Cikk nyomtatása Küldje tovább ismerősének !

A szelektív gyűjtés volt a téma Csehimindszenten

pam | 2012. március 19.

Komposztáló ládákra jelentkezik majd a legnagyobb igény a lakosság részéről az előzetes felmérések szerint abban a szeletív hulladékgyűjtés fejlesztését célzó nyugat-dunántúli regionális hulladékgazdálkodási projektben, melyhez 127 vasi település között 11 hegyháti is csatlakozott.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik


 

A szeletív hulladékgyűjtés fejlesztését célzó nyugat-dunántúli regionális hulladékgazdálkodási projektben Vas megye 127 települése részvételével újul meg a szelektív hulladékgyűjtés rendszere. Eredményeként 7 településen létesül hulladékudvar. Új hulladékgyűjtő szigetek épülnek azokon a településeken, ahol erre még nem került sor. Minden községben bevezetésre kerül a házhoz menő zsákos szelektív hulladékgyűjtés. A háztartásokban keletkező komposztálható hulladék humusszá alakítására a lakosság komposztáló ládákat igényelhet, azok szakszerű használatához pedig képzést kap.
A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Programban tervezett fejlesztések között szerepel egy szelektív hulladékkezelő központ, „válogatómű” felépítése is Szombathelyen. A hulladékgyűjtő udvarokat Dél-Vas megyét érintően Körmenden, Pankaszon, Rábahídvégen és Szentgotthárdon hozzák létre. A 127 települési társulás területére 80 új hulladékgyűjtő szigetet is terveznek, mellette 150 új üveggyűjtő ponton is le lehet adni majd a válogatott üvegeket.
A vidéken az egyre idősödő lakosságra tekintettel a szelektív hulladékgyűjtést házhoz menő zsákos gyűjtés megszervezésével segíti a projekt. Az írás elején említett komposztálóládákból 27 500 darabot osztanak majd ki ingyenesen, melyekre az önkormányzatoknál lehet bejelenteni előzetesen az igényeket a társult településeken lakóknak.
A 2014 végéig befejezendő beruházás becsült összértéke 1,99 milliárd forint lesz.

Forrás: Rábavidék.hu