Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

Tete Remis egy évig teljesít szolgálatot városunkban

Indiai szerzetes a körmendi plébánián

mortelia | 2013. október 7.

Szeptembertől Németh Zoltán plébános és Kovács Richárd káplán mellett új atyát köszönthetünk a körmendi egyházközségben. Az indiai származású Tete Remis verbita szerzetes egy évig marad városunkban. A lelkipásztort hivatásáról és hazájáról kérdeztem.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

 

– Meséljen egy kicsit gyermekkoráról, Indiáról!

– Orissa államból, egy kis faluból származom. A falumhoz közel ugyan volt egy iskola, de mivel ott nem volt túlzottan magas az oktatási színvonal, ezért a szüleim egy távolabbi iskolába küldtek. Így óvodától tizedik osztályig a verbiták által vezetett katolikus iskolában tanultam. Hála Istennek jó tanárokat kaptam, akik megtanítottak az igazi értékekre.

– Miért választotta a papi, szerzetesi hivatást?

– 10-12 évig voltam a verbiták szárnyai alatt, és néhány szerzetes életpéldája nagyon megérintett. Isten melletti elkötelezettségük és az emberekért végzett önzetlen munkájuk nagy hatással volt rám, és végül szívemben én is megéreztem Isten hívását. A Mennyei Atya sokféleképpen üzen, s én hiszem, hogy hozzám a misszionáriusok életén keresztül szólt. Ha valaki otthon marad, és úgy dolgozik, akkor csak a családjának és rokonainak él. Ha azonban a papi hivatást választja, az emberekért él: minden emberért, akivel csak találkozik, s az egész világ az ő családja lesz. Mindemellett pedig az egész életét Istennek szenteli, és hirdeti mindenkinek az ő szeretetét és irgalmasságát. Én úgy éreztem, Isten hívott engem az ő szolgálatára, ezért lettem pap.

– A kereszténység mennyire elfogadott Indiában?

– Köztudott tény, hogy India sokféle, pontosan hatféle vallás bölcsője. Az alkotmányos törvény lehetővé teszi az állampolgárok számára a szabad vallásgyakorlást, így a kereszténység is elfogadott. Követőinek száma azonban csekély: a népesség 2,4 százaléka, vagyis mindössze 24 millió ember.

– Hogyan és mikor került Magyarországra?

– 2012. január 8-án szenteltek pappá, ezután fél évig Roukela városában (Orissa állam) szolgáltam. A verbita atyáknak lehetőségük van megválasztani azt a helyet, országot, ahol a későbbiekben dolgozni szeretnének. A korábban itt szolgáló barátaimtól hallottam Magyarországról, s így én is ezt az országot választottam. Tavaly szeptember 13-án érkeztem: egy évig Budapesten tanultam és gyakoroltam a magyar nyelvet.

– Milyennek látja hazánkat?

– Kulturális különbségek mindig is voltak és lesznek, de nem okoz problémát az alkalmazkodás. Az itt töltött egy év alatt pozitív tapasztalatokat szereztem: az emberek szívesen látnak itt és úgy érzem, elfogadnak, aminek szintén örülök.

– Hogyan érzi magát városunkban Remis atya?

– Köszönöm, nagyon jól! Körmend nyugodt, csendes város. Az itt lakók kedvesek és érdeklődők. Szeretek itt lenni. Imádkozom a körmendiekért. A Szentlélek vezessen és Isten áldjon mindnyájunkat!       

 

 

 

Forrás: Rábavidék.hu