak nem mindig sikerült helyből és a térségből a megfelelően képzett munkavállalót megtalálni, alkalmazni. Nem ritkán érkezik hozzám panasz a munkakeresők részéről, hogy nincs állás Vasváron. Amikor pedig a munkáltatók jönnek a kéréssel, keresve sem találunk például irodai munkára megfelelően képzett munkaerőt, értem ez alatt a könyvelői, a műszaki mérnöki szakmát vagy az olyan munkatársakat, akik több nyelven beszélnek. Ugyanígy nem találunk adott esetben festést vagy hegesztő munkát precízen, a cég elvárásainak megfelelően ellátó szakmunkást sem. Ezért kell sokszor távolabbról felvenni dolgozókat a vasvári munkahelyekre. A jövőben talán képzések indításával lehet a helyzeten segíteni. Minél gyakrabban kell bemutatnunk különböző fórumokon, kiadványok és a sajtó segítségével a helyi munkáltatókat, hogy a fiatalok is lássák, hol is van lehetőség helyben elhelyezkedni, és hogy ehhez mit érdemes tanulni. Cserébe olyan, hosszú távra kiszámítható, korrekt vasvári munkahelyen dolgozhatnak, amire biztosan alapozhatják az életkezdésüket.

– Milyen helyi kedvezményekkel segítik a vállalkozásokat?

– Elsőként említem, hogy olcsón adunk telket a beruházások számára. A másik legfontosabb az a geotermikus fejlesztés, ami most készül. A beruházás végén a vállalkozásoknak is annyit kell a fűtésért és a melegvízért fizetniük, mint a lakosságnak. Ez óriási kedvezményt és reményeink szerint vonzerőt jelent majd a cégek, vállalkozások számára a városban maradáshoz vagy az újak részéről a letelepedéshez. Az önkormányzat az előbb említetteken felül az egyedi kéréseket is méltányolja, és folyamatosan törekszik az együttműködésre a vállalkozásokkal. Az iparűzési adótól sajnos nem tudunk eltekinteni még. Ez jelenleg 2 százalékos befizetési terhet jelent a cégek számára a bevételükből éves szinten.

– Az ipari terület közművesítése már megtörtént?

– Igen, a terület egy jelentős része közművesített. Múlt évben a már meglévőkhöz újabb területet is vásároltunk. Annak már gazdája is van. Most van folyamatban egy újabb területvásárlás. Ezeknél a közeljövőben el kell még végezni a közművesítést.

– Mennyi iparűzési adó folyik be évente a városba?

– Vasvárhoz mérten nagyon jelentős tétel ez. Azért hangsúlyozom a viszonyítási alapot, mert természetesen Sárvárhoz, Szentgotthárdhoz képest nagyságrendekkel kisebb az önkormányzathoz befolyó iparűzési adó összege. De ha azt nézzük, hogy képviselői munkám kezdetén, a rendszerváltás körül 70 millió forint volt a város iparűzési adója, mára pedig az összeg csaknem a háromszorosára, 185 millió forintra nőtt, akkor úgy gondolom, hogy elégedettek lehetünk a befizetéssel és azzal a folyamattal, amit ez a növekedés tükröz.

Forrás: Rábavidék.hu